Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
4 Komentarzy
Szarlotka z budyniem

Prosta szarlotka z delikatnym, kruchym ciastem, podsmażonymi na mus jabłkami i budyniem waniliowym. Pyszna, delikatna, rozpływająca się w ustach.

Składniki na ok. 16 porcji (na formę o wymiarach ok. 24x 24cm):

Ciasto kruche:

  • 150 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 125 g masła, zimnego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko

Mus jabłkowy:

  • ok. 1 kg jabłek (polecam Szarą Renetę)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru

Budyń:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (ok. 40g)
  • 500 ml mleka (do budyniu)
  • 40 g cukru (jeśli budyń jest bez cukru)

Kruszonka:

  • 120 g mąki pszennej
  • 80 g masła, zimnego
  • 60 g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. (Jeśli jest bez cukru, dodać cukier według instrukcji). Odstawić na bok. (Delikatnie przemieszać od czasu do czasu, żeby ostygł, a nie zrobił się kożuch. Nie mieszać za dużo, żeby go nie rozrzedzić. Dosłownie raz na jakiś czas przemieszać).
  2. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w kilku miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu). Odstawić na bok.
  3. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), żółtka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
  4. Ciasto wykleić na dnie formy. Formę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.
  5. Przygotować mus jabłkowy: Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarte. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. (Gdyby mus był mocno "wodnisty" smażyć, aż nadmiar soku wyparuje). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
  6. Przygotować kruszonkę: Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i zagnieść na kruszonkę.
  7. Wyciągnąć ciasto z lodówki. Wyłożyć chłodny (lub delikatnie ciepły) mus jabłkowy. Wyłożyć chłodny (lub delikatnie ciepły) budyń. Posypać posypką.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  9. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i postawić razem z formą na kratkę kuchenną do ostygnięcia. Można serwować lekko ciepłe lub chłodne. (Nie kroić ciasta ciepłego, bo ciepły mus i budyń będzie się rozjeżdżać. Może być lekko ciepłe).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Szarlotka z budyniem Szarlotka z budyniem Szarlotka z budyniem

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 18 godzin temu
    Ja robiłam na tortownicy wyszło super ale jedynie co to nie wiem co się stało ale mój budyń się rozlewa nie jest sztywny hmmm
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karina · 2 miesięcy temu
    Wg mnie jest podane za mało składników. Ciasto wyszło bardzo niskie. Nastepnym razem podwoje ilosc skladnikow. W smaku jest pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 2 miesięcy temu
    Rewelacyjny przepis. Ciasto pycha. Zniknęło w mgnieniu oka. Zamiast musu z jabłuszka pokroilam w cienkie księżyce i posypalam cynamonem. Dziękuję za cudowny przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 2 miesięcy temu
    Zrobiłam, jest pyszna, ale wyszła mi dużo niższa niż na zdjęciu mimo takiej samej formy. Ciasto kruche - idealne, bardzo nam smakuje, następnym razem dam więcej jabłek

Polub nas na ...

Początek strony