Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

szarlotka z migdałami

Dość łatwa i zwyczajna szarlotka z dużą zawartością jabłek i z pyszną, słodziutką, migdałową polewą. Polecam spróbować ją jeszcze ciepłą, ale i z lodówki jest również smaczna. Można podać ją z bitą śmietaną.

Poniżej znajdziecie również wersję bezglutenową.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej
  • 80g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 125g margaryny
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 2 kg jabłek
  • 50g masła lub margaryny
  • 70g rodzynek

Polewa migdałowa:

  • 100g masła
  • 100g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 100g płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

  1. Z podanym składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godz.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). 2/3 ciasta wyłożyć na dnie formy i nakłuć widelcem. Pozostałe ciasto wstawić jeszcze do lodówki.
  3. Ciasto w tortownicy podpiec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 200°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Z reszty ciasta uformować wałek i wykleić nim bok tortownicy, mniej więcej do połowy jej wysokości.
  5. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić w nie za cienkie plasterki. (Ćwiartkę pociąć na 3 – 4 plasterki).
  6. Masło roztopić w dużym garnku. Dodać  jabłka i rodzynki. Całość podsmażyć, aż jabłka zmiękną, ale wciąż będą trzymać kształt. Pozostawić do ostygnięcia. Zimne ułożyć na cieście.
  7. Przygotować polewę. Masło roztopić i poczekać, aż lekko zbrązowieje. Dodać cukier, miód i płatki migdałowe. Wymieszać, ściągnąć z pieca i wyłożyć na jabłka.
  8. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 30min. w temperaturze 200°C, aż ładnie się zarumieni.
Smacznego.

 

Wersja bezglutenowa:
Ciasto kruche:

  • 200g mąki kukurydzianej
  • 50g zmielonych migdałów lub orzechów
  • 80g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 125g margaryny
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

Nadzienie:

  • 2 kg jabłek
  • 50g masła lub margaryny
  • 70g rodzynek

Polewa migdałowa:

  • 100g masła
  • 100g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 100g płatków migdałowych

Sposób przygotowania jak powyżej.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 1,5 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

szarlotka z migdałami w karmelu

szarlotka z migdałami w karmelu

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony