Babka waniliowo- kakaowa

Babka marmurkowa, waniliowo- kakaowa. Babka jest prosta, delikatna i puszysta.

Składniki:

  • 1½ szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jaj
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g masła
  • 1 łyżka kakao
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Mąkę przesiać, wymieszać z budyniem w proszku, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
  3. Masło roztopić.
  4. Ubić białka na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać cukier. Kolejno dodać po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodać mąkę i roztopione masło. Delikatnie wymieszać łyżką drewnianą (lub mikserem na niskich obrotach).
  5. Formę keksową (o dlugości 30cm) wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wylać do niej 2/3 ciasta. Do pozostałej części dodać kakao, wymieszać i wylać na jasne ciasto.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku 45 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Ciasto pozostawić w formie do lekkiego ostygnięcia.
  7. Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Babka waniliowo- kakaowa

Babka waniliowo- kakaowa

Babka waniliowo- kakaowa

Babka waniliowo- kakaowa