Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Pieczone jabłka w cieście orzechowym

Ucierane ciasto orzechowe z zatopionymi w nim całymi, pieczonymi jabłkami. Pieczone jabłka wypełnione są również orzechowym nadzieniem. Ciasto jest soczyste od jabłek i mocno orzechowe.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 9 małych jabłek

Nadzienie:

  • 150g orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 60g płynnego miodu
  • 4 łyżki rumu (lub zamiast alkoholu 4 łyżki soku jabłkowego)
  • 60g miękkiego masła

Ciasto ucierane:

  • 250g masła
  • 120g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 200g mąki pszennej
  • 200g zmielonych orzechów laskowych
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć, (ja jeszcze je dodatkowo obrałam), ściąć górę jabłka, wydrążyć środek, pozostawiając dno.
  2. Przygotować nadzienie. Orzechy posiekać. Wymieszać z masłem, cynamonem, miodem i rumem.
  3. Jabłka wypełnić nadzieniem. (Pozostało mi sporo niewykorzystanego nadzienia).
  4. Jabłka ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg 160°C). Wyciągnąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  5. Formę kwadratową o wymiarach ok. 25x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać kolejno po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej pół minuty). Osobno wymieszać mąkę z orzechami, cynamonem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać w 2- 3 porcjach do utartej masy jajecznej, mieszając delikatnie tylko do połączenia się składników (szpatułką lub robotem kuchennym na najniższych obrotach).
  7. 1/3 ciasta wyłożyć do formy. Ułożyć pieczone jabłka i troszkę wcisnąć w ciasto. Pozostałe ciasto rozłożyć pomiędzy jabłkami tak, aby tylko wystawały odcięte góry jabłek.
  8. Ciasto piec w tej samej temperaturze ok. 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyciągnąć z pieca i pozostawić w formie do ostygnięcia. Chłodne ciasto wyciągnąć z formy, ciągnąc za papier do pieczenia. Można posypać z wierzchu cukrem pudrem.

Smacznego.

Przepis pochodzi z magazynu: „Sweet Dreams” (Sierpień/ Wrzesień/ Październik 2014)

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 45 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 9- 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Pieczone jabłka w cieście orzechowym

Pieczone jabłka w cieście orzechowym

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (4)

  1. gość

Dzień dobry, czy ilośc proszku dopieczenia można zredukować o połowę? Pytanie nr 2 czy można do ciasta dodać jeszcze dodatkowo tak ze 100g orzechow grubo posiekanych? Dziękuję

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    gość

Bez przetestowania nie jest mi łatwo na te pytania odpowiedzieć. Myślę, że można zaryzykować.

  Załączniki
 
  1. Anna Maria

Swietnie wyglada i pwenie tak smakuje.Zapisalam do zeszytu i zrobie na pewno

  Załączniki
 
  1. gin

Ależ to ciasto fantastycznie wygląda!

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony