Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort zamek

Przepis na tort w kształcie zamku. Tort zrobiony jest z ciasta ucieranego i przełożony, jak również udekorowany masą budyniową. Tort jest naprawdę duży, a więc na dużą imprezę lub kilkudniowe spożycie Wink Tort możecie udekorować dowolnie, według zdolności i fantazji. W przepisie podaję mój sposób dekoracji. Może komuś się przyda.

Składniki:
Ciasto ucierane: (Uwaga: Podane składniki są na 1 ciasto. Do tortu należy przygotować 2 takie ciasta)

  • 375g margaryny lub masła
  • 300g cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 300g mąki pszennej
  • 110g mąki ziemniaczanej
  • 4,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka

Masa budyniowa:

  • 1 ¼ szklanki cukru (250g)
  • 3 szklanki mleka (750ml)
  • 6 żółtek
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 750g masła

Poncz:

  • ok. 1litra soku pomarańczowego

Dodatkowo:

  • kakao
  • 5 rożków do lodów
  • kokos (kolorowy lub zwykły)
  • czerwony i niebieski barwnik spożywczy + ewentualnie barwnik do zabarwienia kokosu
  • ok. 100g masy marcepanowej
  • 5 małych wykałaczek
  • trochę cukru pudru
  • prostokątne czekoladki (np. Merci Petits)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem wmieszać stopniowo do ciasta. (Mąki i mleko dodawałam stopniowo, miksując mikserem na niskich obrotach. Nie miksować za długo). Ciasto przełożyć do formy prostokątnej (około 40x 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40min. w temperaturze 180°C. Ciasto pozostawić na ok. 10 min.w formie, kolejno wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. W ten sam sposób przygotować drugie takie samo ciasto.

02

  1. Przygotować budyń. Ok. 2 ¼ szklanki mleka i cukier zagotować. Resztę mleka wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Oba ciasta przekroić na pół w poprzek dłuższego boku.

03

  1. 3 części ciasta ułożyć jeden na drugim (tworząc podstawę zamku).
  2. 4tą część pokroić na 4 równe części (przecinając ciasto na pół w szerz i wzdłuż). 2 powstałe części ułożyć na środku podstawy zamku. 3cią część przekroić ponownie na 4 części. 4tą część odkładamy na bok. (Nie będzie nam potrzebna. Można ją zjeść ;))

04

05

  1. Górę zamku ułożyć z dwóch najmniejszych części. (Dwie pozostałe części nie będą potrzebne).

06

  1. 750g miękkiego masła utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  2. Wszystkie warstwy tortu nasączyć ponczem i przełożyć niegrubą warstwą masy budyniowej. (Najlepiej jest ściąć delikatnie górę ciasta, wtedy poncz lepiej wsiąknie w ciasto).
  3. Odłożyć na bok mniej więcej ¼ masy.
  4. Resztę masy zafarbować czerwonym barwnikiem na różowo. Tort obłożyć cienką warstwą masy i wstawić na 30- 60min. do lodówki, aby masa stężała i tort zrobił się bardziej stabilny.
  5. Kolejno tort obłożyć dokładnie różową masą.
  6. Odłożoną masę wymieszać z kakao. Masę przełożyć do szprycy z małą okrągłą końcówką i namalować cegły i bramę. (Dla ułatwienia można uprzednio narysować wszystkie kontury wykałaczką).
  7. Marcepan zagnieść z cukrem pudrem i rozwałkować go między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Z marcepana wyciąć okna i przykleić je do tortu. (Okna same się przyczepią do masy. Należy je tylko trochę docisnąć). Masą kakaową namalować kontury okien.
  8. Kokos wsypać do talerza. Jeśli jest zwykły, należy dodać trochę dowolnego, płynnego barwnika spożywczego i dokładnie wymieszać.
  9. Rożki do lodów posmarować masą i obtoczyć w kokosie.
  10. Resztę marcepana zagnieść z niebieskim barwnikiem. Marcepan rozwałkować i wyciąć flagi. Flagi owinąć wokół wykałaczek i umieścić na czubkach rożków. Rożki ułożyć na brzegach i szczycie tortu. Dookoła poukładać, w równych odstępach, czekoladki.

Smacznego Smile.

tort zamek

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony