Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Sernik kokosowy

Pyszny, kremowy, słodki sernik kokosowy. Pieczony jest bez dodatku mąki, a więc również idealny dla osób na diecie bezglutenowej. Składa się z delikatnej warstwy kokosowej. Warstwa ta to nic innego jak beza kokosowa, z której robię kokosanki. Druga połowa ciasta to warstwa serowa przygotowana z twarogu wiaderkowego i mleka kokosowego z puszki. Sernik udekorowany jest skromnie aromatyczną, kokosową posypką, przyklejoną do roztopionej, białej czekolady.

Składniki:
Beza kokosowa:

  • 200g wiórków kokosowych
  • 50g masła
  • 100g cukru
  • 2 białka

Masa serowa:

  • 700g twarogu z wiaderka*
  • puszka mleka kokosowego (400ml)
  • 150g cukru
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)

Posypka kokosowa:

  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Dodatkowo:

  • ok. 30g czekolady białej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować bezę kokosową. Masło roztopić w garnku. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, dalej ubijając, dodać stopniowo cukier.
  3. Ubite białka wmieszać delikatnie łyżką do zimnego kokosu. (Masa jest dość gęsta).
  4. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Bezę kokosową wyłożyć do formy i wyrównać.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, aż beza się zarumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Przygotować masę serową. Twaróg, mleko kokosowe, cukier, jajka i budyń w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. Masę serową wylać na podpieczony spód.
  7. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C (grzałka góra- dół). Na dnie piekarnika postawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Sernik piec ok. 50 minut w temperaturze 180°C. (Wierzch sernika powinien być ścięty). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na noc do lodówki.
  8. Przygotować posypkę kokosową. Masło roztopić. Dodać cukier i wiórki kokosowe. Smażyć chwilę, aż wiórki lekko się przyrumienią. Pozostawić do ostygnięcia.
  9. Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. (Jeśli będzie bardzo gęsta, można dodać odrobinę oleju).
  10. Na serniku zrobić nacięcia z góry nożem, aby zaznaczyć kawałki. Na każdym kawałku zrobić kleks z czekolady i od razu płynną czekoladę posypać posypką kokosową.

Smacznego.

* Użyłam twarogu sernikowego o zawartości tłuszczu 18% firmy Piątnica. Kupiłam go w Biedronce. Ser jest gęsty.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 30 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 65 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik kokosowy

Sernik kokosowy

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (5)

  1. Aga

Pychota

  Załączniki
 
  1. Damian

Na dnie piekarnika postawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą.... - czy później do tego naczynia z wrzątkiem wsadzić formę z sernikiem i piec w kąpieli wodnej, czy na dnie postawić naczynie żaroodporne i formę z sernikiem na wyższą półkę w...

Na dnie piekarnika postawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą.... - czy później do tego naczynia z wrzątkiem wsadzić formę z sernikiem i piec w kąpieli wodnej, czy na dnie postawić naczynie żaroodporne i formę z sernikiem na wyższą półkę w piekarniku?

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Damian

To drugie. Sernik normalnie w formie na ruszcie piekarnika, a naczynie z wodą na dole piekarnika

  Załączniki
 
  1. Anna

Czy w bezie można zmniejszyć ilość cukru (o ile) i czy można ten cukier zastąpić ksylitolem? Ostatnio we wszystkich przepisach zmniejszam ilość cukru bo stały się dla mnie zbyt słodkie ale nie wiem czy w bezie można.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Anna

Możesz trochę zmiejszyć ilość cukru. Ksylitol lepiej dać do masy serowej.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 11 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony