Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
83 Komentarzy
Proste ciasto z jabłkami

Ucierane ciasto z jabłkami. Mocno soczyste od owoców. Właściwie powiedziałabym, że są to jabłka w cieście, a nie ciasto z jabłkami, ponieważ surowe ciasto to plasterki jabłek posklejane ciastem. Ilość jabłek w stosunku do ciasta jest bardzo duża. Podczas jego przygotowywania, zerknęłam ponownie do przepisu, czy czasami nie pomyliłam się i nie dałam za dużo jabłek. Tak jednak ma być. Podczas pieczenia ciasto mocno urośnie, a zatopione w nim jabłka nadadzą mu wilgotności. Bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 250 g masła
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 350 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. (Ćwiartkę kroję na 3- 4 plasterki, w zależności od wielkości jabłka).
  2. W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać. Odstawić na bok.
  3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Wyłączyć mikser i wmieszać partiami mąkę z proszkiem, mieszając delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu połączyć delikatnie z jabłkami.
  4. Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 40x 30 cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (W oryginale: 30 minut w temperaturze 200°C). Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Można podawać oprószone cukrem pudrem.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Die Oberpfalz kocht auf: Rezepte von Amberger Schmankerlwirten und Oberpfälzer Landfrauen". Zmniejszyłam jednak ilość cukru i proszku do pieczenia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Proste ciasto z jabłkamiProste ciasto z jabłkami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Julita · 5 dni temu
    Czy można dodać mrożone truskawki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 19 dni temu
    Co gdy ciasto nie urośnie ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jola · 1 miesięcy temu
    Rewelacja ,piekę drugi raz mam nadzieje ze wyjdzie rownie pyszne jak poprzednie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Violetta · 1 miesięcy temu
    Ciasto suche nic specjalnego
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      annnka · 18 dni temu
      suche, może zapomniałaś dać jabłek
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Jola · 1 miesięcy temu
      Pieklam kilka razy ,rewelacja ,palce lizac ....nie ma mozliwosci zeby wyszlo suche cos zle zrobilas
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 1 miesięcy temu
    Witam. Czy z mniejszą ilością jabłek,ciasto też wyjdzie ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 2 miesięcy temu
    Czy można dodać brzoskwinie z puszki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 2 miesięcy temu
    Jakie masło?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 4 miesięcy temu
    Właśnie włożyłam do piekarnika, zobaczymy co i jak wyjdzie. Czuję że zaczyna coś ładnie pachnieć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Artur · 4 miesięcy temu
    Najlepsze ciasto z jabłkami jakiem jadłem. Pyszne, puszyste. Bardzo fajny przepis. Polecam wszystkim
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patasia · 4 miesięcy temu
    Rewelacja , na poczatku przerazila mnie ilosc jablek. Ciasto wyszlo dosyc geste +jablka, nie bylam pewna czy to sie uda dodalam cynamon I spora garsc rodzynek (opruszonych lekko maka, zeby nie opadly na dno), zmniejszylam ilosc cukru( bo rodzynki slodkie) Wyszlo pyszne, a rodzince bardzo smakowalo.
    Fajnie smakuje z lodami waniliowymi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mariolka · 6 miesięcy temu
    Najlepsza szarlotka jaką jadłam. Wyszła pyszna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Rose · 8 miesięcy temu
    Witam bardzo zaintrygował mnie Pni przepis. Uwielbiam ciasta z jabłkami oraz wszelkiej maści serniki. Postanowiłam więc spróbować "wzbogacić' Pani ciacho o masę serową i w ten oto sposób powstał mój ideał.. ale zapewne pokuszę się też o zrobienie tego ciasta bez "wkładki" polecam również wypróbowanie mojej wariacji, w razie czego mogę podzielić się sposobem robienia Pozdrawiam!

Polub nas na ...

Początek strony