Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
130 Komentarzy

Prosta szarlotka

Bardzo łatwa i dość szybka do przygotowania szarlotka z pysznym, chrupiącym ciastem kruchym i dużą ilością musu jabłkowego. Z tą szarlotką poradzi sobie każdy, nawet początkujący w wypiekach. Ta szarlotka to pierwsze ciasto, które nauczyła się piec dziesięcioletnia Zosia, córka mojej przyjaciółki. Piekła je już kilkakrotnie, a przepis zna na pamięć.

Ciasto jest nieduże, na formę ok. 24x 24cm tj. ok. 16 małych kawałków.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (300g)
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250g masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • ok. 1,5 kg jabłek (polecam Szarą Renetę)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, 3 łyżek cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  2. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki.
  3. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarte. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. (Gdyby mus był mocno "wodnisty" smażyć, aż nadmiar soku wyparuje). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
  4. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w paru miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
  5. Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).

23

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

 

Wariant Thermomix:
Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, 3 łyżek cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ok. 40s./ obr. 5, wspomagając ucieranie kopystką.
  2. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki.
  3. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Połowę jabłek włożyć do naczynia miksującego. Dodać 2 łyżki cukru i cynamon. Zmiksować 5s./ obr. 6. Przełożyć do miski. Zmiksować drugą połowę jabłek (już same, bez cukru i cynamonu). Jabłka z miski dodać do naczynia miksującego i całość gotować 10min./ 100°C/ obr. 1.
  4. Jabłka zmiksować 30s./ obr. 5. (Gdyby mus był za „wodnisty“, a zależy to od użytych jabłek, to należy powtórzyć gotowanie nastawiając Thermomix ponownie na  10min. lub dłużej/ 100°C/ obr. 1, nie zakrywając naczynia miarką, aby sok odparował). Mus pozostawić do ostygnięcia.
  5. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w paru miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
  6. Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  8. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego.

Prosta szarlotka

Prosta szarlotka

Prosta szarlotka

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewela · 5 dni temu
    Pychota nieznam lepszego przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Annamarc39 · 6 dni temu
    Przepyszne ciasto. Smakuje całej rodzinie. Bardzo łatwe do wykonania. Zawsze świetnie wychodzi.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosc · 11 dni temu
    Ciasto jest kruchiutkie pyszne ,przepis jest super polecam.Bardzo łatwe w wykonaniu.Dziekuje serdecznie ,pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zuzanna · 14 dni temu
    Czy można przygotować jabłka dzień wcześniej i trzymać w lodówce? Pozdrawiam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 13 dni temu
      Tak, można. Wyciągnij je przed pieczeniem wcześniej z lodówki, aby ociepliły się do temperatury pokojowej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 1 miesięcy temu
    Mam jedynie blaszkę 36x25x6 to wtedy jak wymierzyć składniki ?:(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 1 miesięcy temu
    Szarlotka pyszna! Ciasto jest tak kruche, rozpływa się w ustach. Jedyna rzecz która zmieniłam, to sposób przygotowania jabłek. Nie miałam szarej renety, użyłam to co było, do jabłek dodałam sok z cytryny i trochę masła do duszenia. Wyszła rewelacyjna. Dziękuję za przepis. Jeszcze do niego wrócę. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marlena · 1 miesięcy temu
    witam a ile piec w piekarniku tylko dół albo sama góra bo nie mam góra dół .
    I na gaz pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Marlena · 1 miesięcy temu
      Zrobiłam pycha ale niestety Mój piekarnik nie ma góra dół albo góra albo dół :-) upiekłam na 180 stopni na rozgrzanym dole przez 60 minut pychota ciasto jeden dzień i znikło
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    D · 1 miesięcy temu
    Przepis naprawdę szybki i bardzo prosty w wykonaniu, szarlotka pyszna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna Magdalena · 1 miesięcy temu
    Pyszne ciasto i proste naprawdę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edi · 1 miesięcy temu
    Jest przepyszna! Nasza ukochana. Robimy ją prawie co niedziela. Aż taka szybka nie jest, trochę zachodu z tarkowaniem jabłek, ale naprawdę warto!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maria · 1 miesięcy temu
    Przepyszne kruche ciasto. Blaszkę 24×24 piekę co drugi dzień. Kochane domowe wypieki będziecie odpowiedzialni za moją zimową nadwagę. Super przepis. Polecam. Kruche ciasto jest dobre tylko dwa dni,trzymane nie w lodówce. Moja rada :jedna trzecia ciasta na dno blachy a dwie trzecie na górę. Dół podpiekam 8-10 minut. Dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 1 miesięcy temu
    Super przepis zawsze wychodzi wszystko smakuje

Polub nas na ...

Początek strony