Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
64 Komentarzy
Proste ciasto z jabłkami

Ucierane ciasto z jabłkami. Mocno soczyste od owoców. Właściwie powiedziałabym, że są to jabłka w cieście, a nie ciasto z jabłkami, ponieważ surowe ciasto to plasterki jabłek posklejane ciastem. Ilość jabłek w stosunku do ciasta jest bardzo duża. Podczas jego przygotowywania, zerknęłam ponownie do przepisu, czy czasami nie pomyliłam się i nie dałam za dużo jabłek. Tak jednak ma być. Podczas pieczenia ciasto mocno urośnie, a zatopione w nim jabłka nadadzą mu wilgotności. Bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 250 g masła
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 350 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. (Ćwiartkę kroję na 3- 4 plasterki, w zależności od wielkości jabłka).
  2. W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać. Odstawić na bok.
  3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Wyłączyć mikser i wmieszać partiami mąkę z proszkiem, mieszając delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu połączyć delikatnie z jabłkami.
  4. Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 40x 30 cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (W oryginale: 30 minut w temperaturze 200°C). Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Można podawać oprószone cukrem pudrem.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Die Oberpfalz kocht auf: Rezepte von Amberger Schmankerlwirten und Oberpfälzer Landfrauen". Zmniejszyłam jednak ilość cukru i proszku do pieczenia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Proste ciasto z jabłkamiProste ciasto z jabłkami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bożena Pawlak · 3 dni temu
    super przepis zawsze ciasto wychodzi i smakuje! Cieszę sie że go znowu znalazłam! Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa W. · 3 dni temu
    Pierwszym razem wyszlo 100% lepiej.Teraz wyszlo tak,ale smaczne,jak i to pierwsze.
    Pierwsze bylo dokladnie takie,jak na fotce na przepisach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa W. · 3 dni temu
    Zrobilam drugi raz.Czeka na " wejscie " do piekarnika.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa W. · 3 dni temu
    Zrobilam to ciasto.REWELACJA!Nigdy bym sie nie spodziewala,ze wyjdzie tak bardzo smaczne,wysokie,bo taka ilosc jablek wprawiala mnie w zadumienie.Jaki byl moj blad.Ciadto wyszlo SUPER!!!
    Dziekuje za ten super latwy przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ktos · 7 dni temu
    Beznadziejny przepis. Za słodkie, za mdle od tłuszczu, dodać można jeszcze, że w składzie brakuje mleka bo na pewno inaczej nie da się połączyć składników.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 1 miesięcy temu
    Witam, ciasto wyszło wyśmienite a powiem szczerze jeszcze mi jabłecznik nigdy taki nie wyszedł, zawsze był za suchy. Troszkę zmieniłam sobie przepis, dodałam troszkę mniej jabłek i dałam kilka łyżek mleka. podzieliłam ciasto na dwie części, jedna cześć wymieszana z jabłkami ułożyłam na brytfance i druga cześć wymieszałam z reszta jakblek i kakao i wyłożyłam na wierzch tej pierwszej części ciasta ?wszystko razem wyszło rewelacja mniam mniam. Od dziw to jest mój ulubiony przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 1 miesięcy temu
    Witam.
    Czy jabłka powinny być kwaśne?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dagmara · 3 miesięcy temu
    Wlasnie jemy to wysmienite ciasto!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jovi · 3 miesięcy temu
    świetne ze względu na dużą ilość owoców, i oczywiście smak! Choć za pierwszym razem użyłam mniej jabłek, bo wydawało mi się, że z tą nadzwyczaj imponującą ilością z przepisu nie uda się. Jednak przekonałam się, że trzeba zaufać autorowi przepisu i następnym razem dodam więcej jabłek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 4 miesięcy temu
    Ciasto bardzo dobre. tylko popełniłam chyba mały błąd- cieniej pokroiłam jabłka, rzez to część jabłek jakby wyparowała.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 5 miesięcy temu
    Można dodać margarynę zamiast masła?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 6 miesięcy temu
    Witam serdecznie. Piecze się właśnie. Tzn. widać same jabłka Cortlandy, nie wiem co z tego wyjdzie. Na razie jest mokra pulpa. Chyba wyląduje w koszu. Oczywiście masa zwarzyła się. Nie bardzo rozumiem tego zdjęcia, gdzie więcej jest ciasta a nie jabłka. Jak to możliwe przy 2 kg. Gdzie popełniłam błąd?

Polub nas na ...

Początek strony