Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
76 Komentarzy
Proste ciasto z jabłkami

Ucierane ciasto z jabłkami. Mocno soczyste od owoców. Właściwie powiedziałabym, że są to jabłka w cieście, a nie ciasto z jabłkami, ponieważ surowe ciasto to plasterki jabłek posklejane ciastem. Ilość jabłek w stosunku do ciasta jest bardzo duża. Podczas jego przygotowywania, zerknęłam ponownie do przepisu, czy czasami nie pomyliłam się i nie dałam za dużo jabłek. Tak jednak ma być. Podczas pieczenia ciasto mocno urośnie, a zatopione w nim jabłka nadadzą mu wilgotności. Bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 250 g masła
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 350 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. (Ćwiartkę kroję na 3- 4 plasterki, w zależności od wielkości jabłka).
  2. W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać. Odstawić na bok.
  3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Wyłączyć mikser i wmieszać partiami mąkę z proszkiem, mieszając delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu połączyć delikatnie z jabłkami.
  4. Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 40x 30 cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (W oryginale: 30 minut w temperaturze 200°C). Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Można podawać oprószone cukrem pudrem.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Die Oberpfalz kocht auf: Rezepte von Amberger Schmankerlwirten und Oberpfälzer Landfrauen". Zmniejszyłam jednak ilość cukru i proszku do pieczenia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Proste ciasto z jabłkamiProste ciasto z jabłkami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 5 dni temu
    Właśnie włożyłam do piekarnika, zobaczymy co i jak wyjdzie. Czuję że zaczyna coś ładnie pachnieć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Artur · 13 dni temu
    Najlepsze ciasto z jabłkami jakiem jadłem. Pyszne, puszyste. Bardzo fajny przepis. Polecam wszystkim
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patasia · 19 dni temu
    Rewelacja , na poczatku przerazila mnie ilosc jablek. Ciasto wyszlo dosyc geste +jablka, nie bylam pewna czy to sie uda dodalam cynamon I spora garsc rodzynek (opruszonych lekko maka, zeby nie opadly na dno), zmniejszylam ilosc cukru( bo rodzynki slodkie) Wyszlo pyszne, a rodzince bardzo smakowalo.
    Fajnie smakuje z lodami waniliowymi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mariolka · 2 miesięcy temu
    Najlepsza szarlotka jaką jadłam. Wyszła pyszna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Rose · 4 miesięcy temu
    Witam bardzo zaintrygował mnie Pni przepis. Uwielbiam ciasta z jabłkami oraz wszelkiej maści serniki. Postanowiłam więc spróbować "wzbogacić' Pani ciacho o masę serową i w ten oto sposób powstał mój ideał.. ale zapewne pokuszę się też o zrobienie tego ciasta bez "wkładki" polecam również wypróbowanie mojej wariacji, w razie czego mogę podzielić się sposobem robienia Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aleksandra · 4 miesięcy temu
    Na dużą prostokątną blachę wystarczy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 5 miesięcy temu
    Ciasto jest przepyszne! Wilgotne, mięciutkie no mniam! Ja zrobiłam poł porcji w mniejszej blaszce, ciasto ciemne bo dodałam łyżeczkę cynamonu do mąki. Polecam przepis i zapisuję go sobie ❤
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa W. · 6 miesięcy temu
    Tak wyglada po upieczeniu i wyciagnieciu z piekarnika.Wystarczy cukrem pudrem posypac i ..........SMACZNEGO!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa W. · 6 miesięcy temu
    Dzisiaj ciasto zamiast z cukrem waniliowym,z cukrem z cynamonem.Nie chcialo mi sie obierac jablek,wiec tylko umyte i pokrojone w plasterki.Zobaczymy co z tego wyjdzie.Uzywam do wylozenia blachy papier do pieczenia.Wlasnie wlozylam do piekarnika.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Ewa W. · 3 miesięcy temu
      Nie polecam uzywania cukru cynamonowego,zamiast waniliowego.To byla moja proba,lecz smak calkowicie zmieniony,raczej mi nie smakowalo to ciasto.Smak wyszedl GORZKAWY.Nigdy wiecej nie zrobie z tym cukrem.Waniliowy,to jest to.Niebo w " gębie ".
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 6 miesięcy temu
    Dziewczyny masło trzeba rozpuścić ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 6 miesięcy temu
      Nie jest napisane w przepisie, więc nie trzeba. Ucieramy miękkie masło o temperaturze pokojowej z cukrem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    :) · 7 miesięcy temu
    Jestem osoba,ktora nie piecze .Ale chlopaki w domi domagalo sie slodkiego:)
    Dziekuje bardzo bo przepis jest super prosty a ciasto wyszlo przepyszne. W 15 min zniknela polowa blachy. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 7 miesięcy temu
    Właśnie się piecze. Mam wrażenie, że jest za dużo jabłek. Zobaczymy jak wyjdzie

Polub nas na ...

Początek strony