Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
40 Komentarzy

Proste ciasto z jabłkami

Ucierane ciasto z jabłkami. Mocno soczyste od owoców. Właściwie powiedziałabym, że są to jabłka w cieście, a nie ciasto z jabłkami, ponieważ surowe ciasto to plasterki jabłek posklejane ciastem. Ilość jabłek w stosunku do ciasta jest bardzo duża. Podczas jego przygotowywania zerknęłam ponownie do przepisu, czy czasami nie pomyliłam się i nie dałam za dużo jabłek. Tak jednak ma być. Podczas pieczenia ciasto mocno urośnie, a zatopione w nim jabłka nadadzą mu wilgotności. Bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 250g masła
  • 180g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 350g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. (Ćwiartkę kroiłam na 3- 4 plasterki, w zależności od wielkości jabłka).
  2. W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać. Odstawić na bok.
  3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Wyłączyć mikser i wmieszać partiami mąkę z proszkiem, mieszając delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu połączyć delikatnie z jabłkami.
  4. Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 40x 30cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C. (W oryginale: 30 minut w temperaturze 200°C). Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Można podawać oprószone cukrem pudrem.

Smacznego.

Przepis pochodzi z książki: „Die Oberpfalz kocht auf: Rezepte von Amberger Schmankerlwirten und Oberpfälzer Landfrauen“. Zmniejszyłam tylko ilość cukru i proszku do pieczenia.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 45 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 45 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 24
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Proste ciasto z jabłkamiProste ciasto z jabłkami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Krystyna · 22 dni temu
    Rewelacja ,wilgotne ,smaczne ,rozpływa się w ustach.Przepis zostaje ze mną .Dziękuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 26 dni temu
    Genialne! Z drzewka teściów mam mnóstwo papierówek, pól blachy zjedliśmy z mężem do kawy. Przepis zapisany. Dziękuję i polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Eliza · 1 miesięcy temu
    Bardzo dobre, robię go teraz ,bo mam papierówki.Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sandra · 9 miesięcy temu
    Dzien dobry!
    Czy mozna zamienic jablka na gruszki twarde?
    Pozdrawiam cieplo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 1 lat temu
    Uwielbiam ten przepis. wspaniale smakuje również z rabarbarem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patinka · 1 lat temu
    Pyszne bardzo polecam. Zrobiłam duża blaszke i większej połowy już nie ma.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 1 lat temu
    Pyszne... po prostu niebo w gębie.. dosłownie.. polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 1 lat temu
    Witam-czy każdy gatunek jabłek się tu nadaje? Nie chciałabym ,aby się rozpadły,bądź co gorsza pozostały twarde...:) A ciasto wygląda baaardzo apetycznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ada · 1 lat temu
    Ciasto genialne i super łatwe. Myślałam,że będzie to po prostu szybkie ciasto,ale rodzina przypomina o pieczeniu za każdym razem:) Dziękuję za przepis:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 1 lat temu
    Dziękuje za ten przepis !
    Ciasto dzisiaj robię poraz drugi bo wyszło przepyszne ! Proste, szybkie ale z charakterem ! Dzisiaj dodałam troszke vanili i cynamonu !
    Polecam pieczenie tego ciasta dla początkujących bo napewno sie uda ! A jeżeli zrobia sie grudki przy utarciu z masła i cukru użyć blendera i wyjdzie piękna masa !

    Jeszcze raz dziękuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    patrycja · 1 lat temu
    witam, oierwszy raz cos pieke moge zapytac ile w szklankach cukru i maki. ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zofijka · 1 lat temu
    Faktycznie pyszne ciasto! Ja dodałam jeszcze tylko cynamonu, bo go uwielbiam :-) Acha a mąkę z proszkiem wymieszałam mikserem (nie chciało mi się bawić łyżką) i też wyszło super !!! Do tej pory miałam inny "szybki" przepis ale zdecydowanie przerzucę się na ten, bo ciasto jest wręcz wyśmienite. No i moje dzieci też je polubiły ze względu na właśnie dużą ilość jabłek :-D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Madinka · 1 lat temu
    Bardzo dobry placek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 1 lat temu
    Chciałam zapytać czy piekarnik ma być nagrzany do 180 stopni czy do niższej temperatury.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Darek · 1 lat temu
    Zajebiste. Użyłem cukru cynamonowgo(taki miałem)proste szybkie i smaczne a tortownica była tylko
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    doroti · 1 lat temu
    Właśnie zrobiłam to ciasto już w piekarniku zobaczymy czy tak smakuje jak wszyscy chwalą Już nie moge się doczekac:D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marlena · 1 lat temu
    Wczoraj rano robiłam ciasto pierwszy raz i za chwilę zabieram się kolejny raz do wypieków poprzednia porcja zniknęła natychmiastowo pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 1 lat temu
    O matko HEAVEN!!!!! sama prawie pol blachy zjadlam! P R Z E P Y S Z N E!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga · 1 lat temu
    Co tu dużo mówić... Po prostu super przepis zabieram ze sobą:) Gorąco polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bożena · 1 lat temu
    Wygląda bardzo apetycznie właśnie takiego ciasta szukałam z dużą ilością jabłek :)jutro rano zabieram się do pieczenia:)dziękuję:)

Polub nas na ...

Początek strony