Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
122 Komentarzy

Cytrynowiec

Lekkie i orzeźwiające ciasto, mocno cytrynowe. Intensywnie cytrynowa masa budyniowa na delikatnym biszkopcie, przykryta delikatną cytrynową pianką. Całość przykryta cytrynowymi herbatnikami. Ciasto jest kwaskowe i nie za słodkie. Dominującym smakiem jest oczywiście ... cytrynowy ;-) .

Zmodyfikowałam przepis nadesłany przez Asię. Asiu bardzo dziękuję za inspirację :)

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 60g mąki pszennej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody

Poncz:

  • ½ szklanki wody
  • trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny)
  • 1 łyżeczka cukru

Masa budyniowa:

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • ½ szklanki wyciśniętego soku z cytryny (potrzeba ok. 2,5- 3 cytryny)
  • 1 ½ szklanki wody
  • 1 szklanka cukru (200g)
  • 200g masła

Cytrynowa pianka:

  • 1 galaretka cytrynowa
  • 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

Lukier:

  • sok z połowy cytryny
  • cukier puder

Dodatkowo:

  • ok. 140g herbatników (20 sztuk)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować masę budyniową. Sok z cytryny, szklankę wody i cukier zagotować. ½ szklanki wody wymieszać dokładnie z budyniami. Dodać do gotującej się wody, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Biszkopt nasączyć ponczem.
  4. Na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Ciasto wstawić do lodówki.
  5. Przygotować cytrynową piankę. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Wyłożyć na masę budyniową.
  6. Na górę ułożyć herbatniki.
  7. Przygotować lukier. Sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. (Dodać taką ilość cukru pudru, aby masa była gęsta, ale można ją było rozsmarować). Lukrem posmarować herbatniki. Ciasto wstawić do lodówki, aż herbatniki zmiękną. (Najlepiej na noc).
Smacznego. 

Uwaga: 1szklanka = 250ml.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1,5- 2 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Cytrynowiec

Cytrynowiec

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 25 dni temu
    Skusiłam się i nie żałuje Ciasto pyszne,lekkie i orzeźwiające Gorąco polecam!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Hanka · 5 miesięcy temu
    Przepis jest bardzo dobry - dokładny, ciasto jest łatwe i raczej nie może nie wyjść. Smak bardzo orzeźwiający, chociaż jak dla mnie - 'za mało ciasta w cieście'. Po zjedzeniu jednego kawałka już ma się dosyć. Mam wrażenie że jem sam krem. Raczej nie zrobię go ponownie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 2 lat temu
    Zrobiłam to ciasto na imprezę rodzinną i zebrałam mnóstwo komplementów Pominęłam herbatniki i lukier a i tak było pyszne. Ciasto na pewno nie jest lekkie,ale za to orzeźwiające. Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    miłka · 2 lat temu
    dziękuję, kremy świetnie się sprawdziły w torcie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Miłko[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    miłka · 2 lat temu
    Witam, czy te kremy nadają się do przełożenia tortu? pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    DARECZKA · 2 lat temu
    Polecam zmodyfikować ten przepis o inne owoce jest mega zwłaszcza zamiast cytryn np z kiwi, brzoskwinie, jagody naprawdę pyszne wystarczy pokombinować
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    Ciasto świetne robiąc to ciacho kolejny raz trochę je zmodyfikowałam zamiast cytryn dałam pomarańcze, a to dlatego,że zabrakło mnie cytryn i też wyszło ekstra.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 3 lat temu
    Witam,
    Jest to mój pierwszy komentarz jakiegokolwiek przepisu w sieci - ciasto jest świetne, w sam raz na obecne upały, niepozbawione nuty słodyczy, bardzo pomysłowe, fajnie wygląda i świetnie się kroi wg herbatników. Dziękuję za przepis - jutro robię je po raz drugi i zabieram się też za ciasto balowe, pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Nina · 3 lat temu
    Ciasto super, znika jak kamfora !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Elli · 3 lat temu
    Ciasto cudne. Zawsze mi się udaje. Na święta chcialam by byli bardziej dekoracyjne i ugotowalam trzy cytryny (dorodne) w syropie, pokroilam w plastry, poukladalam na herbatnikach i zalalam galaretka cytrynowa( 2-3 szt.) Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 3 lat temu
    Nie można się wściekać na autora przepisu za to,że akurat komuś coś nie wyszło...tym bardziej,że większość przepis wychwala. Budyń musi być zimny aby połączyć go z masełkiem.Ponadto trzeba dodawać go stopniowo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Milena · 3 lat temu
    Witam, cisto znałam tylko z opowieści cioci a tu zrobiło rewelację i w domku i w pracy:). Dziękuję za bardzo dokładnie sprecyzowany przepis jest tak dokładny że nie może się nie udać:) pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 4 lat temu
    Robiłam wczoraj po raz pierwszy to ciasto i..już go prawie nie ma:) Miałam troszkę inny przepis, zaglądnęłam tutaj akurat zobaczyć jak to ciasto powinno wyglądać, bo wcześninej go ani nie jadłam ani nie widziałam. Jest rewelacyjny! Osobiście nie miksowałam masła,ale rozpuściłam je w zagotowanym kremie budyniowym, wyszedł pyszny budyń,który idealnie komponuje się z viszkoptem,który jest na spodzie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Marto[/b] raczej w tym przepisie pozostałabym przy białym cukrze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 4 lat temu
    Dzień dobry, od dawna chodzi za mną ciasto cytrynowe, i chciałabym jutro podjąć wyzwanie i je zrobić :). Jednak zamiast zwykłego białego cukru oraz cukru pudru chciałabym użyć cukru brązowego/trzcinowego. Chciałabym się zapytać, czy będzie to jakaś różnica w smaku ciasta? Bądź czy cukru brązowego powinnam dać trochę więcej niż białego? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    `Keana · 4 lat temu
    Herbatniki zawsze 'wywijają' mi się do góry (z wyjątkiem tych najbardziej środkowych). Co z tym zrobić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    sascha · 4 lat temu
    [quote]A ja jestem zla jak miksowalam mase budyniowa z maslem masa sie zwazyla masakra! do tego uwazam ze na tak mala ilosc masy budyniowej az 200 g masla? i to ma byc lekkie ciasto?[/quote]
    Jeżeli masło i budyń będą miały tę samą temperaturę krem nie ma prawa się zważyć. Trzeba wyjąc masło z lodówki odpowiednio wcześniej, natomiast budyń powinno się ostudzić i wtedy będzie git.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Elżbieta Donocik · 4 lat temu
    Doskonałe, zawsze udające się, bardzo lubiane przez całą rodzinę ciasto.

    Z powodu urodzaju malin zastąpiłam sok cytrynowy malinowym .Ciasto wyszło naprawdę pyszne o bardzo intensywnym malinowym smaku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lidia · 4 lat temu
    Tym osobom,, któte miały problem z masą budyniową mogę poradzić roztopienie masła w robdelku przed połączeniem go z gorącą masą budyniową.

Polub nas na ...

Początek strony