Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Malinowy tort lodowy

Lodowy tort z malinami. Kremowy, słodki tort lodowy na chrupiącym, czekoladowym, ciasteczkowym spodzie. Warstwa lodowa przygotowana jest ze słodzonego mleka skondensowanego i bitej śmietany z dodatkiem puree z malin. Warstwa malinowa i śmietankowa wymieszane są ze sobą, tworząc marmurkowy wzór.

Składniki:

Ciasteczkowy spód:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła
  • 150 g herbatników maślanych (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych herbatników lub pominąć ciasteczkowy spód)

Masa lodowa:

  • 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego (każda puszka po 400 g)
  • 800 g słodkiej śmietany 30 -36%
  • 400 g świeżych malin

Dodatkowo:

  • ok. 5 sztuk malin

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować spód. Czekoladę posiekać i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Herbatniki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Wymieszać z roztopioną czekoladą.
  3. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Wyłożyć ciasteczkową masę i ugnieść ją łyżką na dnie. Odstawić na bok.
  4. Przygotować masę lodową. Maliny zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek.
  5. Puree malinowe wymieszać z mlekiem skondensowanym słodzonym z pierwszej puszki.
  6. 400g śmietany ubić na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy malinowej. Masę wylać do tortownicy.
  7. Pozostałe 400 g słodkiej śmietany ubić na sztywno i połączyć delikatnie szpatułką z mlekiem skondensowanym słodzonym z drugiej puszki. Masę wylać na warstwę malinową.
  8. Przy pomocy małej łyżeczki przemieszać masę od dołu do góry robiąc szlaczek. Wierzch posypać drobno porwanymi malinami.
  9. Tortownicę owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki na noc.
  10. Tort kroić na kawałki i podawać od razu. Pozostałą część tortu od razu wstawić ponownie do zamrażarki. (Gdyby tort okazał się za twardy do krojenia, należy pozostawić go na blacie na parę minut).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Malinowy tort lodowy Malinowy tort lodowy

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony