Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
74 Komentarzy

Prosta szarlotka

Bardzo łatwa i dość szybka do przygotowania szarlotka z pysznym, chrupiącym ciastem kruchym i dużą ilością musu jabłkowego. Z tą szarlotką poradzi sobie każdy, nawet początkujący w wypiekach. Ta szarlotka to pierwsze ciasto, które nauczyła się piec dziesięcioletnia Zosia, córka mojej przyjaciółki. Piekła je już kilkakrotnie, a przepis zna na pamięć.

Ciasto jest nieduże, na formę ok. 24x 24cm tj. ok. 16 małych kawałków.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (300g)
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250g masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • ok. 1,5 kg jabłek (polecam Szarą Renetę)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, 3 łyżek cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  2. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki.
  3. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarte. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. (Gdyby mus był mocno "wodnisty" smażyć, aż nadmiar soku wyparuje). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
  4. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w paru miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
  5. Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).

23

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

 

Wariant Thermomix:
Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, 3 łyżek cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ok. 40s./ obr. 5, wspomagając ucieranie kopystką.
  2. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki.
  3. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Połowę jabłek włożyć do naczynia miksującego. Dodać 2 łyżki cukru i cynamon. Zmiksować 5s./ obr. 6. Przełożyć do miski. Zmiksować drugą połowę jabłek (już same, bez cukru i cynamonu). Jabłka z miski dodać do naczynia miksującego i całość gotować 10min./ 100°C/ obr. 1.
  4. Jabłka zmiksować 30s./ obr. 5. (Gdyby mus był za „wodnisty“, a zależy to od użytych jabłek, to należy powtórzyć gotowanie nastawiając Thermomix ponownie na  10min. lub dłużej/ 100°C/ obr. 1, nie zakrywając naczynia miarką, aby sok odparował). Mus pozostawić do ostygnięcia.
  5. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w paru miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
  6. Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  8. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego.

Prosta szarlotka

Prosta szarlotka

Prosta szarlotka

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Hanka · 23 godzin temu
    Uwielbiam tą szarlotkę! Za każdym razem wychodzi przepyszna! W dodatku jest rzeczywiście prosta w przygotowaniu, więc polecam każdemu! Mam jednak pytanie... Można konkretnie do tego przepisu dołączyć piankę budyniową na górę? ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mateusz · 1 dni temu
    Ciasto przykleiło mi się do papieru, czy to od tego, że po wyjęciu z lodówki było jeszcze w miarę lepkie?
    Bo teraz ciężko je przełożyć na talerzyki, co prawda to było moje pierwsze i do domowego użytku, więc da się zjeść, a wyszło bardzo dobre.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 40 minut temu
      Moim zdaniem to jakiś beznadziejny papier do pieczenia. Ciasta mają różną konsytencję, a papier do pieczenia ma ułatwiać życie, a nie utrudniać
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Benek · 5 dni temu
    Super! Ja do jabłek dodaje jeszcze chilli oraz trochę soku z cytryny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 7 dni temu
    Robiłam już wiele razy i za każdym razem wychodzi super :-). Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kuchcik · 8 dni temu
    Witam chyba 1\2 margaryny lub masła czyli 125g
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 15 dni temu
    Świetny przepis. Ciasto wyszło pyszne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 16 dni temu
    Przepis rewelacja! Ciasto już zjedzone.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 19 dni temu
    Super przepis, ciasto choć troche nierówno rozprowadziłam i tak wyszło super!! Najlepszy przepis jaki do tej pory próbowałam. Dodałam jedna łyżke jogurtu greckiego z tego wzgledu że masło miało 200g. Pychota!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 21 dni temu
    Dziękuję bardzo za super przepis, rodzinka mega zadowolona, szarlotka przepyszna do tego lody waniliowe, mega deser na niedzielne popołudnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Liliana · 25 dni temu
    Czy szarlotka nadaje się do podania na ciepło z gałka lodów?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 25 dni temu
    Witam, czy zamiast mąki pszennej można dać kukurydzianą?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Konrad · 29 dni temu
    A ja zrobie ten przepis na smazonych jablkach wlasnie sie smaza a zapachy jak u babuni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulka · 1 miesięcy temu
    Genialny przepis wszystko wyszło super! Pierwszy raz robiłam wyszło extra. Przepyszna !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karola · 1 miesięcy temu
    Na ile to ciasto do lodówki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    RR · 1 miesięcy temu
    Do startych lekko odciśniętych jablek (ok 1 kg.) dodać lyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszać ręką i wyłożyć na ciasto posypane bułką tartą a na pewno nie będzie zakalca.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 1 miesięcy temu
    Moja pierwsza w życiu szarlotka. Rewelacja..niestety nie miałam tyle jabłek ale smak pycha. Przepis ląduje w przepisniku:-)

Polub nas na ...

Początek strony