Murzynek z wiśniami

Kakaowe ciasto Murzynek przełożone kwaskową warstwą wiśniową, udekorowany polewą czekoladową. Smaczne, czekoladowe połączenia słodkiego z kwaśnym.

Składniki na ok. 24 kawałki:

Ciasto:

  • 250g masła (lub margaryny)
  • 40g kakao
  • 150ml wody
  • 300g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 300g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa wiśniowa:

  • 350g wiśni* ze słoika (waga samych owoców, potrzebny jest słoik ok. 700g)
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 40g cukru

Polewa czekoladowa:

  • 100g czekolady mlecznej
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 50g masła

Do dekoracji:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 50g masła
  • wiśnie kandyzowane (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Masło (lub margarynę), cukier, cukier waniliowy, wodę i kakao przełożyć do garnka i mieszając, zagotować. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wmieszać trzepaczką do ostygniętej masy.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy czekoladowej i wymieszać krótko trzepaczką, tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
  5. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 175°C (grzałka góra- dół).
  6. Przygotować warstwę wiśniową. Wiśnie odsączyć na sitku. Następnie przełożyć do niedużego garnka, dodać cukier i sok z cytryny. Zagotować. Następnie gotować na średniej mocy palnika, aż wiśnie się rozpadną i większość płynu wyparuje. (Gotowałam ok. 20 minut). Całość zmiksować blenderem i pozostawić do ostygnięcia.
  7. Chłodne ciasto przekroić wzdłuż tak, aby powstały dwa blaty. Dolny blat włożyć do formy. Posmarować wiśniami. Przykryć drugim blatem.
  8. Przygotować polewę. Czekolady połamać na kawałki. Czekoladę razem z masłem i śmietaną podgrzewać w kąpieli wodnej, mieszając, aż powstanie jednolita masa. Gotową polewę wylać na wierzch ciasta. Schłodzić.
  9. Przygotować dekorację. Czekoladę połamać na kawałki. Czekoladę razem z masłem i śmietaną podgrzewać w kąpieli wodnej, mieszając, aż powstanie jednolita masa. Masę czekoladową wstawić do lodówki do czasu, aż masa na tyle zgęstnieje, że będzie ją można wyciskać z rękawa cukierniczego. Chłodną masę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką w kształcie gwiazdki i wyciskać kleksy na cieście. (Najlepiej najpierw pokroić ciasto na kawałki i każdy kawałek ozdobić). Na środku ułożyć połówkę wiśni kandyzowanej.

Uwaga:

* Mogą być również wiśnie świeże lub mrożone, wypestkowane. Mrożone należy rozmrozić i odsączyć z soku. Cukru dodać do smaku.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Murzynek z wiśniami Murzynek z wiśniami Murzynek z wiśniami