Tort z arbuza

Szybki, efektowny, letni, orzeźwiający, a do tego zdrowy "tort" arbuzowy. Pyszny deser na upały. Nie wymaga pieczenia i jest bardzo prosty do przygotowania. Do tego jest bez dodatku mąki, jajek i tylko z odrobiną cukru.

Ten a'la tort zrobiłam dla najmłodszej córki na urodziny. Tak się akurat ułożyło, że w nocy przed jej urodzinami wróciliśmy z urlopu i rano czekało mnie rozpakowywanie i sterta prania ;). Nie było czasu na pieczenie. Tort arbuzowy był idealnym rozwiązaniem. Przygotowuje się go szybko, a po chwili schłodzenia w lodówce można go już podawać.

W najszybszej wersji można zrobić tort jednopiętrowy. Wystarczy tylko obrać arbuza ze skóry i i wyrównać nożem, aby powstała bryła owal. Następnie należy obłożyć go kremem i udekorować owocami. Ja zdecydowałam się na tort dwupiętrowy, aby wyglądał atrakcyjniej.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości arbuz (najlepiej bez pestek)
  • ok. 60 g migdałów w płatkach
  • świeże owoce do wyboru do dekoracji np. truskawki, maliny, jeżyny, porzeczki, jagody, borówka, winogrona, banany, kiwi

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • ok. 300 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru lub ksylitolu

Sposób przygotowania:

  1. Arbuza umyć i odciąć końce.

2

  1. Arbuza przeciąć na pół i obrać ze skóry.

3

4

  1. Dwie połówki są teraz zaokrąglone. Z jednej połowy (przeznaczonej na spód tortu) ściąć zaokrągloną części i boki wyrównać nożem, aby były pionowe. Osuszyć ręcznikiem papierowym i ułożyć na paterze.

5

  1. Z drugiej połowy wyciąć walec o mniejszej średnicy niż ten dolny. Osuszyć ręcznikiem papierowym i ułożyć na środku dolnego krążka.

6

7

  1. Migdały w płatkach podprażyć na suchej patelni, aż delikatnie się przyrumienią. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  3. Kremem pokryć arbuza. Obsypać migdałami i udekorować owocami.
  4. Tort schłodzić przez ok. 1 godzinę w lodówce.

Uwaga:

  • Przy krojeniu arbuz puszcza sok. Mokrą paterę z soku wytarłam ręcznikiem papierowym i niezjedzona część tortu przetrwała jeszcze dwa dni w lodówce.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Tort z arbuza Tort z arbuza Tort z arbuzaTort z arbuza