Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
11 Komentarzy
Ciasto kokosowe z kremem jagodowym

Letnie ciasto z borówką amerykańską lub jagodami. Poza sezonem można użyć również owoców mrożonych. Dolna część ciasta to zwarte, mocno kokosowe ciasto. Górna część natomiast to lekki, piankowy krem jagodowy. Ciasto jest zgodne z dietą rozdzielną.

Składniki:

Ciasto kokosowe:

  • 45g mąki pszennej
  • 45g skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g wiórków kokosowych
  • 70g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 6 żółtek
  • 250ml wody

Krem jagodowy:

  • 250g serka mascarpone
  • 500g borówki amerykańskiej lub jagód (świeżych lub mrożonych) + ewentualnie do dekoracji
  • 50g cukru pudru
  • 7 listków żelatyny (lub 5 ¼ płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Wiórki kokosowe zalać 250ml wrzącej wody, przykryć i odstawić na godzinę do napęcznienia.
  2. Mąkę wsypać do dużej miski i wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem waniliowym. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
  3. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać do pozostałych składników i delikatnie wymieszać.
  4. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wyłożyć do formy i wyrównać.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do zarumienienia. (Sprawdzić ciasto patyczkiem). Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Przygotować krem. Borówkę lub jagody umyć, dobrze osuszyć i zmiksować blenderem. (Mrożone owoce pozostawić do rozmrożenia, a następnie zmiksować z sokiem, który puściły). Dodać cukier puder i serek mascarpone. Zmiksować blenderem na gładką masę.
  7. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na ok. 5 minut. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją, ciągle mieszając, aż się rozpuści, a następnie wymieszać z kremem jagodowym. (Chcąc zapobiec powstaniu grudek, najlepiej dodać dwie łyżki kremu jagodowego do rozpuszczonej żelatyny i wymieszać trzepaczką, a następnie dodać do reszty kremu i dokładnie wymieszać). Krem pozostawić, aż zacznie tężeć. (Można wstawić go na chwilę do lodówki, często sprawdzając, czy tężeje).
  8. Śmietanę ubić na sztywno. Wmieszać delikatnie do tężejącego kremu.
  9. Ciasto kokosowe pozostawić w tortownicy lub ułożyć na paterze i zacisnąć obręcz do tortu. Wyłożyć krem. Na wierzchu można poukładać parę jagód lub posypać wiórkami kokosowymi.
  10. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Ciasto kokosowe z kremem jagodowym Ciasto kokosowe z kremem jagodowym Ciasto kokosowe z kremem jagodowym

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 2 lat temu
    Czy można użyć innych owoców?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Mogą być też np. truskawki lub maliny. Maliny po zmiksowaniu przetarłabym przez sitko, aby pozbyć się pestek. Cukru dodać do smaku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    IvyA · 3 lat temu
    Wreszcie dostałam jagody!!! Nie żadne borówki amerykańskie tylko nasze leśne jagody. No i zrobiłam ciasto, które jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Właśnie się chłodzi w lodówce... Kolor ma obłędny...a o smaku...powiem za kilka godzin... : ))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lena · 3 lat temu
    Witam! Jeżeli chce użyć mrożonych jagód to jak postępować?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Tak samo, tylko najpierw pozostaw je w misce do rozmrożenia, a potem zblenduj razem z sokiem, który puściły.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    dziubekkk · 5 lat temu
    czy można na wierzch polać galaretką jagodową?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgorzata Pater · 5 lat temu
    Zrobiłam, było pyszne i zostało po nim tylko wspomnienie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dziunia · 5 lat temu
    Ciasto wyglada rewelacyjnie !! Napewno zrobie! Ale mam pytanie... Czy trzeba dodawac zelatyne do kremu? Moge czyms innym ja zastapic np dodac 500g serka mascapone zamiast 250g? Prosze o odp i z gory dziekuje Pozdrowiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 6 lat temu
    jestesmy w domu fanami kokosu i jagod i to polaczenie w ciescie to rewelacja.Uzylam tylko borowek amerykanskich a one nie daja tak cudnego koloru jak lesne ale tych drugich u nas nie ma :(...w sobote znow robie i oczaruje gosci...dziekuje ze ten przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karola · 6 lat temu
    Ciasto przepyszne ;D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    asieja · 6 lat temu
    urzekły mnie te fiolety
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 6 lat temu
    Wygląda niebiańsko i pewnie tak smakuje......
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 6 lat temu
    to ciasto jest IDEALNE! *.* kokos i ta masa jagodowa! cudo, cudo!

Polub nas na ...

Początek strony