Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
33 Komentarzy
Szarlotka z migdałami w karmelu

Dość łatwa i zwyczajna szarlotka z dużą zawartością jabłek i pyszną, słodziutką, migdałową polewą. Polecam spróbować ją jeszcze ciepłą, ale również z lodówki jest smaczna. Można podać ją z bitą śmietaną.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej
  • 80g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 125g masła (lub margaryny)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 2kg jabłek
  • 50g masła (lub margaryny)
  • 70g rodzynek

Polewa migdałowa:

  • 100g masła
  • 100g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 100g migdałów w płatkach

Sposób przygotowania:

  1. Z podanym składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. 2/3 ciasta wyłożyć na dnie formy i nakłuć widelcem. Pozostałe ciasto wstawić jeszcze do lodówki.
  3. Ciasto w tortownicy podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut, do zarumienienia, w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Z reszty ciasta uformować wałek i wykleić nim boki tortownicy, mniej więcej do połowy jej wysokości.
  5. Przygotować nadzienie. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić w nie za cienkie plasterki. (Ćwiartkę pociąć na 3 – 4 plasterki).
  6. Masło roztopić w dużym garnku. Dodać jabłka i rodzynki. Całość podsmażyć, aż jabłka zmiękną, ale wciąż będą trzymać kształt. Pozostawić do ostygnięcia. Zimne ułożyć na cieście.
  7. Przygotować polewę. Masło roztopić i poczekać, aż lekko zbrązowieje. Dodać cukier, miód i migdały w płatkach. Wymieszać, ściągnąć z pieca i wyłożyć na jabłka.
  8. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż ładnie się zarumieni.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Szarlotka z migdałami w karmelu Szarlotka z migdałami w karmelu

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 2 lat temu
    MOja ukochana wersja szarlotki. Robie ja juz od kilku lat! Jest przepyszna!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 3 lat temu
    Zrobiłam dzisiaj, bardzo dobry przepis, słodkie ale naprawdę dobre
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 3 lat temu
    Wlasnie jestem w trakcie robienia :lol: jestem na etapie podsmazania jablek... :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 3 lat temu
    Ciasto wyszło b. dobre, nie za słodkie - w sam raz. Niestety zrobił mi się twardawy karmel z migdałami, ale następnym razem go przykryję (a piekłam w 180st.). No i ja nie dałam rodzynek, bo nie lubię, ale za to jabłka posypałam cynamonem - pychota. Koleżankom z pracy, jak i domownikom bardzo smakuje. Ogólnie przepis godny polecenia i na pewno zagości w mojej księdze z przepisami
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Olga · 4 lat temu
    Dzięki temu przepisowi szarlotka stała się moim popisowym ciastem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 4 lat temu
    Ciasto super, tylko przy krojeniu ciasta jabłka się rozsypują. Czy jest na to rada??
    :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 4 lat temu
    Super przepis. Piekłam już kilka ciast z Twojej stronki i wszystkie wychodziły wspaniale. Powyższy przepis trochę zmodyfikowałam i do jabłek dodałam soku z cytryny oraz odrobinę cukru. Zamiast migdałów użyłam częściowo zmielonych orzechów laskowych. Wyszło pysznie. Dziękuję z kolejny udany przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karolina · 4 lat temu
    właśnie upiekłam je 2 raz kolejne ulubione ciasto mojego męża .Proste i szybkie w wykonaniu .Dziękuję:*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 5 lat temu
    Szarlotka wyszła cudowna, zachwyciła każdego, karmelizowane migdały - niebo w gębie. Dołączam do swoich przepisów popisowych, dziękuję i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Przemysław · 5 lat temu
    Aromat i smak niepowtarzalny Super przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasiakasia · 5 lat temu
    Szarlotka rewelacja ! Jednak następnym razem nie będę dodawać masła do jabłek bo wydaje mi się, że jest ono tam zbędne. Poza tym super ciasto . Polecam :))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    szefowa88 · 5 lat temu
    Właśnie stygnie;) już się nie mogę doczekać kiedy spróbuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Marto[/b] mam rozumieć, że piszesz już o gotowej szarlotce. Na cieście nie ma być płynnej polewy tylko tą polewą są skarmelizowane migdały. Jeśli się spaliło to znaczy, że ciasto było pieczone za długo lub w wyższej temepraturze. Jeśli piekłaś zgodnie z przepisem to mogłaś przykryć ciasto z góry folią aluminiową jeśli za szybko się rumieniło.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marta · 5 lat temu
    nie rozumiem dlaczego zamiast płynnej polewy zrobił się karmel? zamiast pysznej polewy na szarlotce został spalony kamień z cukru...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Róża · 5 lat temu
    Dziękuję za przepis! Przepyszne ciasto. Przyjemne w przygotowaniu, smakuje wszystkim.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Lucy[/b] możesz użyć innej formy. Skorzystaj z "przelicznika form do pieczenia" znajdującego się w menu po lewej stronie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lucy · 5 lat temu
    Czy ciasto koniecznie trzeba robić w tortownicy, czy na zwykłej blasze też wyjdzie?
    I wtedy jak zmodyfikować przepis? proporcjonalnie mniej czy więcej składników należy dać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 5 lat temu
    Wlasnie upieklam dzis to ciasto. Normalnie niebo w gebie! :lol: Dzieki za przepis! :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agi · 5 lat temu
    wspaniala ..z lodòwki jeszcze lepiej smakuje zrobilam w wersji bezglutenowej i dziekuje naprawde za super przepis .. :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patrycja · 5 lat temu
    Ta szarlotka jest boska! Ale pod warunkiem, że: 1. użyjemy jako tłuszczu tylko masła; 2. spód ciasta wykonamy z połączenia 50:50 tartych orzechów laskowych i mąki kukurydzianej (ja do tortownicy o średnicy 26 cm pomieszałam 100 g orzechów i 100 g mąki kukurydzianej).
    Masło gwarantuje pyszny, maślany smak całego ciasta a orzechowy (i bezglutenowy) spód o dziwo znakomicie komponuje się z maślano-jabłkową masą i słodkimi migdałami z wierzchu.
    Kocham tą szarlotkę!!! Jest prze-pyszn-na :))) Osobiście pochłaniam ją w błyskawicznym tempie także dla gości rzadko kiedy starczy ;pp
    Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu. wydaje mi się, że nie może się nie udać. Polecam wszystkim miłośnikom słodkich, bezglutenowych ciast i fanom szarlotek

Polub nas na ...

Początek strony