Sernik chałwowy

Pyszny, mocno kremowy, delikatny, mazisty sernik z chałwą na ciasteczkowym spodzie. Jest słodki, ale nie przesłodzony i idealnie chałwowy.

Składniki:

Spód:

  • 100g herbatników (w wersji bezglutenowej: herbatników bezglutenowych lub bezglutenowych ciasteczek maślanych)
  • 50g masła

Masa serowa:

  • 500g twarogu tłustego lub półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub quarku
  • 250g serka mascarpone
  • 250g chałwy (u mnie waniliowa)
  • 200g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • 4 jajka
  • 150g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)

Polewa:

  • 100g chałwy (u mnie waniliowa)
  • 70g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować spód ciasteczkowy. Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć).
  3. Masło roztopić i od razu gorące dodać do zmielonych ciasteczek, wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na dnie formy i ugnieść łyżką.
  4. Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Następnie dno i boki tortownicy owinąć od zewnętrznej strony parokrotnie i szczelnie folią aluminiową. (Sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej). Tortownicę wstawić do większego, żaroodpornego naczynia. (Jak to wygląda, możecie zobaczyć w przepisie na "Sernik japoński" w pkt. 1 i “Sernik Nowojorski” w pkt. 3).
  6. Przygotować masę serową. Chałwę pokruszyć na drobno i przełożyć na rondelka. Zalać śmietaną. Podgrzewać, mieszając, aż chałwa się rozpuści i powstanie jednolita masa. Ostudzić do temperatury pokojowej. Twaróg, mascarpone, cukier, jajka, chałwę ze śmietaną i budyń w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. Masę serową wylać do tortownicy.
  7. W międzyczasie zagotować cały czajnik wody.
  8. Wrzątek nalać ostrożnie do żaroodpornego naczynia mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. Całość wsunąć do piekarnika i piec ok. 80 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Masa serowa powinna być na wierzchu ścięta).
  9. Sernik pozostawić na 1 godzinę w piekarniku, przy delikatnie uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć z wody i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia. Chłodny sernik wstawić na noc do lodówki.
  10. Przygotować polewę. Chałwę pokruszyć na drobno i przełożyć na rondelka. Zalać śmietaną. Podgrzewać, mieszając, aż chałwa się rozpuści i powstanie jednolita masa. Pozostawić do ostygnięcia. Chłodną polewę rozłożyć na serniku. Sernik schłodzić.

Uwaga:

  • Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 10- 12

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Sernik chałwowy Sernik chałwowy Sernik chałwowy