Ciasto z budyniem ajerkoniakowym i bitą śmietaną

Ucierane, wilgotne ciasto pokryte budyniem z ajerkoniakiem i ozdobione bitą śmietaną. Soczyste, smaczne, o wyrazistym smaku ajerkoniaku. Wielbicielom likieru jajecznego na pewno zasmakuje :).

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Ciasto:

  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 160 g cukru
  • 125 ml oleju np. rzepakowego, temperatura pokojowa
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Budyń ajerkoniakowy:

  • 300 ml mleka
  • 200 ml ajerkoniaku (Advocaata)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru*
  • 40 g cukru

Bita śmietana:

  • 300 ml słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Całe jajka i cukier przełożyć do misy miksera. Miksować na najwyższych obrotach przez co najmniej 5 minut na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem olej. Następnie zmniejszyć obroty na najniższe i wmieszać krótko mąkę, tylko do połączenia się składników.
  3. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie na kratce kuchennej do całkowitego ostygnięcia.
  5. W chłodnym cieście zrobić dziury trzonem łyżki drewnianej, prawie że do dna formy.

2

  1. Przygotować budyń: Mleko z cukrem zagotować. W miseczce wymieszać trzepaczką ajerkoniak z budyniem w proszku. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Zagotować i dalej mieszając gotować ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu gorący wylać na ciasto i wyrównać łyżką, aby budyń wlał się również do dziurek. Postukać dodatkowo kilka razy formą o blat, aby budyń całkowicie wypełnił dziurki. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce, aby budyń był zimny.
  2. Przygotować bitą śmietanę: Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać kleksy śmietany na budyń.
  3. Ciasto przechowywać w lodówce.

Uwaga:

*Budyń może być również z dodatkiem cukru. Wtedy należy pominąć 40 g cukru w przepisie.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16- 20

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Ciasto z budyniem ajerkoniakowym i bitą śmietaną Ciasto z budyniem ajerkoniakowym i bitą śmietaną