Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
79 Komentarzy

Rafaello z adwokatem

Pyszne, proste ciasto i bardzo lubiane. To taki przekładaniec z herbatników i masy budyniowej, bardzo adwokatowej z dodatkiem dużej ilości wiórków kokosowych. Jest nieskomplikowane i nie wymaga dużego nakładu pracy. Jedyna trudność to ugotowanie budyniu. Polecam zatem szczególnie tym osobom, które boją się piec ciast i poszukują dobrych ciast bez pieczenia.

Ciasto powinno poleżeć do dnia następnego, aby herbatniki zmiękły od masy. Przepis dostałam od kuzynki, ale z tego, co znalazłam w necie jest to przepis Siostry Anastazji.

Składniki:

  • 2 ½ szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300g masła
  • 250g wiórków kokosowych + do posypania z góry (można również pomieszać wiórki kokosowe z płatkami migdałowymi)
  • 1 szklanka adwokata
  • ok. 500g herbatników (64 sztuk)

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować budyń. W tym celu 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. ½ szklanki mleka wymieszać z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka i ugotować budyń, ciągle mieszając. Budyń pozostawić do ostygnięcia.
  2. Masło utrzeć mikserem. Dalej miksując dodawać porcjami zimny budyń. Następnie dodać stopniowo adwokat. Wyłączyć mikser i wmieszać wiórki kokosowe (lub wiórki kokosowe z płatkami migdałowymi).
  3. Rozłożyć pierwszą warstwę herbatników 4 x 4. (Można rozłożyć herbatniki w formie, albo na desce. Ja użyłam do tego celu rozciąganej formy). Na herbatnikach rozsmarować ¼ masy budyniowej. Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników (Wychodzą 4 warstwy). Na górze ma być masa budyniowa. Z góry posypać ciasto wiórkami kokosowymi.

02

  1. Wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godzin.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Rafaello z adwokatem

Rafaello z adwokatem

Rafaello z adwokatem

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 5 lat temu
    Zrobiłam według przepisu, niestety nie zwróciłam uwagi że tutaj było podane na mniejsza blaszke i wyszło bardzo cienkie no ale zobaczymy może też będzie smaczne. Sama masa była przepyszna więc bardzo gratuluje tak prostego i pysznego przepisu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 5 lat temu
    Zrobiłam to ciacho na święta i tak...
    - użyłam większej blaszki a i tak dla mnie kremu troszkę za dużo więc następnym razem blaszka będzie jeszcze troszeczkę większa,
    -użyłam 2 warstwy krakersów i 2 warstwy herbatników które dodatkowo nasączyłam adwocatem :D,
    - dla mnie alkohol nie był jakoś mocno wyczuwalny natomiast rodzina czuła go dosyć wyraźne hm...;)
    - z każdym dniem alkohol był mniej wyczuwalny,
    - ciacho proste do zrobienia, masa trochę luźna ale w lodówce fajnie tężeje, nie można natomiast trzymać długo w temperaturze pokojowej bo się ciasto rozpływa, co nie znaczy że nie jest dobre - ciacho z każdym dniem zyskuje na smaku więc można spokojnie przygotować wcześniej.
    Podsumowując: rodzina na święta była zachwycona rafaello. Pochwał nie było końca więc nie pozostaje mi nic innego jak polecić ciasto do zrobienia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lida · 5 lat temu
    Robiłam to ciasto już kilka razy. Przepyszne!!! Wszyscy się zajadają.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]magzimie[/b] robisz domowy budyń z podanych składników.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    magzim · 5 lat temu
    Czy z powstałej masy wychodzi domowy budyn czy trzeba go jeszcze dodać do owej masy? Niby w podanych skladnikach nie ma budyniu w proszku, ale lepiej się upewnić:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Joasiu[/b] nie trzeba.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joasia · 5 lat temu
    Czy herbatniki trzeba nasączyć? jak tak to czym np?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 5 lat temu
    Ja zrobilam bez adwokata i wyszło wspaniałe :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Katarzynko[/b] to drugie. Sama robisz budyń według przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Katarzynka · 5 lat temu
    Dziewczyny wiem, że to być może głupie pytanie, ale ja dopiero zaczynam przygodę z ciastami i wypiekami i zastanawia mnie kwestia masy budyniowej. Czy trzeba do niej dodać takie budynie w proszku (np.śmietankowy) czy z podanych składników powstanie masa budyniowa??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lidia · 5 lat temu
    Zrobiłam. Przepyszne!!! I takie łatwe do zrobienia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 5 lat temu
    Ja mam herbatniki kakaowe. ciekawe co mi z tego wyjdzie :/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Emilia · 5 lat temu
    Można czym zastąpić adwokat? jak tak to czym?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 6 lat temu
    Muszę przyznać , ciasto to pychota , ale nie warto po nim wsiadać za kierownicę :-)
    Ja robiłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm i wyszło mi 3 warstwy , można też dokupić trochę herbatników i też wyjdą 4
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]papajo[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika Baryła · 6 lat temu
    Czy dobrze zrozumialam?:) zanim dodamy rozrobiony budyn to gotujemy mleko z dodatkiem szklanki cukru i dwiema lyzeczkami cukru waniliowego?:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Anno[/b] należy rozłożyć herbatniki 4x 4. Przeczytaj punkt 3.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 6 lat temu
    Zastanawiam się w jakiej blaszce to robiłaś, chodzi mi o wymiary. z góry dziękuję :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Olu[/b] należy rozłożyć herbatniki 4x 4 albo w pasującej do tego formie, albo na desce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ola · 6 lat temu
    Mogę prosić o wymiar formy?

Polub nas na ...

Początek strony