Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
3 Komentarzy

Pieczone jabłka w cieście orzechowym

Ucierane ciasto orzechowe z zatopionymi w nim całymi, pieczonymi jabłkami. Pieczone jabłka wypełnione są również orzechowym nadzieniem. Ciasto jest soczyste od jabłek i mocno orzechowe.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 9 małych jabłek

Nadzienie:

  • 150g orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 60g płynnego miodu
  • 4 łyżki rumu (lub zamiast alkoholu 4 łyżki soku jabłkowego)
  • 60g miękkiego masła

Ciasto ucierane:

  • 250g masła
  • 120g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 200g mąki pszennej
  • 200g zmielonych orzechów laskowych
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć, (ja jeszcze je dodatkowo obrałam), ściąć górę jabłka, wydrążyć środek, pozostawiając dno.
  2. Przygotować nadzienie. Orzechy posiekać. Wymieszać z masłem, cynamonem, miodem i rumem.
  3. Jabłka wypełnić nadzieniem. (Pozostało mi sporo niewykorzystanego nadzienia).
  4. Jabłka ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg 160°C). Wyciągnąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  5. Formę kwadratową o wymiarach ok. 25x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać kolejno po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej pół minuty). Osobno wymieszać mąkę z orzechami, cynamonem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać w 2- 3 porcjach do utartej masy jajecznej, mieszając delikatnie tylko do połączenia się składników (szpatułką lub robotem kuchennym na najniższych obrotach).
  7. 1/3 ciasta wyłożyć do formy. Ułożyć pieczone jabłka i troszkę wcisnąć w ciasto. Pozostałe ciasto rozłożyć pomiędzy jabłkami tak, aby tylko wystawały odcięte góry jabłek.
  8. Ciasto piec w tej samej temperaturze ok. 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyciągnąć z pieca i pozostawić w formie do ostygnięcia. Chłodne ciasto wyciągnąć z formy, ciągnąc za papier do pieczenia. Można posypać z wierzchu cukrem pudrem.

Smacznego.

Przepis pochodzi z magazynu: „Sweet Dreams” (Sierpień/ Wrzesień/ Październik 2014)

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 45 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 9- 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Pieczone jabłka w cieście orzechowym

Pieczone jabłka w cieście orzechowym

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gość · 10 miesięcy temu
    Dzień dobry, czy ilośc proszku dopieczenia można zredukować o połowę? Pytanie nr 2 czy można do ciasta dodać jeszcze dodatkowo tak ze 100g orzechow grubo posiekanych? Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna Maria · 2 lat temu
    Swietnie wyglada i pwenie tak smakuje.Zapisalam do zeszytu i zrobie na pewno
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gin · 3 lat temu
    Ależ to ciasto fantastycznie wygląda!

Polub nas na ...

Początek strony