Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort Barbie

Lalka Barbie i jej smakowita suknia balowa ucieszy z pewnością każdą małą księżniczkę. Tort jest duży. Składa się bowiem z 3- warstwowego tortu i babki. Dekoracja przygotowana jest z masy cukrowej. Poniżej przedstawiam sposób, w jaki ja wykonałam ten tort. Wy możecie upiec dowolny, ulubiony tort oraz dowolną babkę. Ważne jest tylko, aby masa pokrywająca tort i babkę z zewnątrz było najlepiej budyniowa lub maślana (takie masy są najlepsze pod masę cukrową). Tort jest pracowity, ale uśmiech i szczęście dziecka wynagradza włożony trud.

Składniki:
Babka przygotowana z tego przepisu: „Babka kokosowo- kakaowa”
Biszkopt:

  • 6 jajek
  • lekko ponad ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 kopiata łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie do tortu:

  • 400g truskawek
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru

Poncz do tortu:

  • sok jabłkowy (lub inny sok, kompot lub słodka herbata)

Masa budyniowa:

  • 2 żółtka
  • 250g masła
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej

Masa cukrowa przegotowana z tego przepisu: „Biała masa cukrowa”
Dodatkowo:

  • lalka Barbie
  • folia spożywcza
  • barwniki spożywcze

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
  3. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
  4. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.
  5. Truskawki umyć, odszypułkować i przekroić na pół.
  6. Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze i nasączyć go ponczem. Rozłożyć połowę truskawek.
  7. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania łyżkę cukru. Połowę ubitej śmietany rozsmarować na truskawkach. Przykryć drugim blatem. Ponownie nasączyć ponczem, rozłożyć resztę truskawek i przykryć resztą śmietany. Przykryć trzecim blatem i go nasączyć.

05

  1. Ciasto wstawić do lodówki.
  2. W tym czasie przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Na środku tortu ustawić babkę. (Moja babka była pieczona w formie o średnicy 24cm, a tort w tortownicy o średnicy 26cm. Tort ścięłam delikatnie z góry, dopasowując go do babki, a dół pozostawiłam bez zmian tak, aby całość przypominała stożek).
  4. Przygotować lalkę Barbie. Najlepiej rozebrać ją całą i owinąć (od biustu w dół) kilkakrotnie, szczelnie w folię aluminiową, aby nie pobrudziła się od masy i ciasta. Ręce lalki podnieść do góry. Lalkę wsadzić do środka babki i wcisnąć w tort tak, aby lalka była schowana w cieście od pasa w dół. (Babka o średnicy 24cm i tort o średnicy 26cm pasują do standardowego rozmiaru lalki Barbie. Jeśli ciasta będą większe, to lalki nie trzeba wbijać tak głęboko. Ważne jest, aby ciasto zaczynało się od pasa lalki. Jeśli ciasta będą mniejsze i lalka będzie w stosunku do nich za wysoka, można ściągnąć lalce nogi lub nadbudować różnicę masą :)).
  5. Ciasta posmarować przygotowaną masą budyniową. (Sporo masy dałam na górę babki, nadając jej ładny kształt i dopasowując wysokość idealnie do pasa lalki).

06

  1. Ciasto razem z lalką wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować masę cukrową. Masę cukrową pofarbować na dowolne kolory i zrobić dowolną suknię balową. (Lalkę wyciągnęłam na czas dekorowania ciasta masą cukrową. Ciasto pokryłam całe masą cukrową. Na końcu zrobiłam nacięcie w masie, nad otworem babki i włożyłam lalkę z powrotem do środka).

Smacznego Smile.

Tort Barbie

Tort Barbie

Tort Barbie

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Joanna

    Sylwio nie rozpadał się. Tort dolny z serkiem "siadł" trochę pod ciężarem babki. Wiadomo, lekki krem, a na to jeszcze dość cieżka babka. Możesz udekorować kremem ze śmietany i mascarpone, ale nie na masę cukrową tylko zamiast. Możesz dodać barwnik. Jaka całość była wysoka to teraz na to nie odpowiem, ale podam wysokości form, to w przybliżeniu będzie wiadomo ;-)
    Forma na babke: 11cm
    tortownica: 6cm

  • Gość - sylwia

    Witam
    Ja mam pytanie odnosnie wysokosci, jak wysoki jest tort bo z tego co czytam to spory. Moje pytanie wynika z tego iz planjje tort w misie 28cm wyjdzie tez wysoki, ale jak sie go kroi to czy sie nie rozpada, "rozjezdza"? Moze to kwestia nasaczenia? I czy mizna kremem smietana z mascarpone ozdobic tort-suknie, czy mozna dodac barwnik wilton w proszku, nie zwazy się? Czy lepiej sama smietana?

  • Gość - milena

    Dziekuje za przepis. Tort wyszedł wyśmienity.Coeka zachwycona.

  • Gość - Helen Of Troy

    Drogie Panie, lukier plastyczny mozna zrobic
    z pianek Marshmallow (JoJo). Gotujemy je
    na gazie. Po jakis 5 minutach dodajemy 4-5 lyzek wody. Dalej cukier puder (750g).
    I po zdjeciu z gazu dodajemy reszte cukru
    pudru. Mieszamy az zgestnieje.

  • Gość - Anna z www.no-noo.com

    Ciekawy tort :)Dobry pomysł na przyjęcie urodzinowe dziewczynki :)

  • Gość - Joanna

    Aniu tak. Przeczytaj artykuł o masie cukrowej.

  • Gość - Ania

    Pani Joanno,czy można masę plastyczną zrobić dzień wcześniej i pozostawiać w lodówce?Nie wyrobię się czasowo ze wszystkim w 1 dniu,dlatego kombinuję jakby można to rozłożyć w czasie.Z góry dziękuję za odpowiedź oraz wspaniały pomysł,postaram się napisać jak mi się uda to dzieło sztuki :roll:

  • Gość - karolina

    Czesc chcialam powiedziec ze mase cukrowa mozna zastapic masa z pianek (takie gumowate kolorowe lub biale chyba sie mashlow nazywaja) rozpuszcza sie je w garnku z odrobina wody mieszajac caly czas i dodaje sie cukru pudru wychodzi swietna masa plastyczna. W ten sposob robilam juz myszke Mini lalke Barbie motor i lisc,mozna dodac barwnikow w trakcie wyrabiania. Na poczatku sie nie przerazic wyglada jakby nie wyszlo klei sie do rak trzeba dodawac tyle cukru ile zabierze zeby zrobili sie plastyczne ciasto . Polecam.

  • Gość - Joanna

    Doroto dzień wcześniej, jak większość tortów.

  • Gość - Dorota

    Pani Joanno, korzystałam z powodzeniem z wielu Pani przepisów. Teraz zabieram się za tort i mam pytanie - czy lepiej przygotowac go dzień wcześniej czy w dniu podawania? pozdrawiam!

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Tak, zastyga bardzo szybko. To najtrudniejszy etap w tym przepisie. Gdyby nie wy...
Dziękuję za odpowiedź
Jak zrobię swoje, podeślę Ci zdjęcie! Mam trochę inny p...
To dobrze A czy po rozsmarowaniu karmelu na blacie ciasta trzeba na prawdę tak ...
Agnieszko, tortownica o średnicy 24 cm (patrz punkt 3). Wysokości nie mierzyłam....
Aleksandro, jest twarda, ale spokojnie da się ją pogryźć
Początek strony