Sernik kokosowy

Pyszny, kremowy, słodki sernik kokosowy. Pieczony jest bez dodatku mąki, a więc również idealny dla osób na diecie bezglutenowej. Składa się z delikatnej warstwy kokosowej. Warstwa ta to nic innego jak beza kokosowa, z której robię kokosanki. Druga połowa ciasta to warstwa serowa przygotowana z twarogu wiaderkowego i mleka kokosowego z puszki. Sernik udekorowany jest skromnie aromatyczną, kokosową posypką, przyklejoną do roztopionej, białej czekolady.

Składniki:
Beza kokosowa:

  • 200g wiórków kokosowych
  • 50g masła
  • 100g cukru
  • 2 białka

Masa serowa:

  • 700g twarogu z wiaderka*
  • puszka mleka kokosowego (400ml)
  • 150g cukru
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)

Posypka kokosowa:

  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Dodatkowo:

  • ok. 30g czekolady białej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować bezę kokosową. Masło roztopić w garnku. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, dalej ubijając, dodać stopniowo cukier.
  3. Ubite białka wmieszać delikatnie łyżką do zimnego kokosu. (Masa jest dość gęsta).
  4. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Bezę kokosową wyłożyć do formy i wyrównać.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, aż beza się zarumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Przygotować masę serową. Twaróg, mleko kokosowe, cukier, jajka i budyń w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. Masę serową wylać na podpieczony spód.
  7. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C (grzałka góra- dół). Na dnie piekarnika postawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Sernik piec ok. 50 minut w temperaturze 180°C. (Wierzch sernika powinien być ścięty). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na noc do lodówki.
  8. Przygotować posypkę kokosową. Masło roztopić. Dodać cukier i wiórki kokosowe. Smażyć chwilę, aż wiórki lekko się przyrumienią. Pozostawić do ostygnięcia.
  9. Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. (Jeśli będzie bardzo gęsta, można dodać odrobinę oleju).
  10. Na serniku zrobić nacięcia z góry nożem, aby zaznaczyć kawałki. Na każdym kawałku zrobić kleks z czekolady i od razu płynną czekoladę posypać posypką kokosową.

Smacznego.

* Użyłam twarogu sernikowego o zawartości tłuszczu 18% firmy Piątnica. Kupiłam go w Biedronce. Ser jest gęsty.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 30 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 65 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik kokosowy

Sernik kokosowy