Lekkie i orzeźwiające ciasto, mocno cytrynowe. Intensywnie cytrynowa masa budyniowa na delikatnym biszkopcie, przykryta delikatną cytrynową pianką. Całość przykryta cytrynowymi herbatnikami. Ciasto jest kwaskowe i nie za słodkie. Dominującym smakiem jest oczywiście ... cytrynowy ;-) .
Zmodyfikowałam przepis nadesłany przez Asię. Asiu bardzo dziękuję za inspirację :)
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
60g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
100g cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka wody
Poncz:
½ szklanki wody
trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny)
1 łyżeczka cukru
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe bez cukru
½ szklanki wyciśniętego soku z cytryny (potrzeba ok. 2,5- 3 cytryny)
1 ½ szklanki wody
1 szklanka cukru (200g)
200g masła
Cytrynowa pianka:
1 galaretka cytrynowa
500ml słodkiej śmietany 30- 36%
2 łyżki cukru pudru
Lukier:
sok z połowy cytryny
cukier puder
Dodatkowo:
ok. 140g herbatników (20 sztuk)
Sposób przygotowania:
Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę budyniową. Sok z cytryny, szklankę wody i cukier zagotować. ½ szklanki wody wymieszać dokładnie z budyniami. Dodać do gotującej się wody, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Biszkopt nasączyć ponczem.
Na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Ciasto wstawić do lodówki.
Przygotować cytrynową piankę. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Wyłożyć na masę budyniową.
Na górę ułożyć herbatniki.
Przygotować lukier. Sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. (Dodać taką ilość cukru pudru, aby masa była gęsta, ale można ją było rozsmarować). Lukrem posmarować herbatniki. Ciasto wstawić do lodówki, aż herbatniki zmiękną. (Najlepiej na noc).
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
11 lat temu
Ciasto jest przepyszne, zagościło już w moim zeszycie z przepisami:)
wszystkim gosciom bardzo smakowało ze zwgledu na orzeźwiający smak. Polecam niezdecydowanym, tego ciasta nie da się zepsuc :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
11 lat temu
Polecam przepis! Ciasto wyszło nawet mi :) (a jestem osobą niegotującą i nie piekąca praktycznie w ogóle, babki na święta i tyle z wypieków) Bardzo dobre w smaku i jest takie.... Inne :) Naprawdę bardzo fajna odmiana, jeśli u kogoś, tak jak u mnie, królują słodkie ciasta z przesłodzonymi masami. Wszystkim w domu smakowało :)
Dla mnie najtrudniej było zrobić biszkopt, bo nie wychodzą mi z zasady, ale ten się ładnie upiekł, bez zbędnych rewelacji. Masy potem już się same miksują :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
agnieszka·
11 lat temu
To ciasto upiekłam wczoraj i całej mojej rodzinie bardzo smakowało!
Ciasto cytrynowe po prostu rewelacyjne!
Polecam ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karola87·
12 lat temu
nie lubie przepisów z internetu niedosc że kiepsko mi idzie z wypiekami to zazwyczaj te z sieci to w moim wykonaniu totalna porażka ALE JEST SUKCES postanowiłam ostatni raz zaryzykować i trafiłam właśnie na cytrynowiec z tej że stronki CIASTO NIE DOSC ZE BYŁO SMACZNE to jeszcze całkiem proste w wykonaniu polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ata·
12 lat temu
Ciasto lekkie i pyszne. Napewno bede wracac do tego ciasta. Gosciom rowniez smakowalo. Pozdrawiam i polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
mela67·
12 lat temu
Przepis przetestowany. Ciasto pyszne - serdecznie wszystkim polecam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
kasia·
12 lat temu
ciasto bardzo pyszne, mocno aromatyczne cytrynką i co najważniejsze proste
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Kata[/b] nie, tylko świeża cytryna.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
`Kata·
12 lat temu
Czy zamiast soku z cytryny nada się również gotowy sok cytrynowy, tzw. cytrynka?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
8 lat temu
A gdybym dodała na górę zamiast herbatników galaretkę cytrynowa?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Możesz dać galaretkę.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Wiktorio[/b] białka ubijam zawsze mikserem na najwyższych obrotach.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wiktoria·
12 lat temu
przepis cudowny, zaraz zamierzam wypróbować! :)
mam tylko pytanie, białka ubijasz mikserem czy ręcznie? a jak mikserem to na jakich obrotach?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Teresa R·
12 lat temu
Ciasto przepyszne i prześliczne.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Magdo[/b] jest podane w przepisie, pkt. 1
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
12 lat temu
A ja mam pytanko:-)na jaka blaszkę jest te smakowite ciasto?;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
12 lat temu
Dziękuję za wspaniały przepis.Ciasto super.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edyta·
12 lat temu
Uwielbiam te ciasto !!! Robię je na każde urodziny każdemu serdecznie polecam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
KasiaA·
12 lat temu
Ciasto nie jest dla mnie nowością, jednak miałam inną wersję tego przepisu.... Uważam, że Pani jest o wieeele lepsze :) Rano pierwszy kawałek był do kawy a teraz zastanawiam się czy nie upiec kolejnego :) Do jutra zostanie tylko miłe wspomnienie tej pyszności :)
P.S. Dziękuję Bogu, że kiedyś przypadkiem trafiłam na stronę domowe-wypieki.pl. Nawet ciasto dość trudne w wykonaniu udaje się rewelacyjnie, to dzięki idealnym opisom :) Gratuluję pomysłu na podzielenie się z innymi swoją pasją :) Serdecznie Panią pozdrawiam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
patrycja owsiana·
12 lat temu
Ciasto przepyszne.Miłośnikom cytrusów bardzo polecam:)