Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Proste ciasto z jabłkami

Ucierane ciasto z jabłkami. Mocno soczyste od owoców. Właściwie powiedziałabym, że są to jabłka w cieście, a nie ciasto z jabłkami, ponieważ surowe ciasto to plasterki jabłek posklejane ciastem. Ilość jabłek w stosunku do ciasta jest bardzo duża. Podczas jego przygotowywania zerknęłam ponownie do przepisu, czy czasami nie pomyliłam się i nie dałam za dużo jabłek. Tak jednak ma być. Podczas pieczenia ciasto mocno urośnie, a zatopione w nim jabłka nadadzą mu wilgotności. Bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 250g masła
  • 180g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 350g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. (Ćwiartkę kroiłam na 3- 4 plasterki, w zależności od wielkości jabłka).
  2. W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać. Odstawić na bok.
  3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Wyłączyć mikser i wmieszać partiami mąkę z proszkiem, mieszając delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu połączyć delikatnie z jabłkami.
  4. Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 40x 30cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C. (W oryginale: 30 minut w temperaturze 200°C). Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Można podawać oprószone cukrem pudrem.

Smacznego.

Przepis pochodzi z książki: „Die Oberpfalz kocht auf: Rezepte von Amberger Schmankerlwirten und Oberpfälzer Landfrauen“. Zmniejszyłam tylko ilość cukru i proszku do pieczenia.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 45 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 45 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 24
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Proste ciasto z jabłkamiProste ciasto z jabłkami

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (41)

  1. Joanna

Uwielbiam ten przepis. wspaniale smakuje również z rabarbarem.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 1 miesiąc temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Patinka

Pyszne bardzo polecam. Zrobiłam duża blaszke i większej połowy już nie ma.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 3 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Iza

Pyszne... po prostu niebo w gębie.. dosłownie.. polecam

  Załączniki
 
  1. Justyna

Witam-czy każdy gatunek jabłek się tu nadaje? Nie chciałabym ,aby się rozpadły,bądź co gorsza pozostały twarde... A ciasto wygląda baaardzo apetycznie

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Justyna

Raczej tak.

  Załączniki
 
  1. Ada

Ciasto genialne i super łatwe. Myślałam,że będzie to po prostu szybkie ciasto,ale rodzina przypomina o pieczeniu za każdym razem Dziękuję za przepis

  Załączniki
 
  1. Anna

Dziękuje za ten przepis !
Ciasto dzisiaj robię poraz drugi bo wyszło przepyszne ! Proste, szybkie ale z charakterem ! Dzisiaj dodałam troszke vanili i cynamonu !
Polecam pieczenie tego ciasta dla początkujących bo napewno sie uda ! A jeżeli...

Dziękuje za ten przepis !
Ciasto dzisiaj robię poraz drugi bo wyszło przepyszne ! Proste, szybkie ale z charakterem ! Dzisiaj dodałam troszke vanili i cynamonu !
Polecam pieczenie tego ciasta dla początkujących bo napewno sie uda ! A jeżeli zrobia sie grudki przy utarciu z masła i cukru użyć blendera i wyjdzie piękna masa !

Jeszcze raz dziękuje

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. patrycja

witam, oierwszy raz cos pieke moge zapytac ile w szklankach cukru i maki. ?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    patrycja

1 szklanka (250ml) cukru to 200g, a mąki ok. 150g.

  Załączniki
 
  1. Zofijka

Faktycznie pyszne ciasto! Ja dodałam jeszcze tylko cynamonu, bo go uwielbiam :-) Acha a mąkę z proszkiem wymieszałam mikserem (nie chciało mi się bawić łyżką) i też wyszło super !!! Do tej pory miałam inny "szybki" przepis ale zdecydowanie...

Faktycznie pyszne ciasto! Ja dodałam jeszcze tylko cynamonu, bo go uwielbiam :-) Acha a mąkę z proszkiem wymieszałam mikserem (nie chciało mi się bawić łyżką) i też wyszło super !!! Do tej pory miałam inny "szybki" przepis ale zdecydowanie przerzucę się na ten, bo ciasto jest wręcz wyśmienite. No i moje dzieci też je polubiły ze względu na właśnie dużą ilość jabłek :-D

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Madinka

Bardzo dobry placek

  Załączniki
 
  1. Agnieszka

Chciałam zapytać czy piekarnik ma być nagrzany do 180 stopni czy do niższej temperatury.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Agnieszka

Piekłam w 180st.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony