Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
55 Komentarzy
Proste ciasto z jabłkami

Ucierane ciasto z jabłkami. Mocno soczyste od owoców. Właściwie powiedziałabym, że są to jabłka w cieście, a nie ciasto z jabłkami, ponieważ surowe ciasto to plasterki jabłek posklejane ciastem. Ilość jabłek w stosunku do ciasta jest bardzo duża. Podczas jego przygotowywania, zerknęłam ponownie do przepisu, czy czasami nie pomyliłam się i nie dałam za dużo jabłek. Tak jednak ma być. Podczas pieczenia ciasto mocno urośnie, a zatopione w nim jabłka nadadzą mu wilgotności. Bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 250 g masła
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 350 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. (Ćwiartkę kroję na 3- 4 plasterki, w zależności od wielkości jabłka).
  2. W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać. Odstawić na bok.
  3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Wyłączyć mikser i wmieszać partiami mąkę z proszkiem, mieszając delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu połączyć delikatnie z jabłkami.
  4. Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 40x 30 cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (W oryginale: 30 minut w temperaturze 200°C). Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Można podawać oprószone cukrem pudrem.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Die Oberpfalz kocht auf: Rezepte von Amberger Schmankerlwirten und Oberpfälzer Landfrauen". Zmniejszyłam jednak ilość cukru i proszku do pieczenia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Proste ciasto z jabłkamiProste ciasto z jabłkami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 8 dni temu
    Ciasto bardzo dobre. tylko popełniłam chyba mały błąd- cieniej pokroiłam jabłka, rzez to część jabłek jakby wyparowała.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 1 miesięcy temu
    Można dodać margarynę zamiast masła?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 1 miesięcy temu
    Witam serdecznie. Piecze się właśnie. Tzn. widać same jabłka Cortlandy, nie wiem co z tego wyjdzie. Na razie jest mokra pulpa. Chyba wyląduje w koszu. Oczywiście masa zwarzyła się. Nie bardzo rozumiem tego zdjęcia, gdzie więcej jest ciasta a nie jabłka. Jak to możliwe przy 2 kg. Gdzie popełniłam błąd?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Początkujący · 1 miesięcy temu
    Wszyscy piszą, że takie świetne, proste i zawsze wychodzi, a moje wylądowało w koszu. Wcale nie wyrosło, jeden wielki, mokry glut jabłkowy. Wszystkie składniki jak w przepisie, pieczone nawet 10min. dłużej. Stracone czas, składniki i chęci na kucharzenie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 1 miesięcy temu
    Zrobilam, stygnie. Zobaczymy jak w smaku mam nadzieje ze jak wystygnie trochę sie scisnie bo jak wyciągalam z formy modlilam sie zeby sie nie rozpadlo :):) ale pachnie pięknie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 1 miesięcy temu
    dodałam płaską łyżeczkę cynamonu za drugim razem i to był strzał w dziesiątkę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 2 miesięcy temu
    Pierwszy raz piekłam i powiem, że bardzo się bałam, że mi nie wyjdzie. Wyszło przepyszne. Dziękuję pięknie za ten przepis. Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 3 miesięcy temu
    Ciasto jest przepyszne ale tu na zdjęciach jest ładnie jasne mi wyszło ciemne czy to może być od jabłek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 3 miesięcy temu
    Całe jajka czy żółtka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Julia · 3 miesięcy temu
    Czy zamiast masła może być margaryna ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joasia · 3 miesięcy temu
    Witam, ja zrobiłam wszystko według przepisu i masło jak zmiksowałam z jajkami to mi się zwarzyło... drugi raz zrobiłam podejście to to samo(jajka świeże) już nie mam sił:(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 3 miesięcy temu
      To nic nie szkodzi, należy kontunuować pracę. Należy pamiętać, aby tłuszcz i jajka były ocieplone do temperatury pokojowej. Tłuszcz z połączeniu z jajkami może się zwarzyć najcześciej, gdy dodajemy dużo jajek. 5 to już jest sporo. Należy dodać mąkę i nic się nie przejmować. Będzie dobrze
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 3 miesięcy temu
    Jakiego masla najlepiej użyć do tego ciasta?

Polub nas na ...

Początek strony