Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
79 Komentarzy

Rafaello z adwokatem

Pyszne, proste ciasto i bardzo lubiane. To taki przekładaniec z herbatników i masy budyniowej, bardzo adwokatowej z dodatkiem dużej ilości wiórków kokosowych. Jest nieskomplikowane i nie wymaga dużego nakładu pracy. Jedyna trudność to ugotowanie budyniu. Polecam zatem szczególnie tym osobom, które boją się piec ciast i poszukują dobrych ciast bez pieczenia.

Ciasto powinno poleżeć do dnia następnego, aby herbatniki zmiękły od masy. Przepis dostałam od kuzynki, ale z tego, co znalazłam w necie jest to przepis Siostry Anastazji.

Składniki:

  • 2 ½ szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300g masła
  • 250g wiórków kokosowych + do posypania z góry (można również pomieszać wiórki kokosowe z płatkami migdałowymi)
  • 1 szklanka adwokata
  • ok. 500g herbatników (64 sztuk)

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować budyń. W tym celu 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. ½ szklanki mleka wymieszać z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka i ugotować budyń, ciągle mieszając. Budyń pozostawić do ostygnięcia.
  2. Masło utrzeć mikserem. Dalej miksując dodawać porcjami zimny budyń. Następnie dodać stopniowo adwokat. Wyłączyć mikser i wmieszać wiórki kokosowe (lub wiórki kokosowe z płatkami migdałowymi).
  3. Rozłożyć pierwszą warstwę herbatników 4 x 4. (Można rozłożyć herbatniki w formie, albo na desce. Ja użyłam do tego celu rozciąganej formy). Na herbatnikach rozsmarować ¼ masy budyniowej. Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników (Wychodzą 4 warstwy). Na górze ma być masa budyniowa. Z góry posypać ciasto wiórkami kokosowymi.

02

  1. Wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godzin.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Rafaello z adwokatem

Rafaello z adwokatem

Rafaello z adwokatem

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Katarzyna · 1 lat temu
    Zmiksowałam masło i dodawalam po łyżce budyniu niestety masa wyszła rzadka co zrobiłam źle?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    A. · 1 lat temu
    Czy ta masa sprawdzi się w torcie? Jest dość gęsta?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Alicjo[/b] budyń przygotowujesz sama w sposób opisany w pukcie 1 :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 2 lat temu
    Mam pytanko. Ile budyniu potrzeba, w skladnikach nie jest wymieniony?

    Dziekuje!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Justyno[/b] myślę, że likier kokosowy będzie tutaj również pasował.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 3 lat temu
    Czy adwokata można zastąpić likierem kokosowym?
    Czy to już nie będzie pasowało?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marlena · 3 lat temu
    Ciasto wyszło przepysznie!z pewnością nie raz powrócę do tego przepisu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karola · 3 lat temu
    Jesli chcialabym zrobic wersje bez adwokatu to czym mozna by bylo go zastapic? jakies pomysly?
    pozdrawiam :-*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 3 lat temu
    Myślicie że zamiast herbatników mogę dać krakersy? Bo na herbatnikach się już kiedyś przejechałam ;/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Kamilo[/b] wpisz w google "obręcz do ciasta prostokątna".
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kamila · 3 lat temu
    Mam pytanie ale nie o ciasto tylko o blache. Gdzie mozna kupic taka rozciagana blache I czy ma jakias konkretna nazwe? Bardzo praktyczny pomysl taka blacha. Z góry dziekuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Marto[/b] o 1/3 więcej :-*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 3 lat temu
    Moze mi ktos podpowie? U mnie w formie ciastka po ulozeniu wychodza 4x6, duzo wiecej masy mam zrobic?:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    anna · 3 lat temu
    Ciasto wyszło cudowne.herbatniki przez noc super zmiękły ale nie na tyle by ciasto sie rozpało.jest zwarte i po ukrojeniu zachowuje kształt.z racji że zawsze coś modyfikuje to do masy dodałam jeszcze dwie łyżki syropu barmańskiego o smaku kokosowym.przepis ten na stałe zagości w moim domu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 3 lat temu
    Ciasto przepyszne i naprawdę proste do przygotowania. Dziękuję za kolejny pyszny przepis:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 3 lat temu
    Jeśli chciałabym użyć budyniu w proszku to ugotować go według przepisu czy ze zmniejszonej ilości mleka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Halina · 4 lat temu
    Prezentuje się bardzo smacznie :)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    rossi · 4 lat temu
    Właśnie skończyłam robić te ciasto, zaryzykowałam z większą blachą, ewentualnie miały wyjść po warstwy (blacha ok.20x27) W efekcie końcowym ciasto sięgało do brzegów blachy (4 warstwy herbatników i 4 masy) uff a tak się bałam, że wyjdzie cieniutkie. Trzymajcie kciuki jutro wielkie testowanie przez rodziców w przedszkolu, mam nadzieję, że wyszło smacznie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    justyna · 4 lat temu
    Robie juz chyba z 5 raz to ciasto, jest pyszne, kazdy je uwielbia iza kazdym razem wychodzi super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 4 lat temu
    a czy można użyć budyniu z proszku - takiego gotowego, zamiast robić samodzielnie? Jeśli tak, to ile użyć - 1, 2 torebki? I czy gotować na normalnej ilości mleka, wg przepisu, czy na zmniejszonej?

Polub nas na ...

Początek strony