Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
65 Komentarzy
Szarlotka

Jest to przepis na klasyczną szarlotkę na kruchym cieście. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła, podana z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany 10- 18%

Mus jabłkowy:

  • 1,5 kg jabłek (najlepiej odmiana szara reneta)
  • cynamon
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować mus jabłkowy. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce, wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować ciasto kruche. Żółtka utrzeć mikserem z dwoma łyżkami cukru i cukrem waniliowym na jasną, kremową masę.
  3. Masło posiekać nożem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę oraz utarte żółtka. Zagnieść ciasto. (Ciasto można zagnieść ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  4. Ciasto podzielić na pół.
  5. Obie połówki ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na dwa placki wielkości formy. (Używamy formę o wymiarach ok. 35x 24 cm).
  6. Jeden placek przełożyć do formy razem z papierem. Ciasto nakłuć widelcem.
  7. Mus jabłkowy wyłożyć na ciasto i posypać cynamonem, w ilości według uznania (np. 1 łyżeczka).
  8. Przykryć drugim plackiem. (układając go na musie jabłkowym papierem do góry, a następnie ściągając papier). Ciasto nakłuć widelcem.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  10. Lekko ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Szarlotka Szarlotka

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 3 miesięcy temu
    To moja ulubiona szarlotka. Od kiedy znalazlam ten przepis to nie piekę innej. Rewelacja
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    JANUSZ · 1 lat temu
    Nie mogę nigdzie w sklepach dostać "cukru waniliowego"
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Izabela · 2 lat temu
    Jestem mega zadowolona z przepisu-robiłam już wiele szarlotek ale ta jest najlepsza.Polecam znajomym
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    wioleta · 2 lat temu
    ten przepis robie juz kilkanascie razy i za kazdym razem wychodzi super a najlepiej ze jak masz nagle nieproszonych gosci to zrobisz je bardzo szybko razem z dzieckiem ;My robimy ja zawsze rodzinnie ,z bita smietana zachwyci wszystkich.
    POLECAM
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patryk · 2 lat temu
    Ciasto właśnie wstawiłem do piekarnika zobaczymy co z tego będzie. Mam nadzieję, że będzie pyyyyysznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    anonim · 2 lat temu
    Ciasto super! Robiłam pierwszy raz na próbę jakieś pół roku temu, teraz zrobię je na wigilię :-) (mam 13 lat :roll: )
    [b]POLECAM WSZYSTKIM!!!![/b]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    magdalena · 3 lat temu
    Dziękuję ! Świetny przepis ! Ciasto wyszło idealnie ... mniam, palce lizać ;)Polecam każdemu !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gabrysia · 3 lat temu
    Ciasto bardzo dobrze się rozwałkowało. Wygląda pysznie w piekarniku. Zobaczymy czy będzie smakować.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    monika · 3 lat temu
    Dobra rada...latwiej rozwalkowac takie ciasto jak je troche przemrozimy lub polezy trovhe w lodowce. Musi sie schlodzic tluszczyk. Wlasnie czekam az sie upiecze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Darek · 3 lat temu
    Ciacho pycha.Ja jeszcze wykorzystałem pozostałe białka + szklanka cukru + szczypta soli i zrobiłem bezy,które powyciskałem na wierzch ciasta i dopiero całość do piekarnika.Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Katarzyna · 3 lat temu
    Tak jak pisało kilka osób ciasta nie mozna rozwalkowac ponieważ rozwarstwia sie pod walkiem(obsypanym mąka) mimo trudności wyszło smaczne ,dzieci opróżniły blaszkę nie zdążyłam przełożyć na paterę. Spróbuję zrobic z tego przepisu tartę myśle że wyjdzie super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Oliwia · 3 lat temu
    Ciasto wyszło przepyszne! Tylko trochę na wierzch nie starczyło
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga · 3 lat temu
    Ciasto bardzo dobre , przepis polecam. Bardzo proste w wykonaniu , nic skomplikowanego
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 3 lat temu
    Witam serdecznie!
    Dziękuję bardzo za super przepis. Korzystam z niego już 5 raz. Ciasto zawsze wychodzi.

    Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marta · 3 lat temu
    Witam, ciasto porazka, po próbie wyciągnięcia z blachy rozwarstwilo się na trzy części i rozpadlo. Jestem zawiedziona i więcej nie skorzystam z tego przepisu...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    julka · 3 lat temu
    Witam.Moja szarlotka z tego przepisu wyszła pyszna z lodami rewelka.Polecam☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 3 lat temu
    Mam pytanie -a mianowicie? można dzień wcześniej przygotować jabłka-czyli je przesmażyć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 3 lat temu
    ciasto nie nadaje sie do rozwałkowania
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mateusz · 4 lat temu
    Witam z tego przepisu robiłem po raz pierwszy ciasto nie dało zbytnio mi się rozwałkować spód zagniotłem palcami i dla estetyki przejechałem wałkiem a górną warstwę lekko podmroziłem tak aby się dało zetrzeć na tarce mam nadzieje ze wyjdzie dzięki za przepis Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    joanna · 4 lat temu
    Kochane lub kochani :-) dodaje jeszcze do jabłek orzechy włoskie takie połamane ,ale nie pokruszone jakie są smaczne rozmoczone w tym musie zwłaszcza kiedy ciasto jest gorące

Polub nas na ...

Początek strony