Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
1 Komentarz
Szarlotka z połówkami jabłek

Prosta i szybka do przygotowania szarlotka z połówkami jabłek. Nie trzeba gotować musu jabłkowego, ani ścierać jabłek, czy drobno ich kroić. Jabłka przekrojone są tylko na pół, co bardzo przyśpiesza czas przygotowania ciasta. Ciasta dolnego również nie trzeba podpiekać. Proste, ale smaczne ciasto z dużą ilością nadzienia.

Składniki na ok. 12 dużych kawałków:

Ciasto kruche:

  • 450 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g masła, zimnego
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 100 g jogurtu naturalnego typu greckiego, zimnego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • ok. 6 jabłek (polecam Szarą Renetę)
  • 1 łyżka cukru
  • cynamon do posypania

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka, jogurtu i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  3. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części (jedna trochę większa od drugiej).
  4. Mniejszą część rozwałkować na wielkość spodu formy na blacie posypanym mąką i przełożyć do formy.
  5. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Połówki jabłek ułożyć na cieście, wypukłą stroną do góry.
  6. Jabłka posypać łyżką cukru i oprószyć cynamonem.
  7. Większą część ciasta rozwałkować na blacie posypanym mąką na prostokąt troszkę większy niż spód formy. Przełożyć na jabłka. Brzegi docisnąć, aby się skleiły. Ciasto nakłuć widelcem.

2

  1. Piec ok. 60 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).

3

  1. Lekko ciepłe lub chłodne ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Szarlotka z połówkami jabłek Szarlotka z połówkami jabłek Szarlotka z połówkami jabłek

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kaa · 22 dni temu
    Ciasto wyszło znakomite. Bardzo łatwe w przygotowaniu i bardzo efektowne szczególnie po pokrojeniu.

Polub nas na ...

Początek strony