Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Truskawkowy tort lodowy

Lodowy tort z truskawkami. Kawałek takiego tortu to ochłoda w upalne dni. Przygotowany jest z serka mascarpone, bitej śmietany, ubitych jajek i oczywiście świeżych truskawek. Jest kremowy i bardzo smaczny.

Składniki:

  • 400 g truskawek
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%

Do dekoracji:

  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 4- 5 mrożonych truskawek (opcjonalnie)
  • parę płatków róż (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Pokroić w kostkę. Przełożyć do niedużego garnka, zasypać 100 g cukru i zagotować. Od zagotowania, gotować jeszcze 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  2. Truskawki zmiksować blenderem na gładką masę i ostudzić. Następnie wstawić do lodówki.
  3. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć w kąpieli wodnej z 50 g cukru na jasną, kremową masę. (Miksować na najwyższych obrotach ok. 5 minut). Następnie naczynie z żółtkami ściągnąć z pieca i miksować dalej, aż masa się ostudzi.
  4. Dalej miksując na średnich obrotach, dodawać stopniowo mascarpone, a następnie chłodne truskawki.
  5. Osobno ubić śmietanę na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy truskawkowej.
  6. Białka ubić na sztywną pianę i mieszać delikatnie szpatułką.
  7. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotową masę truskawkową wyłożyć do formy.
  8. Tortownicę owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki na noc.
  9. Przed podaniem, ubić śmietanę na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować tort lodowy.
  10. Mrożone truskawki przełożyć do woreczka do mrożenia i tłuczkiem rozbić na małe kawałki. Udekorować tort. Ewentualnie ozdobić jeszcze płatkami róży.
  11. Tort kroić na kawałki i podawać od razu. Pozostałą część tortu od razu wstawić ponownie do zamrażarki. (Gdyby tort okazał się za twardy do krojenia, należy pozostawić go na blacie na ok. 15 minut).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Truskawkowy tort lodowy Truskawkowy tort lodowy Truskawkowy tort lodowy

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony