Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Rafaello z adwokatem

Pyszne, proste ciasto i bardzo lubiane. To taki przekładaniec z herbatników i masy budyniowej, bardzo adwokatowej z dodatkiem dużej ilości wiórków kokosowych. Jest nieskomplikowane i nie wymaga dużego nakładu pracy. Jedyna trudność to ugotowanie budyniu. Polecam zatem szczególnie tym osobom, które boją się piec ciast i poszukują dobrych ciast bez pieczenia.

Ciasto powinno poleżeć do dnia następnego, aby herbatniki zmiękły od masy. Przepis dostałam od kuzynki, ale z tego, co znalazłam w necie jest to przepis Siostry Anastazji.

Składniki:

  • 2 ½ szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300g masła
  • 250g wiórków kokosowych + do posypania z góry (można również pomieszać wiórki kokosowe z płatkami migdałowymi)
  • 1 szklanka adwokata
  • ok. 500g herbatników (64 sztuk)

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować budyń. W tym celu 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. ½ szklanki mleka wymieszać z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka i ugotować budyń, ciągle mieszając. Budyń pozostawić do ostygnięcia.
  2. Masło utrzeć mikserem. Dalej miksując dodawać porcjami zimny budyń. Następnie dodać stopniowo adwokat. Wyłączyć mikser i wmieszać wiórki kokosowe (lub wiórki kokosowe z płatkami migdałowymi).
  3. Rozłożyć pierwszą warstwę herbatników 4 x 4. (Można rozłożyć herbatniki w formie, albo na desce. Ja użyłam do tego celu rozciąganej formy). Na herbatnikach rozsmarować ¼ masy budyniowej. Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników (Wychodzą 4 warstwy). Na górze ma być masa budyniowa. Z góry posypać ciasto wiórkami kokosowymi.

02

  1. Wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godzin.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Rafaello z adwokatem

Rafaello z adwokatem

Rafaello z adwokatem

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (80)

  1. Katarzyna

Zmiksowałam masło i dodawalam po łyżce budyniu niestety masa wyszła rzadka co zrobiłam źle?

  Załączniki
 
  1. A.

Czy ta masa sprawdzi się w torcie? Jest dość gęsta?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    A.

Tak.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Alicjo budyń przygotowujesz sama w sposób opisany w pukcie 1 :lol:

  Załączniki
 
  1. Alicja

Mam pytanko. Ile budyniu potrzeba, w skladnikach nie jest wymieniony?

Dziekuje!

  Załączniki
 
  1. Joanna

Justyno myślę, że likier kokosowy będzie tutaj również pasował.

  Załączniki
 
  1. Justyna

Czy adwokata można zastąpić likierem kokosowym?
Czy to już nie będzie pasowało?

  Załączniki
 
  1. Marlena

Ciasto wyszło przepysznie!z pewnością nie raz powrócę do tego przepisu

  Załączniki
 
  1. Karola

Jesli chcialabym zrobic wersje bez adwokatu to czym mozna by bylo go zastapic? jakies pomysly?
pozdrawiam :-*

  Załączniki
 
  1. Ewelina

Myślicie że zamiast herbatników mogę dać krakersy? Bo na herbatnikach się już kiedyś przejechałam ;/

  Załączniki
 
  1. Joanna

Kamilo wpisz w google "obręcz do ciasta prostokątna".

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony