Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Szarlotka z migdałami w karmelu

Dość łatwa i zwyczajna szarlotka z dużą zawartością jabłek i pyszną, słodziutką, migdałową polewą. Polecam spróbować ją jeszcze ciepłą, ale również z lodówki jest smaczna. Można podać ją z bitą śmietaną.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej
  • 80g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 125g masła (lub margaryny)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 2kg jabłek
  • 50g masła (lub margaryny)
  • 70g rodzynek

Polewa migdałowa:

  • 100g masła
  • 100g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 100g migdałów w płatkach

Sposób przygotowania:

  1. Z podanym składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. 2/3 ciasta wyłożyć na dnie formy i nakłuć widelcem. Pozostałe ciasto wstawić jeszcze do lodówki.
  3. Ciasto w tortownicy podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut, do zarumienienia, w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Z reszty ciasta uformować wałek i wykleić nim boki tortownicy, mniej więcej do połowy jej wysokości.
  5. Przygotować nadzienie. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić w nie za cienkie plasterki. (Ćwiartkę pociąć na 3 – 4 plasterki).
  6. Masło roztopić w dużym garnku. Dodać jabłka i rodzynki. Całość podsmażyć, aż jabłka zmiękną, ale wciąż będą trzymać kształt. Pozostawić do ostygnięcia. Zimne ułożyć na cieście.
  7. Przygotować polewę. Masło roztopić i poczekać, aż lekko zbrązowieje. Dodać cukier, miód i migdały w płatkach. Wymieszać, ściągnąć z pieca i wyłożyć na jabłka.
  8. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż ładnie się zarumieni.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Szarlotka z migdałami w karmelu Szarlotka z migdałami w karmelu

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (33)

  1. Magda

MOja ukochana wersja szarlotki. Robie ja juz od kilku lat! Jest przepyszna!

  Załączniki
 
  1. Gosia

Zrobiłam dzisiaj, bardzo dobry przepis, słodkie ale naprawdę dobre

  Załączniki
 
  1. Aneta

Wlasnie jestem w trakcie robienia :lol: jestem na etapie podsmazania jablek... :-)

  Załączniki
 
  1. Ania

Ciasto wyszło b. dobre, nie za słodkie - w sam raz. Niestety zrobił mi się twardawy karmel z migdałami, ale następnym razem go przykryję (a piekłam w 180st.). No i ja nie dałam rodzynek, bo nie lubię, ale za to jabłka posypałam cynamonem -...

Ciasto wyszło b. dobre, nie za słodkie - w sam raz. Niestety zrobił mi się twardawy karmel z migdałami, ale następnym razem go przykryję (a piekłam w 180st.). No i ja nie dałam rodzynek, bo nie lubię, ale za to jabłka posypałam cynamonem - pychota. Koleżankom z pracy, jak i domownikom bardzo smakuje. Ogólnie przepis godny polecenia i na pewno zagości w mojej księdze z przepisami

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Olga

Dzięki temu przepisowi szarlotka stała się moim popisowym ciastem

  Załączniki
 
  1. Agnieszka

Ciasto super, tylko przy krojeniu ciasta jabłka się rozsypują. Czy jest na to rada??
:-)

  Załączniki
 
  1. Kasia

Super przepis. Piekłam już kilka ciast z Twojej stronki i wszystkie wychodziły wspaniale. Powyższy przepis trochę zmodyfikowałam i do jabłek dodałam soku z cytryny oraz odrobinę cukru. Zamiast migdałów użyłam częściowo zmielonych orzechów...

Super przepis. Piekłam już kilka ciast z Twojej stronki i wszystkie wychodziły wspaniale. Powyższy przepis trochę zmodyfikowałam i do jabłek dodałam soku z cytryny oraz odrobinę cukru. Zamiast migdałów użyłam częściowo zmielonych orzechów laskowych. Wyszło pysznie. Dziękuję z kolejny udany przepis!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. karolina

właśnie upiekłam je 2 raz kolejne ulubione ciasto mojego męża .Proste i szybkie w wykonaniu .Dziękuję:*

  Załączniki
 
  1. Justyna

Szarlotka wyszła cudowna, zachwyciła każdego, karmelizowane migdały - niebo w gębie. Dołączam do swoich przepisów popisowych, dziękuję i pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Przemysław

Aromat i smak niepowtarzalny Super przepis.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony