Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
1 Komentarz
Sernik ajerkoniakowy

Aksamitny, kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z dodatkiem ajerkoniaku. Ajerkoniak w masie serowej jest tylko delikatnie wyczuwalny. Wpływa on także na kolor i konsystencję sernika. Sernik prezentuje się pięknie, jak tort. Obłożony jest i udekorowany bitą śmietaną, a wierzch pokryty jest, dla podkreślenia smaku, ciemną warstwą likieru jajecznego.

Składniki:

Spód:

  • 150 g herbatników kakaowych (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych herbatników maślanych)
  • 60 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka lub quarku (u mnie 20%)
  • 250 ml ajerkoniaku (Advocaata)
  • 200 g cukru
  • 200 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 4 jajka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)

Dekoracja:

  • 80 ml ajerkoniaku (Advocaata)
  • ½ łyżeczki żelatyny w proszku
  • ok. 400 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • brązowa posypka cukrowa lub wiórki czekoladowe

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować spód ciasteczkowy. Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć).
  2. Masło roztopić i od razu gorące dodać do zmielonych ciasteczek, wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Masę ciasteczkową wyłożyć na dnie formy i ugnieść łyżką.
  3. Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Przygotować masę serową. Twaróg, cukier, jajka, ajerkoniak, śmietanę i budynie w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
  5. Masę serową wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić sernik na parę godzin do lodówki.

2

  1. Schłodzony sernik wyciągnąć z formy i ułożyć na paterze. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  2. Boki i górę sernika posmarować śmietaną. Boki obsypać posypką cukrową lub wiórkami czekoladowymi. (Najłatwiej jest to zrobić nabierając posypkę na dłoń i dociskając ją lekko do boku sernika). Resztę śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką (u mnie duża, w kształcie zamkniętej gwiazdki) I udekorować brzeg góry sernika. Sernik wstawić do lodówki.
  3. Żelatynę namoczyć w 2 łyżeczkach zimnej wody. Ajerkoniak podgrzać do zagotowania, ściągnąć z pieca i wymieszać z żelatyną. Ostudzić. Zimną masę wylać na sernik. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę do stężenia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: wysoki
Sernik ajerkoniakowy Sernik ajerkoniakowy Sernik ajerkoniakowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony