Ciasto z budyniem ajerkoniakowym i bitą śmietaną


Ucierane, wilgotne ciasto pokryte budyniem z ajerkoniakiem i ozdobione bitą śmietaną. Soczyste, smaczne, o wyrazistym smaku ajerkoniaku. Wielbicielom likieru jajecznego na pewno zasmakuje :).
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto:
- 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 160 g cukru
- 125 ml oleju np. rzepakowego, temperatura pokojowa
- 150 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Budyń ajerkoniakowy:
- 300 ml mleka
- 200 ml ajerkoniaku (Advocaata)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru*
- 40 g cukru
Bita śmietana:
- 300 ml słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
- 1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
- Przygotować ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Całe jajka i cukier przełożyć do misy miksera. Miksować na najwyższych obrotach przez co najmniej 5 minut na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem olej. Następnie zmniejszyć obroty na najniższe i wmieszać krótko mąkę, tylko do połączenia się składników.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie na kratce kuchennej do całkowitego ostygnięcia.
- W chłodnym cieście zrobić dziury trzonem łyżki drewnianej, prawie że do dna formy.
- Przygotować budyń: Mleko z cukrem zagotować. W miseczce wymieszać trzepaczką ajerkoniak z budyniem w proszku. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Zagotować i dalej mieszając gotować ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu gorący wylać na ciasto i wyrównać łyżką, aby budyń wlał się również do dziurek. Postukać dodatkowo kilka razy formą o blat, aby budyń całkowicie wypełnił dziurki. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce, aby budyń był zimny.
- Przygotować bitą śmietanę: Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać kleksy śmietany na budyń.
- Ciasto przechowywać w lodówce.
Uwaga:
*Budyń może być również z dodatkiem cukru. Wtedy należy pominąć 40 g cukru w przepisie.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 16- 20 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Powiązane przepisy
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.