Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

szarlotka sypana

Szarlotkę zrobiłam z przepisu Ewy Wachowicz: „Szarlotka bez jajek”.  Szarlotka jest łatwa do przygotowania. Składa się z jabłek i samych sypkich składników takich jak: mąka, proszek do pieczenia, kasza manna i cukier. Wystarczy wymieszać sypkie składniki i zetrzeć jabłka i już szarlotka prawie gotowa. Nie zawiera jajek, a tłuszczu nie dodaje się bezpośrednio do ciasta, tylko wiórki masła pokrywają szarlotkę z góry. Szarlotka jest smaczna i prosta.

Składniki:
Ciasto:

  • 2 szklanki kaszy manny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ¾ szklanki cukru

Nadzienie:

  • ok. 2,5kg kwaśnym jabłek, najlepiej pasuje odmiana Szara Reneta
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 150g masła (dałam 200g)

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odsączyć. (Nie wyciskać całego soku z jabłek, tylko lekko odcisnąć!). Dodać cukier i cynamon. Wymieszać.
  2. Wszystkie sypkie składniki na ciasto wymieszać i podzielić na 3 części.
  3. Do formy prostokątnej (o wymiarach około 35cm x 24cm) wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą, wsypać 1 część sypkich składników. Kolejno wyłożyć połowę jabłek, drugą część sypkich składników, resztę jabłek i ostatnią część sypkich składników. Z góry pokryć równomiernie ciasto wiórkami z masła. (Masłem pokryć całą powierzchnię ciasta).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 55- 60min. w temperaturze 180°C.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

szarlotka sypana

szarlotka sypana

szarlotka sypana

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Joanna

    Beato możesz je również obrać.

  • Gość - Beata

    Witam czy jablka maja byc koniecznie starte ze skórką? Czy nie mozna obrac?

  • Gość - Oliwia

    Super przydało mi się do zadania domowego i moja mama robiła i jest super smaczna ! :P :)

  • Gość - Woseba

    Wczoraj znalazłam ten przepis :) i wieczorkiem zrobiłam :) wyszło idealne :) pyszna :) dziś już nie ma pół blachy ;) a mężowi tak smakowało że chce żebym na weekend zrobiła jeszcze raz :)

  • Gość - Joanna

    Izo tak. Myślę, że lepszym rozwiązaniem jest grzałka góra/ dół, żeby już upieczonego ciasta niepotrzebnie nie wysuszać.

  • Gość - Iza

    Chciałabym podać tą szarlotkę na ciepło z lodami i bitą śmietaną, więc mam takie pytanie: czy wyjdzie coś z tego jeżeli spróbuję odgrzać taką już upieczoną i wystudzoną szarlotkę parę minut w piekarniku np. z termoobiegiem?:) Pozdrawiam, Iza

  • Gość - Anna

    Ciasto to piekłam już kilka razy.Trzeba zwrócić uwagę ,żeby kasza manna nie była błyskawiczna tylko taka najzwyklejsza.Piekłam raz z błyskawiczną i nie urosło.Jabłka daję słodkie i soczyste i ich nie odciskam ,do jabłek nie dodaję ani grama cukru.Wierzch ciasta na masło posypuję dodatkowo wiórkami kokosowymi.
    Ciasto jest pyszne Polecam !!!

  • Gość - Joanna

    Bogusławo lepiej użyć kaszy kukurydzianej.

  • Gość - Boguslawa

    mam pytanie, czy kaszę mannę można zastąpić kaszą jaglaną?

  • Gość - Karolina

    Szarlotka wyszła idealnie! Polecam każdemu, przepis łatwy, przyjemny i niedrogi (a to ważne, jestem studentką, sami rozumiecie ;))

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Tak, zastyga bardzo szybko. To najtrudniejszy etap w tym przepisie. Gdyby nie wy...
Dziękuję za odpowiedź
Jak zrobię swoje, podeślę Ci zdjęcie! Mam trochę inny p...
To dobrze A czy po rozsmarowaniu karmelu na blacie ciasta trzeba na prawdę tak ...
Agnieszko, tortownica o średnicy 24 cm (patrz punkt 3). Wysokości nie mierzyłam....
Aleksandro, jest twarda, ale spokojnie da się ją pogryźć
Początek strony