Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
152 Komentarzy
Prosta szarlotka

Bardzo łatwa i dość szybka do przygotowania szarlotka z pysznym, chrupiącym ciastem kruchym i dużą ilością musu jabłkowego. Z tą szarlotką poradzi sobie każdy, nawet początkujący w wypiekach. Ta szarlotka to pierwsze ciasto, które nauczyła się piec dziesięcioletnia Zosia, córka mojej przyjaciółki. Piekła je już kilkakrotnie, a przepis zna na pamięć.

Składniki na ok. 16 porcji (na formę o wymiarach ok. 24x 24cm):

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki pszennej (300 g)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g masła, zimnego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko (rozmiar M)

Mus jabłkowy:

  • ok. 1,5 kg jabłek (polecam Szarą Renetę)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
  2. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.
  3. Przygotować mus jabłkowy: Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarte. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. (Gdyby mus był mocno "wodnisty" smażyć, aż nadmiar soku wyparuje). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
  4. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w kilku miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
  5. Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).

2

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Wariant Thermomix:

Składniki j.w.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ok. 40s./ obr. 5, wspomagając ucieranie kopystką.
  2. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.
  3. Przygotować mus jabłkowy: Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Połowę jabłek włożyć do naczynia miksującego. Dodać 2 łyżki cukru i cynamon. Zmiksować 5s./ obr. 6. Przełożyć do miski. Zmiksować drugą połowę jabłek (już same, bez cukru i cynamonu). Jabłka z miski dodać do naczynia miksującego i całość gotować 10 minut/ 100°C/ obr. 1.
  4. Jabłka zmiksować 30s./ obr. 5. (Gdyby mus był za "wodnisty", a zależy to od użytych jabłek, to należy powtórzyć gotowanie nastawiając Thermomix ponownie 10 minut lub dłużej/ 100°C/ obr. 1, nie zakrywając naczynia miarką, aby sok odparował). Mus pozostawić do ostygnięcia.
  5. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w paru miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
  6. Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  8. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Prosta szarlotka Prosta szarlotka Prosta szarlotka

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Barbara · 20 dni temu
    Przepis super. Zwłaszcza że tylko 3 łyżki cukru się daje. Piekę tę szarlotkę od roku i zawsze zachwyca smakiem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sebastian Nieznaj · 21 dni temu
    Pierwsza szarlotka - ciasto kruchutkie! czas pieczenia 50min. rewelacja i DZIĘKUJĘ.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Madzia · 24 dni temu
    Cześć, ja robię na mega szybko.Z margaryną, kropelką aromatu wanilinowego i jabłkami prażonymi, gotowymi ze słoika. Podaję gorącą z lodami. Może to profanacja, ale i tak pycha.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Łukasz · 26 dni temu
    Moja pierwsza szarlotka w życiu i wyszła taka krucha że nigdy takiej nie jadłem polecam dodać trochę więcej cynamonu i cukru jeśli ktoś lubi, pyszna polecam ten przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 1 miesięcy temu
    Od dwóch lat szukałam tego przepisu, jestem bardzo szczęśliwa !!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dominika · 1 miesięcy temu
    zamiastmargaryny można dać olej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 1 miesięcy temu
    To i ja się dołączę. Szukałam jakiegoś prostego przepisu bo miałam mało czasu, a potrzebne było coś w miarę dobrego. I matko i kocie, ta szarlotka jest cudowna! Za drugim razem zwiększyłam ilość składników x2 bo mam większą blachę, warstwa jabłek jest też wyższa więc dodaję do nich budyń w proszku, żeby związać nadmiar soku. I szczerze mówiąc już od wieków nie jadłam niczego tak maślanego i pysznego. Bardzo dziękuję za podzielenie się tym przepisem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 1 miesięcy temu
    Szarlotka rewelacyjna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 1 miesięcy temu
    Nie mam w zwyczaju komentować przepisów, ale z tego korzystam tak często,że muszę!
    Petarda i łatwizna - zwłaszcza jak w spiżarni ma się spory zapas prażonych jabłek .
    Dziękuję Ci , że podzieliłaś się przepisem.
    U nas szarlotka minimum raz w tygodniu i zawsze znika w całości! Polecam! Polecam! Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monia · 1 miesięcy temu
    Najpyszniejsza szarlotka na świecie robiłam już kilka razy Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 2 miesięcy temu
    Faktycznie fajny przepis. Szarlotka wychodzi pyszna a ciasto mega kruche.

Polub nas na ...

Początek strony