Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Szarlotka sypana

Szarlotka sypana to łatwa szarlotka składająca się z jabłek i samych sypkich składników, takich jak: mąka, proszek do pieczenia, kasza manna i cukier. Wystarczy wymieszać sypkie składniki, zetrzeć jabłka i już szarlotka prawie gotowa. Nie zawiera jajek, a tłuszczu nie dodaje się bezpośrednio do ciasta, tylko wiórki masła pokrywają szarlotkę z wierzchu. Szarlotka jest smaczna i prosta.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki kaszy manny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru

Nadzienie:

  • ok. 2,5 kg kwaśnym jabłek (najlepiej odmiana: szara reneta)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 200 g zimnego masła (plus trochę do posmarowania formy)

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odsączyć. (Nie wyciskać całego soku z jabłek, tylko lekko odcisnąć! Jabłka muszą pozostać wilgotne). Dodać cukier i cynamon. Wymieszać.
  2. Wszystkie sypkie składniki na ciasto wymieszać i podzielić na 3 części.
  3. Dno formy prostokątnej (o wymiarach ok. 35 x 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Papier i boki formy wysmarować masłem. Wsypać jedną część sypkich składników. Rozłożyć połowę jabłek. Przykryć drugą częścią sypkich składników, wyłożyć resztę jabłek i rozłożyć resztę sypkich składników. Z wierzchu pokryć ciasto równomiernie wiórkami z masła. (Masłem pokryć całą powierzchnię ciasta).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250 ml.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony Ewy Wachowicz.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Szarlotka sypana Szarlotka sypana Szarlotka sypana

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (65)

  1. Mila

Witam serdecznie.
Chcę upiec to ciasto w formie 24x24. Jakich ilości składników powinnam użyć?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Mila

Proszę skorzystać z przelicznika form do pieczenia. Znajduje się on po lewej stronie w menu: Porady kulinarne.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 8 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Justyna

Nie wyszła niestety. Długo piekłam ale i tak czuć surowiznę

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Justyna

Może za mocno wycisnęłaś jabłka?

  Załączniki
 
  1. Karolina

Po przygotowaniu sypkich skladnikow okazalo sie ze w domu jednak nie ma jablek a do sklepu nikomu nie chce sie isc... Z braku laku poszukalam kitu. W zamrazarce mialam porcje wisni ktore rozmrozilam, oslodzilam i uzylam do szarlotki zamiast...

Po przygotowaniu sypkich skladnikow okazalo sie ze w domu jednak nie ma jablek a do sklepu nikomu nie chce sie isc... Z braku laku poszukalam kitu. W zamrazarce mialam porcje wisni ktore rozmrozilam, oslodzilam i uzylam do szarlotki zamiast jablek. Okazuje sie ze szarlotka z wisniami jest rownie smaczna co ta z jablkami a moze nawet lepsza! Polecam!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Beata

Witam czy jablka maja byc koniecznie starte ze skórką? Czy nie mozna obrac?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Beata

Możesz je obrać, jeśli wolisz.

  Załączniki
 
  1. Oliwia

Super przydało mi się do zadania domowego i moja mama robiła i jest super smaczna ! :P

  Załączniki
 
  1. Woseba

Wczoraj znalazłam ten przepis i wieczorkiem zrobiłam wyszło idealne pyszna dziś już nie ma pół blachy a mężowi tak smakowało że chce żebym na weekend zrobiła jeszcze raz

  Załączniki
 
  1. Iza

Chciałabym podać tą szarlotkę na ciepło z lodami i bitą śmietaną, więc mam takie pytanie: czy wyjdzie coś z tego jeżeli spróbuję odgrzać taką już upieczoną i wystudzoną szarlotkę parę minut w piekarniku np. z termoobiegiem? Pozdrawiam, Iza

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Iza

Tak. Myślę, że lepszym rozwiązaniem jest grzałka góra- dół, żeby już upieczonego ciasta niepotrzebnie nie wysuszać.

  Załączniki
 
  1. Anna

Ciasto to piekłam już kilka razy.Trzeba zwrócić uwagę ,żeby kasza manna nie była błyskawiczna tylko taka najzwyklejsza.Piekłam raz z błyskawiczną i nie urosło.Jabłka daję słodkie i soczyste i ich nie odciskam ,do jabłek nie dodaję ani grama...

Ciasto to piekłam już kilka razy.Trzeba zwrócić uwagę ,żeby kasza manna nie była błyskawiczna tylko taka najzwyklejsza.Piekłam raz z błyskawiczną i nie urosło.Jabłka daję słodkie i soczyste i ich nie odciskam ,do jabłek nie dodaję ani grama cukru.Wierzch ciasta na masło posypuję dodatkowo wiórkami kokosowymi.
Ciasto jest pyszne Polecam !!!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Boguslawa

mam pytanie, czy kaszę mannę można zastąpić kaszą jaglaną?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Boguslawa

Nie, jest za gruba, ale możesz zrobić z polentą. Przepis tutaj:
Szarlotka sypana (kukurydziana)

  Załączniki
 
  1. Karolina

Szarlotka wyszła idealnie! Polecam każdemu, przepis łatwy, przyjemny i niedrogi (a to ważne, jestem studentką, sami rozumiecie )

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Polub nas na ...

Początek strony