Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Zebra

Pyszna, wilgotna, lekka i puszysta babka dwukolorowa w paski.

Składniki:

  • 5 jaj
  • 1,5 szkl. cukru
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. oleju
  • 1 szkl. wody lub wody gazowanej lub innego napoju gazowanego jak np. fanta
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  2. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo 2,5 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Dalej ubijając dodawać na przemian olej i wodę.
  3. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki.
  4. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Wlewać na środek tortownicy ciasto ciemne na przemian z jasnym (lub nakładać, na przemian, po parę łyżek ciemnego i jasnego ciasta). Piec w nagrzanym piekarniku około 60min. w temperaturze 180°C, do suchego patyczka.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Zebra

Zebra

Zebra

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Magdalena

    Niestety zakalec. Robiłam ze zwykłą wodą.

    Ja zawsze robie ze zwykla i nie uwazam ze to problem. W tym viescie czasem zdarzaja sie zakalce nawet najleoszym

  • Gość - Jola

    Niestety wyszedł zakalec, robiłam wszystko jak w przepisie, na co zwracać uwagę następnym razem żeby się udało?
    :)

  • Gość - Malina

    Mam pytanie czy z maki bez glutenu taka zebra tez wyjdzie?


    Robię z tego przepisu wersję bezglutenową z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej w proporcjach pół na pół ( sumie obu mąk mam 2.5 szkl.) lub z gotowej uniwersalnej mieszanki mąk bezglutegowych z firmy bezgluten.pl.

  • Gość - Lena

    Mam pytanie czy z maki bez glutenu taka zebra tez wyjdzie?

  • Gość - Karolina

    Właśnie wyjęłam pierwszą porcję babeczek zrobionych z Twojego przepisu i wyszły pyszne!! Takie puszyste i delikatne:) Mam swój sprawdzony przepis na zebrę, ale już mi się znudził:) A Twój jest super:) Pozdrawiam.

  • Gość - Justyna

    :) Wyszedł wysoki i piękny :)

  • Gość - kasia

    Niestety zakalec. Robiłam ze zwykłą wodą.

  • Gość - Magdalena

    Ten przepis był moim debiutem w pieczeniu i muszę przyznać, że jestem mile zaskoczona. Zeberka wyszła idealnie, pozwoliłam sobie dodać (po za Fantą i olejem oczywiście), aromat rumowy i myślę, że był to strzał w dziesiątkę. Ciasto dobre w smaku, mokre i doskonałe do kawy. Polecam! ;)

  • Gość - Joanna

    Agato na pewno. Pewnie ok. 20min. jak większość muffinek. Piecz do suchego patyczka.

  • Gość - Agata

    Agato tak.

    A czy piekąc małe babeczki trzeba skrócić czas pieczenie, jeśli tak to o ile? :)

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Obecnie brak dostępnych zdjęć.

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Dzień dobry, ja się chciałam zapytać czy jak Pani piekła po 3 blaty jednocześni...
Bezy wyszły extra dzięki za przepis bo białka zawsze szły do wyrzucenia
Piękna :-) Mieszkam w Austrii, ale o szarlotce z lukrem nie słyszałam, może dlat...
Właśnie zrobiłam są pyszne! polecam
Witam, czy można pominąć ananasa w kremie do przekładania tortu? Pozdrawiam
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony