Murzynkowe muffinki

Pewnie niejeden z Was piekł już Murzynka. Zawsze przeszkadza mi, że podczas pieczenia ciasto pęka. Wpadłam więc na pomysł, aby zrobić go w formie muffinek. To był dobry wybór. Ciasta wychodzi akurat na 2 formy. Takim oto sposobem, nie mamy problemu z nieestetycznym wyglądem. Muffinki są puszyste, łatwe i szybkie do przygotowania.

Składniki na ok. 24- 26 sztuk:

Ciasto:

  • 300 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 375 g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:

  • ok. 180 g czekolady
  • 2 łyżeczki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto: Cukier, mleko, masło i kakao umieścić w garnku. Podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. (Nie gotować). Masę lekko ostudzić.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  3. Do lekko ciepłej masy dodać jajka i mąkę z proszkiem. Chwilę zmiksować, tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Dwie formy na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do ok. ¾ wysokości papilotki. (Podczas pieczenia pierwszej partii, reszta ciasta może spokojnie stać na blacie).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  6. Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. W ten sam sposób upiec resztę muffinek.
  8. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej.
  9. Przy pomocy łyżeczki wyłożyć polewę na muffinki.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24- 26

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Murzynkowe muffinki Murzynkowe muffinki Murzynkowe muffinki