Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
105 Komentarzy

Prosta szarlotka

Bardzo łatwa i dość szybka do przygotowania szarlotka z pysznym, chrupiącym ciastem kruchym i dużą ilością musu jabłkowego. Z tą szarlotką poradzi sobie każdy, nawet początkujący w wypiekach. Ta szarlotka to pierwsze ciasto, które nauczyła się piec dziesięcioletnia Zosia, córka mojej przyjaciółki. Piekła je już kilkakrotnie, a przepis zna na pamięć.

Ciasto jest nieduże, na formę ok. 24x 24cm tj. ok. 16 małych kawałków.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (300g)
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250g masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • ok. 1,5 kg jabłek (polecam Szarą Renetę)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, 3 łyżek cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  2. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki.
  3. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarte. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. (Gdyby mus był mocno "wodnisty" smażyć, aż nadmiar soku wyparuje). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
  4. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w paru miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
  5. Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).

23

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

 

Wariant Thermomix:
Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, 3 łyżek cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ok. 40s./ obr. 5, wspomagając ucieranie kopystką.
  2. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki.
  3. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Połowę jabłek włożyć do naczynia miksującego. Dodać 2 łyżki cukru i cynamon. Zmiksować 5s./ obr. 6. Przełożyć do miski. Zmiksować drugą połowę jabłek (już same, bez cukru i cynamonu). Jabłka z miski dodać do naczynia miksującego i całość gotować 10min./ 100°C/ obr. 1.
  4. Jabłka zmiksować 30s./ obr. 5. (Gdyby mus był za „wodnisty“, a zależy to od użytych jabłek, to należy powtórzyć gotowanie nastawiając Thermomix ponownie na  10min. lub dłużej/ 100°C/ obr. 1, nie zakrywając naczynia miarką, aby sok odparował). Mus pozostawić do ostygnięcia.
  5. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w paru miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
  6. Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  8. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego.

Prosta szarlotka

Prosta szarlotka

Prosta szarlotka

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Miśka · 1 dni temu
    Moja pierwsza szarlotka w życiu! Najlepsza i udana!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 4 dni temu
    Masło ma byc zimne czy w temperaturze pokojowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dziuba · 5 dni temu
    Moja pierwsza niebiańska szarlotka:)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 5 dni temu
    Wow! Pierwszy raz wyszła mi taka szarlotka!!! Tyle lat robiłam z różnych przepisów i ciągle miałam niedosyt. Ta jest idealna! Ciasto maślane, chrupiące, palce lizać:-)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewacz · 6 dni temu
    Prosty przepis. Fantastyczny smak . tak dobra ,że piekłam kilka razy w tygodniu, aż w końcu przestałam się mieścić w swój rozmiar. Polecam- ale z umiarem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ciemnowłosa · 11 dni temu
    Szarlotka rewelacyjna. Robiłam już 3x. I na tortownicy i na zwykłej blaszce (pokombinowalam tylko z proporcjami ciasta).
    Bardzo szybka do zrobienia, aromat ciacha niesie się po całym domu.
    Polecam z całego serca! Najlepszy przepis jaki dotąd znalazłam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Pati · 11 dni temu
    Wyszlo przepyszne, takie delikatne i naprawde kruche. Zamiast jablek dalam gruszki. Swietne do jedzenia kiedy jest jeszcze cieple. Juz pol blachy nie ma
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lucy · 12 dni temu
    Zawsze wychodzi!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila Prusinska · 19 dni temu
    Kochane A na ile to ciasto włożyć do lodówki ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jaroslaw · 20 dni temu
    Moj mąż dzisiaj upiekl szarlotka według podanego przepisu i jest REWELACYJNA?POLECAMY TEN PRZEPIS W 100%.PYCHOTKA?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martucha · 20 dni temu
    Wyborne, szarlotkę z tego przepisu robię już chyba setny raz, wszystkim polecam? pyszności do zrobienia w bardzo krótkim czasie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila · 26 dni temu
    Pierwszy raz robiłam szarlotkę i skorzystałam z tego przepisu. Nigdy nie jadłam tak dobrej! Genialny, prosty przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 1 miesięcy temu
    Najlepszy przepis na szybką, nieskomplikowaną i co najważniejsze... PYSZNĄ szarlotkę. Polecam.

Polub nas na ...

Początek strony