Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Babka marmurkowa

Przepis na klasyczną babkę marmurkową. Babka wychodzi idealna taka, jak oczekiwałam. Do jej wykonania potrzebne są składniki, które zazwyczaj mamy w domu i jest łatwa do przygotowania. Nie ma na co czekać, tylko próbować Wink

Składniki:

  • 300g margaryny lub masła
  • 270g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 375g mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka (temp. pokojowa)

Dodatkowo do części kakaowej:

  • 20g kakao
  • 20g cukru
  • 2-3 łyżki mleka
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Miękką margarynę lub masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy, aromat i sól.
  2. Kolejno dodawać po jednym jajku. (Jedno jajko miksować ok. ½ minuty).  
  3. Mąkę wymieszać osobno z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę na przemian z mlekiem w dwóch porcjach (tzn. połowę mąki, połowę mleka, resztę mąki i resztę mleka) mieszając chwilkę, tylko do połączenia składników.
  4. 2/3 ciasta wyłożyć do formy na babkę (o średnicy 24cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
  5. Do reszty ciasta wmieszać kakao, cukier i mleko. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne i widelcem zrobić szlaczek.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku około 60 minut w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C).
  7. Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10min. w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. Babkę można posypać cukrem pudrem.

Smacznego Smile.

Uwaga: Nie należy używać mniejszej formy. Ciasto zmieści się do mniejszej, ale rośnie bardzo dużo i z takiej formy na pewno się wyleje.

Przepis pochodzi z książki dr. Oetkera: „1000, Die besten Backrezepte”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Taka ilość zakwasu jest wystarczająca.
To zrób z innymi ziarnami, aby nie zmieniać proporcji.
Doroto z wodą. Dodaj wszystko z miski.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
Początek strony