Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

szarlotka

Jest to przepis na klasyczną szarlotkę na kruchym cieście. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła  podana z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany
  • cynamon
  • 1 1/2 kg jabłek (najlepiej pasuje odmiana Szara Reneta)

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obrać, usunąć gniazda, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce, wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Żółtka utrzeć mikserem z dwoma łyżkami cukru i cukrem waniliowym.
  3. Margarynę posiekać nożem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę oraz utarte żółtka. Zagnieść ciasto.
  4. Podzielić ciasto na dwie części.
  5. Formę (o wymiarach ok. 35x 24cm) posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Obie części ciasta rozwałkować na dwa placki wielkości formy.
  7. Pierwszy placek wyłożyć do formy. Ciasto nakłuć widelcem.
  8. Mus jabłkowy wyłożyć na ciasto i posypać cynamonem.
  9. Przykryć drugim plackiem.
  10. Ciasto nakłuć widelcem.
  11. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C.
  12. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.
zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

szarlotka

szarlotka

 

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (84)

  1. JANUSZ

Nie mogę nigdzie w sklepach dostać "cukru waniliowego"

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    JANUSZ

W większych marketach jest już dostępny. Ja polecam zrobić samemu (przepis na stronie) wychodzi tanio. Jak teraz potrzebujesz to weź cukier wanilinowy.

  Załączniki
 
  1. JANUSZ    Joanna Moderator

Mogę bezpośredni link do przepisu? bo szukam i nie mogę zlokalizować

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    JANUSZ

Proszę bardzo: "Cukier waniliowy"

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 8 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Izabela

Jestem mega zadowolona z przepisu-robiłam już wiele szarlotek ale ta jest najlepsza.Polecam znajomym

  Załączniki
 
  1. wioleta

ten przepis robie juz kilkanascie razy i za kazdym razem wychodzi super a najlepiej ze jak masz nagle nieproszonych gosci to zrobisz je bardzo szybko razem z dzieckiem ;My robimy ja zawsze rodzinnie ,z bita smietana zachwyci wszystkich.
POLECAM

  Załączniki
 
  1. Patryk

Ciasto właśnie wstawiłem do piekarnika zobaczymy co z tego będzie. Mam nadzieję, że będzie pyyyyysznie

  Załączniki
 
  1. anonim

Ciasto super! Robiłam pierwszy raz na próbę jakieś pół roku temu, teraz zrobię je na wigilię :-) (mam 13 lat :roll: )
POLECAM WSZYSTKIM!!!!

  Załączniki
 
  1. magdalena

Dziękuję ! Świetny przepis ! Ciasto wyszło idealnie ... mniam, palce lizać Polecam każdemu !

  Załączniki
 
  1. Gabrysia

Ciasto bardzo dobrze się rozwałkowało. Wygląda pysznie w piekarniku. Zobaczymy czy będzie smakować.

  Załączniki
 
  1. monika

Dobra rada...latwiej rozwalkowac takie ciasto jak je troche przemrozimy lub polezy trovhe w lodowce. Musi sie schlodzic tluszczyk. Wlasnie czekam az sie upiecze.

  Załączniki
 
  1. Darek

Ciacho pycha.Ja jeszcze wykorzystałem pozostałe białka + szklanka cukru + szczypta soli i zrobiłem bezy,które powyciskałem na wierzch ciasta i dopiero całość do piekarnika.Polecam.

  Załączniki
 
  1. Katarzyna

Tak jak pisało kilka osób ciasta nie mozna rozwalkowac ponieważ rozwarstwia sie pod walkiem(obsypanym mąka) mimo trudności wyszło smaczne ,dzieci opróżniły blaszkę nie zdążyłam przełożyć na paterę. Spróbuję zrobic z tego przepisu tartę myśle że...

Tak jak pisało kilka osób ciasta nie mozna rozwalkowac ponieważ rozwarstwia sie pod walkiem(obsypanym mąka) mimo trudności wyszło smaczne ,dzieci opróżniły blaszkę nie zdążyłam przełożyć na paterę. Spróbuję zrobic z tego przepisu tartę myśle że wyjdzie super

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony