Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Sernik nowojorski

Przepis na klasyczny sernik nowojorski (New York Cheesecake). Uprościłam przepis zamieszczony na stronie: wechooseorganic.com, gdzie autorka zapewniała, że przetestowała wiele przepisów i ten jest najlepszy. Skutecznie zachęcona musiałam go upiec. Efekt: sernik wyszedł rewelacyjny. Muszę przyznać jej racje. Ciasto jest wspaniałe. To najlepszy sernik nowojorski, jaki do tej pory jadłam. Jest idealnie kremowy i aksamitny. Serwuje się go bez dodatków, ale również w towarzystwie dodatków jak np. świeże owoce, sos owocowy czy czekolada będzie smakował wybornie.

Składniki:
Spód:

  • 165g ciasteczek digestive
  • 90g margaryny lub masła

Masa serowa:

  • 1400g serka kremowego typu Philadelphia*
  • 250g cukru
  • 64g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 200g gęstej, kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

  1. Tortownicę (o średnicy 26cm) owinąć (od zewnętrznej strony) parokrotnie i szczelnie w folię aluminiową. (Sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej).
  2. Ciasteczka rozkruszyć na bardzo drobno. (W tym celu najlepiej włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć lub zrobić to blenderem).
  3. 90g masła (lub margaryny) roztopić.
  4. Rozkruszone ciasteczka połączyć z roztopionym masłem i wyłożyć do tortownicy. Wstawić na 30min. (lub dłużej) do lodówki.

02

  1. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  2. Przygotować masę serową. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Nie trzeba miksować długo, tylko do połączenia składników.
  3. Zagotować dużą ilość wody.
  4. Masę wylać na spód. Tortownicę wstawić do większego, żaroodpornego naczynia. Ostrożnie nalać do niego wrzątek do połowy wysokości tortownicy. Piec 45min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec kolejne 30min. (Podczas pieczenia przykryłam sernik z góry folią aluminiową, aby pozostał biały). Po tym czasie sernik powinien być upieczony. (Sprawdzić środek dotykając delikatnie opuszkiem palca lub patyczkiem. Ciasto powinno być na środku ścięte).
  5. Sernik pozostawić na 1 godz. w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Kolejno wyciągnąć i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstawić na noc do lodówki.

Smacznego Smile.

Uwaga: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
* Sernik nowojorski powinien być pieczony na serku kremowym. W zastępstwie możecie użyć twarogu z wiaderka. Sernik wyjdzie również smaczny, lecz lekko inny w smaku. Masa serowa na twarogu z wiaderka jest rzadsza, dlatego proponuję wydłużyć czas pieczenia o ok. 30min.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 75 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: wysoki

Sernik nowojorski

Sernik nowojorski

Sernik nowojorski

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Magda

    Polecam dodać sok z cytryny, wrzucic do masy kilka malin i zrobic polewe (smietana plus sok z cytryny i yroche cukru pudru) - jest wtedy idealny !

  • Gość - Joanna

    Katerino sernik jest bez polewy, a pod kawałkiem jest roztopiona czekolada 8)

  • Gość - Katerina

    Mam pytanie: jak przygotowała Pani polewę?

  • Gość - Joanna

    Ewo każdy sernik zaleca się schłodzić przez co najmniej kilka godzin w lodówce. Wtedy będzie miał odpowiednią konsystencję. Jak chcesz możesz jeść go wcześniej. Jest już upieczony, ale może rozpadać się przy krojeniu.

  • Gość - Ewa

    A czy po wystudzeniu we formie sernik można już jeść?czy niestety dopiero po nocowaniu w lodówce?

  • Gość - ania

    Robiłam z tego przepisu już parę razy...Jednym słowem-pyszne:)))I dziękuję za przepis;)

  • Gość - kinga

    Witam.Upieklam sernik "z dygotem" bo sie okazalo,ze po mimo,ze staralam sie dokladnie okrecic folia aluminiowa to wylala sie woda,ale po otworzeniu tortownicy w srodku byl super.Pychota.Jedyne co bym dodala na przyszly raz to troche soku z cytryny zeby byl leciutko kwasniejszy.Tak jak pani napisala-jest kremowo-aksamitny,bajka.Na pewno bede jeszcze piekla.Sernikow roznych pieklam duzo,ale nowojorski pierwszy raz.Zawsze podchodzilam do tematu "jak pies do jeza" bo balam sie tej kapieli wodnej,ale wyszlo super.Serdecznie pozdrawiam.K

  • Gość - Joanna

    Mariolo jeśli nie podaję w przepisie inaczej, to zawsze ustawiam na góra- dół.

  • Gość - Mariola

    Witam, Sernik wygląda cudownie!! Zabieram się za pieczenie :) Ale mam pytanie jak ustawić piekarnik przy tych 180 stopniach? Z termoobiegiem, jedna grzałka, czy np. grzałka góra - dół ?

  • Gość - Joanna

    Magdaleno ilość sera pozostaje taka sama.

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Tak, zastyga bardzo szybko. To najtrudniejszy etap w tym przepisie. Gdyby nie wy...
Dziękuję za odpowiedź
Jak zrobię swoje, podeślę Ci zdjęcie! Mam trochę inny p...
To dobrze A czy po rozsmarowaniu karmelu na blacie ciasta trzeba na prawdę tak ...
Agnieszko, tortownica o średnicy 24 cm (patrz punkt 3). Wysokości nie mierzyłam....
Aleksandro, jest twarda, ale spokojnie da się ją pogryźć
Początek strony