Szarlotka z migdałami w karmelu


Dość łatwa i zwyczajna szarlotka z dużą zawartością jabłek i pyszną, słodziutką, migdałową polewą. Polecam spróbować ją jeszcze ciepłą, ale również z lodówki jest smaczna. Można podać ją z bitą śmietaną.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 250g mąki pszennej
- 80g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 125g masła (lub margaryny)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 2kg jabłek
- 50g masła (lub margaryny)
- 70g rodzynek
Polewa migdałowa:
- 100g masła
- 100g cukru
- 1 łyżka miodu
- 100g migdałów w płatkach
Sposób przygotowania:
- Z podanym składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. 2/3 ciasta wyłożyć na dnie formy i nakłuć widelcem. Pozostałe ciasto wstawić jeszcze do lodówki.
- Ciasto w tortownicy podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut, do zarumienienia, w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
- Z reszty ciasta uformować wałek i wykleić nim boki tortownicy, mniej więcej do połowy jej wysokości.
- Przygotować nadzienie. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić w nie za cienkie plasterki. (Ćwiartkę pociąć na 3 – 4 plasterki).
- Masło roztopić w dużym garnku. Dodać jabłka i rodzynki. Całość podsmażyć, aż jabłka zmiękną, ale wciąż będą trzymać kształt. Pozostawić do ostygnięcia. Zimne ułożyć na cieście.
- Przygotować polewę. Masło roztopić i poczekać, aż lekko zbrązowieje. Dodać cukier, miód i migdały w płatkach. Wymieszać, ściągnąć z pieca i wyłożyć na jabłka.
- Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż ładnie się zarumieni.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |


Powiązane przepisy
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.