Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
6 Komentarzy

Kokosowiec z kremem ajerkoniakowym

Lekkie ciasto biszkoptowo- kokosowe przełożone piankowym kremem ajerkoniakowym. Ciasto jest delikatne, puszyste o wyraźnym smaku kokosowym i ajerkoniakowym. Bardzo smaczne. Polecam na święta i nie tylko.

Składniki na ok. 24 porcje:
Biszkopt:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki lub skrobi ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki wody

Ciasto kokosowe:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 200g wiórków kokosowych

Krem ajerkoniakowy:

  • 500g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 50g cukru pudru
  • 6 listków żelatyny (= 4,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
  • 300ml ajerkoniaku (Advocaata)

Sposób przygotowania:

  1. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować ciasto kokosowe. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką wiórki kokosowe. Piec w tej samej formie co biszkopt, wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 20 minut w w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Przygotować krem ajerkoniakowy. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na ok. 5 minut do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewać mieszając, aż się rozpuści. Garnek ściągnąć z pieca. Energicznie mieszając trzepaczką, wlać cienkim strumieniem ajerkoniak. Odstawić, aż masa zacznie tężeć. (Można włożyć do lodówki, ale należy dość często kontrolować masę). Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania, miksując, dodać cukier puder, a następnie stopniowo tężejącą masę ajerkoniakową. (Dodając cukier puder i masę ajerkoniakową nie miksować za długo, tylko do połączenia się składników). Piankę włożyć na chwilę do lodówki, a gdy zacznie tężeć wyłożyć na biszkopt. Przykryć ciastem kokosowym.
  5. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na parę godzin lub całą noc.

Smacznego.

Kokosowiec z kremem ajerkoniakowym

Kokosowiec z kremem ajerkoniakowym

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 1 lat temu
    Joanno czy ta masa będzie nadawać się do przełożenia tortu złożonego z biszkoptów czy jest ona zbyt delikatna?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 1 lat temu
    Czym moge zastapic ajerkoniak
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aneta · 2 lat temu
    Ech... spieszylam sie i zle zrobilam mase. Zamiast 5lyzek wody, nalalam okolo pol szklanki, czy moge jakos uratowac mase? Czy ona choc troche zgestnieje? Moze do smietany dodac smietan fix? Bardzo proszeco odpowiedz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angie · 2 lat temu
    Zrobiłam. Jest przepyszne! Poezja Łatwe w wykonaniu, jeszcze lepsze na następny dzień i wygląda bardzo apetycznie. Super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 2 lat temu
    Witam serdecznie. Czy wkradł się błąd w przepisie, czy faktycznie do biszkoptu nie dodajemy proszku do pieczenia lub sody? Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Natalio, nie dodaję do biszkoptu proszku do pieczenia. Wyrasta ładnie bez. Jeśli się obawiasz, że Ci nie wyrośnie to możesz dodać 1 łyżeczkę proszku, ale nie jest to konieczne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aga · 2 lat temu
    Ciasto wygląda przepysznie! Czym moge zastąpic ajerkoniak bo u mnie w domu nie lubią mas z alkoholem?

Polub nas na ...

Początek strony