41 Comments

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Prosta szarlotka

Bardzo łatwa i dość szybka do przygotowania szarlotka z pysznym, chrupiącym ciastem kruchym i dużą ilością musu jabłkowego. Z tą szarlotką poradzi sobie każdy, nawet początkujący w wypiekach. Ta szarlotka to pierwsze ciasto, które nauczyła się piec dziesięcioletnia Zosia, córka mojej przyjaciółki. Piekła je już kilkakrotnie, a przepis zna na pamięć.

Ciasto jest nieduże, na formę ok. 24x 24cm tj. ok. 16 małych kawałków.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (300g)
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250g masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • ok. 1,5 kg jabłek (polecam Szarą Renetę)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, 3 łyżek cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  2. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki.
  3. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarte. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. (Gdyby mus był mocno "wodnisty" smażyć, aż nadmiar soku wyparuje). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
  4. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w paru miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
  5. Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).

23

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

 

Wariant Thermomix:
Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, 3 łyżek cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ok. 40s./ obr. 5, wspomagając ucieranie kopystką.
  2. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki.
  3. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Połowę jabłek włożyć do naczynia miksującego. Dodać 2 łyżki cukru i cynamon. Zmiksować 5s./ obr. 6. Przełożyć do miski. Zmiksować drugą połowę jabłek (już same, bez cukru i cynamonu). Jabłka z miski dodać do naczynia miksującego i całość gotować 10min./ 100°C/ obr. 1.
  4. Jabłka zmiksować 30s./ obr. 5. (Gdyby mus był za „wodnisty“, a zależy to od użytych jabłek, to należy powtórzyć gotowanie nastawiając Thermomix ponownie na  10min. lub dłużej/ 100°C/ obr. 1, nie zakrywając naczynia miarką, aby sok odparował). Mus pozostawić do ostygnięcia.
  5. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w paru miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
  6. Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  8. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego.

Prosta szarlotka

Prosta szarlotka

Prosta szarlotka

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 28 dni temu
    Wspaniały przepis!!! Przepyszna szarlotka :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Basia · 3 miesięcy temu
    Hej, czy mogłabyś, proszę podać mi kaloryczność takiej szarlotki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 4 miesięcy temu
    A może być margaryna??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 4 miesięcy temu
    Na na ile ciasto do lodowki wstawić?;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga · 4 miesięcy temu
    Wspaniala....porzucam wszystkie inne przepisy na szarlotke i zostaje wlasnie przy tym. Ciasto wyszlo dosc plastyczne (dodalam 2 lyzki jogurtu), jablka pokroilam w kosteczke i dodalam rodzynki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Hamryszczak · 7 miesięcy temu
    Dziś piekłam, ...jest przepyszna:), jeszcze nigdy nie wyszła mi tak wspaniała szarlotka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 7 miesięcy temu
    Najlepsza szarlotka jaką jadłam i piekłam! Wyszła super, rozpływała się w ustach!!!! Będę często wracać do tego przepisu pozdrawiam, Agata
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 10 miesięcy temu
    Ja dodalam lyzke jogurtu naturalnego i lyzki wiecej maki. Wyszlo idealne, kruche. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Krzysztof · 10 miesięcy temu
    Szarlotka faktycznie prosta do zrobienia, ale ciasto z tego przepisu bardziej przypomina kruszonkę Jest troszkę zbyt tłuste, na tą ilość masła potrzeba więcej niż 300 gram mąki, bo inaczej nie odkleimy go od rąk/deski czy czegokolwiek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 11 miesięcy temu
    Mozna dac pokrojone jablk zamiast musu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 1 lat temu
    Rewelacja, wyszla za pierwszym razem , a u mnie to cos
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zosia · 1 lat temu
    Szarlotka przepyszna! Polecam na ciepło z lodami waniliowymi i bitą śmietana, moja rodzina oszalała na jej punkcie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Hania · 1 lat temu
    Szarlotka z taką ilością masła strasznie tłusta
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      sylwia · 10 miesięcy temu
      a robiłaś, że mówisz? a swoją drogą w każdym przeglądanym przepisie spotkałam się z taką samą ilością masła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 1 lat temu
    Szarlotka wyszla idealna. Ciasto kruche rewelacyjne, na pewno skorzystam nie raz z tego przepisu. Polecam!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 1 lat temu
    Swietny przepis na szarlotke,zmienilam tylko czas pieczenia 40minut w 220 st.polecam:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Zofia · 1 lat temu
      Czy jajko dodawać w całości? u mnie szarlotka wyszła bardzo niska miałam blaszkę trochę wiekszą 30x25
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sandra · 1 lat temu
    Czy można piec na termoobiegu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika Kozioł · 1 lat temu
    Z ciasta może wyjść ciapa, ale po włożeni do zamrażalki na jakąś godzinkę z hakiem robi się plastyczna masa. Szarlotka wychodzi wyśmienita. Polecam ten przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Weronika · 1 lat temu
    Pyszna. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 1 lat temu
    Mam większą blachę, czy mogę prosić o podanie składników na blachę ok. 36x24
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Proszę skorzystać z przelicznika form: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/porady/przelicznik-form-do-pieczenia"]"Przelicznik form do pieczenia"[/url].
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 1 lat temu
    Wyszło rewelacyjnie, mąż stwierdził że "to poezja smaku", naprawdę polecam, wszyscy się zajadali że prawie nic nie zostało Jeszcze nigdy nie jadłam tak pysznej szarlotki

Polub nas na ...

Początek strony