Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Kokosowiec z kremem ajerkoniakowym

Lekkie ciasto biszkoptowo- kokosowe przełożone piankowym kremem ajerkoniakowym. Ciasto jest delikatne, puszyste o wyraźnym smaku kokosowym i ajerkoniakowym. Bardzo smaczne. Polecam na święta i nie tylko.

Składniki na ok. 24 porcje:
Biszkopt:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki lub skrobi ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki wody

Ciasto kokosowe:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 200g wiórków kokosowych

Krem ajerkoniakowy:

  • 500g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 50g cukru pudru
  • 6 listków żelatyny (= 4,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
  • 300ml ajerkoniaku (Advocaata)

Sposób przygotowania:

  1. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować ciasto kokosowe. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką wiórki kokosowe. Piec w tej samej formie co biszkopt, wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 20 minut w w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Przygotować krem ajerkoniakowy. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na ok. 5 minut do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewać mieszając, aż się rozpuści. Garnek ściągnąć z pieca. Energicznie mieszając trzepaczką, wlać cienkim strumieniem ajerkoniak. Odstawić, aż masa zacznie tężeć. (Można włożyć do lodówki, ale należy dość często kontrolować masę). Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania, miksując, dodać cukier puder, a następnie stopniowo tężejącą masę ajerkoniakową. (Dodając cukier puder i masę ajerkoniakową nie miksować za długo, tylko do połączenia się składników). Piankę włożyć na chwilę do lodówki, a gdy zacznie tężeć wyłożyć na biszkopt. Przykryć ciastem kokosowym.
  5. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na parę godzin lub całą noc.

Smacznego.

Kokosowiec z kremem ajerkoniakowym

Kokosowiec z kremem ajerkoniakowym

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (9)

  1. Monika8507

Joanno czy ta masa będzie nadawać się do przełożenia tortu złożonego z 3 biszkoptów czy jest ona zbyt delikatna?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Monika8507

Tak Moniko. Nadaje się

  Załączniki
 
  1. Magda

Czym moge zastapic ajerkoniak

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Magda

Innym gęstym likierem np. Baileys.

  Załączniki
 
  1. aneta

Ech... spieszylam sie i zle zrobilam mase. Zamiast 5lyzek wody, nalalam okolo pol szklanki, czy moge jakos uratowac mase? Czy ona choc troche zgestnieje? Moze do smietany dodac smietan fix? Bardzo proszeco odpowiedz.

  Załączniki
 
  1. Angie

Zrobiłam. Jest przepyszne! Poezja
Łatwe w wykonaniu, jeszcze lepsze na następny dzień i wygląda bardzo apetycznie. Super

  Załączniki
 
  1. Natalia

Witam serdecznie. Czy wkradł się błąd w przepisie, czy faktycznie do biszkoptu nie dodajemy proszku do pieczenia lub sody? Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Natalia

Natalio, nie dodaję do biszkoptu proszku do pieczenia. Wyrasta ładnie bez. Jeśli się obawiasz, że Ci nie wyrośnie to możesz dodać 1 łyżeczkę proszku, ale nie jest to konieczne.

  Załączniki
 
  1. aga

Ciasto wygląda przepysznie! Czym moge zastąpic ajerkoniak bo u mnie w domu nie lubią mas z alkoholem?

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony