Malinowe ciasto z polenty

Bezglutenowe, delikatne ciasto, do którego zamiast mąki dodajemy polentę. Ciasto jest wilgotne, ziarniste od polenty, nie za słodkie, z nutą malinową i cytrynową. Szybkie do przygotowania. Zamiast malin można użyć również jagód lub borówki amerykańskiej.

Składniki:

  • 100 g zmielonych orzechów lub migdałów
  • 125 g kaszy kukurydzianej (polenty)
  • 50 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • skórka starta z jednej cytryny
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 100 g masła
  • 100 g jogurtu naturalnego greckiego
  • 150 g malin

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać zmielone orzechy, polentę, skrobię i proszek do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać skórkę z cytryny, a następnie po kolei po jednym jajku.
  3. Zmniejszyć obroty i dodać jogurt i sok z cytryny. (Masa będzie zwarzona. Tak ma być).
  4. Na końcu wmieszać krótko suche składniki z miski.
  5. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy.
  6. Podpiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, grzałka góra- dół. Po tym czasie otworzyć piekarnik i rozłożyć maliny, delikatnie wciskając je w ciasto. Piec dalej ok. 25 minut, do suchego patyczka i przyrumienienia się ciasta. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  7. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Uwaga:

  • Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Malinowe ciasto z polenty Malinowe ciasto z polenty Malinowe ciasto z polenty