Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
247 Komentarzy
Prosta szarlotka

Bardzo łatwa i dość szybka do przygotowania szarlotka z pysznym, chrupiącym ciastem kruchym i dużą ilością musu jabłkowego. Z tą szarlotką poradzi sobie każdy, nawet początkujący w wypiekach. Ta szarlotka to pierwsze ciasto, które nauczyła się piec dziesięcioletnia Zosia, córka mojej przyjaciółki. Piekła je już kilkakrotnie, a przepis zna na pamięć.

Składniki na ok. 16 porcji (na formę o wymiarach ok. 24x 24cm):

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki pszennej (300 g)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g masła, zimnego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko (rozmiar M)

Mus jabłkowy:

  • ok. 1,5 kg jabłek (polecam Szarą Renetę)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
  2. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.
  3. Przygotować mus jabłkowy: Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarte. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. (Gdyby mus był mocno "wodnisty" smażyć, aż nadmiar soku wyparuje). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
  4. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w kilku miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
  5. Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).

2

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Wariant Thermomix:

Składniki j.w.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ok. 40s./ obr. 5, wspomagając ucieranie kopystką.
  2. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.
  3. Przygotować mus jabłkowy: Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Połowę jabłek włożyć do naczynia miksującego. Dodać 2 łyżki cukru i cynamon. Zmiksować 5s./ obr. 6. Przełożyć do miski. Zmiksować drugą połowę jabłek (już same, bez cukru i cynamonu). Jabłka z miski dodać do naczynia miksującego i całość gotować 10 minut/ 100°C/ obr. 1.
  4. Jabłka zmiksować 30s./ obr. 5. (Gdyby mus był za "wodnisty", a zależy to od użytych jabłek, to należy powtórzyć gotowanie nastawiając Thermomix ponownie 10 minut lub dłużej/ 100°C/ obr. 1, nie zakrywając naczynia miarką, aby sok odparował). Mus pozostawić do ostygnięcia.
  5. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w paru miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
  6. Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  8. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Prosta szarlotka Prosta szarlotka Prosta szarlotka

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jowita · 8 godzin temu
    Cudowny przepis! Wypieki to nie jest moja mocna strona, ale tym razem wszystko się udało, moja żonka była zachwycona, obie zajadałyśmy ze smaczkiem. Rewelacja, gorąco polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda z Tośkiem · 1 dni temu
    Wyszła od strzału, przepychota
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anka · 4 dni temu
    To najlepsza szarlotka jaką piekłam, a pięke od lat z wielu przepisów.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Luiza · 4 dni temu
    Faktycznie ciasto robi się bardzo szybko. Zrobiłam na 1,5 porcji i większą blachę. Ciasto jest naprawdę dobre. Lepszej szarlotki nie jadłam, idealna. Polecam trzymać się przepisu i masło wziąć z lodówki, delikatnie podsypywać mąką jak będzie się lepić. Poza tym, jeśli chodzi o smażenie jabłek, to zależy od ich rodzaju, ile potrzebują, żeby były miękkie. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Oliwia · 4 dni temu
    Czy można zrobić z takiej ilości składników w formie na tarte?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Niezadowolona · 5 dni temu
    Ja nie wiem skąd tyle dobrych opinii.. Niedość, że przepis nie jest dokładny (np szklanki po 300 g czy razem ma byc 300g-warto to sprecyzować, tak samo ile czasu ma smażyć sie ten caly "mus" - gotowałam go prawie 40 min i dalej byly kawałki jablek nie wspominając o przypalonym garnku:/...), to jeszcze jest napisane że łatwy, gdzie dla osob początkujących wcale latwy nie jest:(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Klaudia · 3 dni temu
      Ja robiłam pierwszy raz, potrafię nawet ciasto z paczki zepsuć. A właśnie robię znów bo poszło w jeden dzień takie pyszne. Korzystam z wagi kuchennej i dwie szklanki mąki to ok 300g. A musu nie robię daje dżem własnej roboty i dodaje kilka łyżeczek kaszki mannej żeby zagęścić
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agu · 6 dni temu
    Moja pierwsza szarlotka w życiu Jest bardzo smaczna. Jadnak zrobiłam coś nie tak, bo ciasto na dnie od strony jabłek się nie upiekło Ale przepis super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgorzata · 7 dni temu
    Kto wysyłał ten przepis? Nie wierzę w te pozytywne opinie. Ciasto nie udało się, ale jak mogłoby się udać jak są tylko dwie szklanki mąki na 250 gr masła? Te opinie napewno trolle internetowe pisały.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Thomas · 1 dni temu
      zrobilem wlasnie i proporcje maki do masla sa takie ze to w ogole nie jest ciasto tylko jakas masa. Jak to wloze do piekarnika to nie upiecze sie tylko rozpusci.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Klaudia · 3 dni temu
      Ja się zastanawiam nad Pani komentarzem. Ciasto jest przepyszne, a Pani chyba nie zna proporcji na ciasto kruche. To, że Pani nie wyszło to nie znaczy że przepis jest zły, może warto pomyśleć co się źle zrobiło ?
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Paulina · 3 dni temu
        Dokładnie też niewiem o co tej Pani chodzi.. Ciasto wychodzi świetne.. Ja nie umiem ciast piec, nie wychodzą mi one wcale.. To jest jedyne ciasto które mi wychodzi i które jest przepyszne! Ciastko znika bardzo szybko
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Katarzyna · 7 dni temu
    Również korzystam z tego przepisu supeeer. Dzisiaj dodaje truskawki.... będzie petarda
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Inka · 13 dni temu
    Ulubione ciasto moich dziewczynek, mniam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 24 dni temu
    Właśnie zabieram się za jej robienie, tylko proszę mi powiedzieć czy to normalne ,że ciasto klei mi się do rąk?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Martyna · 4 dni temu
      Trzeba gnieść i w razie czego dodawać mąki jeżeli cały czas się lepi ja tak robię i po jakimś czasie ciasto się nie klei

Polub nas na ...

Początek strony