Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Zebra jogurtowa

Orzeźwiające, lekkie i nie za słodkie ciasto. Pyszna i delikatna pianka zrobiona z jogurtu, śmietany i galaretek, a na spodzie wilgotne ciasto ucierane.

To ciasto ma to do siebie, że za każdym razem może wyglądać inaczej. Wzorki wychodzą różne w zależności od rozlania się masy i stopnia jej stężenia.

Składniki:
Ciasto ucierane:

  • 125g masła
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 100g mąki pszennej
  • 30g mąki lub skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka

Dodatkowo:

  • 1 galaretka koloru czerwonego
  • 1 galaretka koloru zielonego
  • 1 galaretka koloru żółtego
  • 500g jogurtu naturalnego
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto ucierane. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem dodać w dwóch/ trzech porcjach do ciasta. (Dodając mąki z mlekiem należy miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Miksować na najniższych obrotach). Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Ciasto pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 300ml wrzącej wody. Ostudzić.
  3. Jogurt podzielić na 3 części i każdą część dodać do ostudzonych galaretek. Dokładnie wymieszać trzepaczką.
  4. Gdy galaretki zaczną tężeć, ubić śmietanę na sztywno. Ubitą śmietanę podzielić na 3 części i wmieszać delikatnie do galaretek.
  5. Ciasto ułożyć na paterze. Założyć obręcz to tortu. Galaretki powinny mieć konsystencję delikatnie tężejącą. (Jeśli są płynne, poczekać chwilę).
  6. Galaretki nalewać na przemian na środek ciasta. (Ja robię to zawsze w 3 porcjach np. 1/3 koloru zielonego, 1/3 czerwonego, 1/3 żółtego i ponownie 1/3 zielonego itd.).
  7. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godz, aż masa dobrze stężeje.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 60 min.
porcje

Ilość porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Zebra jogurtowa

Zebra jogurtowa

Zebra jogurtowa

 

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony