Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
16 Komentarzy

Ciasto Pijak

Pijak to wielowarstwowe ciasto składające się z biszkoptu i ciasta makowo- kokosowego. Przełożone jest powidłami lub dżemem i masą budyniową. Górna warstwa to mocno pijane biszkopty zalane polewą czekoladową. Ciasto jest bogate, wielosmakowe i alkoholowe. Polecam na imprezy rodzinne i święta.

1 szklanka= 250ml

Składniki na ok. 30 sztuk:
Biszkopt:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki lub skrobi ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki wody

Poncz:

  • 20ml wódki
  • 20ml wody

Ciasto makowo- kokosowe:

  • 6 białek
  • 130g cukru pudru
  • 150g suchego maku
  • 150g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 6 żółtek
  • 80g cukru
  • 25g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 375ml mleka
  • 250g masła

Polewa czekoladowa:

  • 100g masła
  • 50g kakao
  • 120g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • 400- 450g powideł śliwkowych
  • ok. 200g biszkoptów okrągłych (lub herbatników)
  • ok. 200- 250ml likieru pomarańczowego (lub rumu, wódki)
  • wiórki kokosowe (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować ciasto makowo- kokosowe. Mak, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia wymieszać w miseczce. Odstawić na bok. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką wymieszany mak z wiórkami i proszkiem do pieczenia. Piec w tej samej formie co biszkopt, wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 30 minut w w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Przygotować poncz. Wódkę wymieszać z wodą i nasączyć biszkopt. Następnie rozsmarować powidła śliwkowe. Na powidła położyć ciasto makowo- kokosowe.
  5. Przygotować masę budyniową. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodać obie mąki. W międzyczasie zagotować mleko. Dalej miksując masę jajeczną wlewać cienkim strumieniem gorące mleko. Następnie postawić garnek z masą na piecu i ciągle mieszając, zagotować. Gotować ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  6. Masę budyniową rozsmarować na cieście makowo- kokosowym.
  7. Likier pomarańczowy (lub inny alkohol) nalać do głębokiego talerza lub miseczki. Biszkopty moczyć z obu stron w alkoholu i układać rzędami na masie budyniowej.
  8. Przygotować polewę czekoladową. Masło roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować. Polewę rozłożyć na biszkoptach.
  9. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie można posypać z góry wiórkami kokosowymi.

Smacznego.

Porada: Nóż zanurzyć w wodzie przed krojeniem, wówczas polewa nie będzie się mocno do niego kleić.

Ciasto Pijak

Ciasto Pijak

Ciasto Pijak

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 1 lat temu
    Witam, czy można zrobić pijaka bez wiórków kokosowych i zastąpić je większą ilością maku? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 1 lat temu
    Czy jeśli potrzebuję ciasto na niedzielę i upiekę blaty w piątek a w sobotę zrobię masy to będzie ok? Czy za szybko upieczone w piątek?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Jak najbardziej. Możesz już w piątek zrobić całe ciasto lub rozłożyć pracę na dwa dni tak, jak napisałaś.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 1 lat temu
    Piekłam ciasto według tego przepisu na te święta Bożego Narodzenia2016.Przepis jest genialny i na ciasta i wyśmienity budyń na masę, a o polewie nie mówiąc pyszna miękka.ciasto naprawdę godne polecenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 1 lat temu
    Witam, dziekuje za przepis, brzmi bardzo apetycznie :P Bardzo chcialabym zrobic to ciasto na Swieta, jednak mam dostep jedynie do gotowej mas makowej. Pani Asiu czy naprawde nie daloby sie jej jakos wykorzystac do tego przepisu? Jesli nie, to jakie inne ciasto Pani poleca?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Możesz zrobić warstwę tylko kokosową i pominąć mak. Na 6 białek użyj szklankę cukru i 200g wiórków kokosowych jak w tym przepisie: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/767-kokosowiec-z-kremem-ajerkoniakowym"]"Kokosowiec z kremem ajerkoniakowym"[/url].
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Margareta · 2 lat temu
    Czy suchy mak moge zastapic makiem z puszki? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aleksandra · 2 lat temu
    Witam
    Czy mak należy namoczyć przed zmieszaniem z wiórkami czy ma to być suchy mak prosto z opakowania? i drugie pytanie. Czym można namoczyć biszkopt żeby nie było alkoholu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aleksandra · 2 lat temu
    Ciasto jest przepyszne :lol: goście byli zachwyceni
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 2 lat temu
    już zrobiłam jutro degustacja dam znać jak smakowało gościom
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 2 lat temu
    witam. właśnie robię to ciasto i chciałam się zapytać o masę bo jeszcze w ten sposób nie robiłam. masa po zdjeciu z ognia jest z lekką sztywna ale wydaje mi się ze za mało moje pytanie czy jak dodam masło i schlodze ciasto w lodówce czy nie będzie za rzadkie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna Maria · 2 lat temu
    Ciasto wyglada super.Przepis przeczytalam i jest genialny.Moje smaki.Dlugo szukalam czegos takiego wlasnie.Zrobie na te swieta na 100%
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 2 lat temu
    Czy zamiast wódki można dać amaretto?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zufik · 2 lat temu
    Świetnie się prezentuje, podoba mi się ta środkowa warstwa z makiem i kokosem, to ciacho musi smakować !:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 2 lat temu
    Czy mak ma być zmielony?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edyta · 2 lat temu
    Duzo smacznych skladnikow, nie znalam tego ciasta. Maz sie zachwycil :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 2 lat temu
    Pieczemy na Święta :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 2 lat temu
    Wygląda przecudnie Na pewno pyszne:)
    Już wiem co pysznego upiekę na weekend:)
    Dziękuje za inspiracje

Polub nas na ...

Początek strony