Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
59 Komentarzy
Szarlotka sypana

Szarlotka sypana to łatwa szarlotka składająca się z jabłek i samych sypkich składników, takich jak: mąka, proszek do pieczenia, kasza manna i cukier. Wystarczy wymieszać sypkie składniki, zetrzeć jabłka i już szarlotka prawie gotowa. Nie zawiera jajek, a tłuszczu nie dodaje się bezpośrednio do ciasta, tylko wiórki masła pokrywają szarlotkę z wierzchu. Szarlotka jest smaczna i prosta.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki kaszy manny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru

Nadzienie:

  • ok. 2,5 kg kwaśnym jabłek (najlepiej odmiana: szara reneta)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 200 g zimnego masła (plus trochę do posmarowania formy)

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odsączyć. (Nie wyciskać całego soku z jabłek, tylko lekko odcisnąć! Jabłka muszą pozostać wilgotne). Dodać cukier i cynamon. Wymieszać.
  2. Wszystkie sypkie składniki na ciasto wymieszać i podzielić na 3 części.
  3. Dno formy prostokątnej (o wymiarach ok. 35 x 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Papier i boki formy wysmarować masłem. Wsypać jedną część sypkich składników. Rozłożyć połowę jabłek. Przykryć drugą częścią sypkich składników, wyłożyć resztę jabłek i rozłożyć resztę sypkich składników. Z wierzchu pokryć ciasto równomiernie wiórkami z masła. (Masłem pokryć całą powierzchnię ciasta).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250 ml.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony Ewy Wachowicz.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Szarlotka sypana Szarlotka sypana Szarlotka sypana

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiki · 12 godzin temu
    Wyszło super ale zasugerowałem się podpowiedziami komentujących i polalam trochę pierwszą warstwę ciasta roztopionym masłem/ciasta od dłuższego czasu wypiekam tylko na maśle/.Polecam przepis?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zosia · 11 dni temu
    3 łyżeczki proszku ??? to ja dziękuję za taki przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mila · 1 lat temu
    Witam serdecznie.
    Chcę upiec to ciasto w formie 24x24. Jakich ilości składników powinnam użyć?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Proszę skorzystać z przelicznika form do pieczenia. Znajduje się on po lewej stronie w menu: Porady kulinarne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 1 lat temu
    Nie wyszła niestety. Długo piekłam ale i tak czuć surowiznę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 1 lat temu
    Po przygotowaniu sypkich skladnikow okazalo sie ze w domu jednak nie ma jablek a do sklepu nikomu nie chce sie isc... Z braku laku poszukalam kitu. W zamrazarce mialam porcje wisni ktore rozmrozilam, oslodzilam i uzylam do szarlotki zamiast jablek. Okazuje sie ze szarlotka z wisniami jest rownie smaczna co ta z jablkami a moze nawet lepsza! Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 2 lat temu
    Witam czy jablka maja byc koniecznie starte ze skórką? Czy nie mozna obrac?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Oliwia · 2 lat temu
    Super przydało mi się do zadania domowego i moja mama robiła i jest super smaczna ! :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Woseba · 2 lat temu
    Wczoraj znalazłam ten przepis i wieczorkiem zrobiłam wyszło idealne pyszna dziś już nie ma pół blachy a mężowi tak smakowało że chce żebym na weekend zrobiła jeszcze raz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 3 lat temu
    Chciałabym podać tą szarlotkę na ciepło z lodami i bitą śmietaną, więc mam takie pytanie: czy wyjdzie coś z tego jeżeli spróbuję odgrzać taką już upieczoną i wystudzoną szarlotkę parę minut w piekarniku np. z termoobiegiem?:) Pozdrawiam, Iza
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 6 miesięcy temu
      Tak. Myślę, że lepszym rozwiązaniem jest grzałka góra- dół, żeby już upieczonego ciasta niepotrzebnie nie wysuszać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 3 lat temu
    Ciasto to piekłam już kilka razy.Trzeba zwrócić uwagę ,żeby kasza manna nie była błyskawiczna tylko taka najzwyklejsza.Piekłam raz z błyskawiczną i nie urosło.Jabłka daję słodkie i soczyste i ich nie odciskam ,do jabłek nie dodaję ani grama cukru.Wierzch ciasta na masło posypuję dodatkowo wiórkami kokosowymi.
    Ciasto jest pyszne Polecam !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Boguslawa · 3 lat temu
    mam pytanie, czy kaszę mannę można zastąpić kaszą jaglaną?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 6 miesięcy temu
      Nie, jest za gruba, ale możesz zrobić z polentą. Przepis tutaj:
      [url="https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/938-szarlotka-sypana-kukurydziana"]Szarlotka sypana (kukurydziana)[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 3 lat temu
    Szarlotka wyszła idealnie! Polecam każdemu, przepis łatwy, przyjemny i niedrogi (a to ważne, jestem studentką, sami rozumiecie ;))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 4 lat temu
    Czy zamiast tartych jabek mogę dać uprażone wcześniej na gadką masę?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 6 miesięcy temu
      Jabłka powinny być świeże. Chodzi o to, że jabłka puszczą sok, który nada wilgotności suchym składnikom.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jean · 4 lat temu
    :P Mój ulubiony przepis i zawsze wychodzi smacznie i właśnie wyszedł z piekarnika i pachnie cudnie , teraz czas na popołudniowych gości :-) bon week-end :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jagoda · 4 lat temu
    Jutro z rana lece po produkty i zaraz pieke :-) w związku z tym,że mam dwie lewe wykręcone do pieczenia słodkiego pójdę na łatwizne i skorzystam z tego przepisu,bo przynajmniej z tego ciasta nie zrobię zakalca hehe
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    nana · 4 lat temu
    pierwsza warstwa suchych składników się nie upiekła do końca dlaczego?wstawić jeszcze do piekarnika samą dolną grzałkę?podpiecze się jeszcze?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    teresa · 4 lat temu
    Upiekłam dzis pierwszy raz i smakuje wyśmienicie. Sugerowałam się komentarzami i postanowiłam też coś zmienić.Otóż dolne suche warstwy polewałam roztopioną margaryną. Bardzo ładnie sie skleiło podczas pieczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 4 lat temu
    To samo ciasto, ale nie z jabłkami tylko z wiśniami, u nas w domu nazywane ciastem kawalerskim, lub ciastem "trzy szklanki" bo w naszym przepisie było sporo cukru ze względu na kwaśność wiśni... Absolutna rewelacja!!! Na gorąco i na zimno!!!
    Dziękuję za przypomnienie przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aga · 5 lat temu
    Fajny przepis,prosty,zrobiłam ze słodkich jabłek,zmniejszyam nieco ilośc cukru i trochę za mało słodkie,więc oryginalne (z przepisu)proporcje są idealne,wydaje mi się,że lepiej obrać jabłka,bo nie obrałam i czuć skórki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Emilia · 5 lat temu
    piekłam to ciasto po raz drugi,pierwsze wyszło wyśmienite... dlatego mieliśmy ochote na jeszcze jedno... niestety wszystko z robiłam dokladnie jak wczesniej i tak samo jak w przepisie, niestety nie wyszlo.... manna jest wyczuwalna w smaku(twarda) sama nie wiem czy to z powodu margaryny? czy było jej za mało?

Polub nas na ...

Początek strony