Ciasto Marysieńka

Słynne ciasto Marysieńka siostry Anastazji. To przekładaniec z kakaowego ciasta biszkoptowego i orzechowej bezy, przełożony masą budyniową. Bardzo lubię ciasta siostry. Są to w większości ciasta tortowe nadające się szczególnie na imprezy. Takie też jest ciasto Marysieńka. Jest podzielne i konkretne. Najsmaczniejsza dla mnie jest beza orzechowa. To ona nadaje mu niepowtarzalny charakter. Oryginalny przepis pochodzi z książki „103 ciasta siostry Anastazji”. Poniżej podaję wersję przeze mnie zmodyfikowaną.

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • lekko ponad ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 kopiata łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)
  • 3/4 szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody

Beza:

  • 5 białek
  • 250g orzechów włoskich*
  • 200g cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 500ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • 150g cukru
  • 2 łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 250g masła

Poncz:

  • ok. 200ml zaparzonej kawy**

Polewa czekoladowa:

  • 100g czekolady mlecznej
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 50g masła

Dodatkowo:

  • orzechy do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki z kakao. (Dobrze jest przesiać przez sitko). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
  3. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać bułką tartą (lub dno formy wyłożyć papierem do pieczenia). Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Biszkopt po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, a następnie przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  4. Przygotować bezę orzechową. Orzechy drobno posiekać. Wymieszać z mąką, skrobią i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  5. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier. Gdy beza będzie gęsta, lśniąca i sztywna wmieszać delikatnie szpatułką orzechy z mąką.
  6. Bezę przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ładnie się przyrumieni. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i skrobią ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń zdjąć z palnika i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu (w ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
  8. Jeden blat biszkoptu włożyć do formy i nasączyć połową zimnej kawy. Nałożyć połowę masy budyniowej. Przykryć bezą orzechową. Rozsmarować resztę masy budyniowej. Przykryć drugim blatem biszkoptu i nasączyć pozostałym ponczem.
  9. Przygotować polewę czekoladową. Czekolady połamać na kawałki. Przełożyć do garnka, dodać masło i śmietanę. Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Gotową polewę wylać na górę ciasta. Można udekorować posiekanymi orzechami.
  10. Ciasto wstawić do lodówki.

Uwagi:

  • 1 szklanka= 250ml
  • *Użyłam 200g orzechów włoskich i 50g laskowych.
  • ** Kawa może być z ekspresu, rozpuszczalna lub sypana, przecedzona przez sitko.
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Ciasto Marysieńka Ciasto Marysieńka