Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
14 Komentarzy

Ciasto jablkowo-marcepanowe

Lekkie i puszyste ciasto ucierane z wyczuwalną w smaku nutą marcepanu. Na cieście ułożone są dekoracyjnie ponacinane połówki jabłek. Całość posypana pyszną czekoladową kruszonką z płatkami owsianymi.

Składniki:
Ciasto ucierane:

  • 300g masła lub margaryny
  • 350g mąki pszennej
  • 200g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 300g masy marcepanowej
  • 6 jajek
  • 75g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 80g czekolady gorzkiej
  • 200g masła lub margaryny
  • 225g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 100g płatków owsianych

Dodatkowo:

  • 1,5- 2kg jabłek (w zależności od wielkości blachy)
  • trochę soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować kruszonkę. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Mąkę wymieszać z kakao, cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli i płatkami owsianymi. Dodać ciepłą, roztopioną czekoladę z masłem i całość zagnieść na kruszonkę. Odstawić na bok.
  2. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Połówki jabłek naciąć w paseczki. (Jak na zdjęciu. Mocno nacinać. Można nawet pociąć całkiem na plasterki). Jabłka polać sokiem z cytryny.

02

  1. Marcepan zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Masło (margarynę), cukier, dwie łyżeczki cukru waniliowego, szczyptę soli i starty marcepan utrzeć mikserem na najwyższych obrotach, na kremową masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku. Osobno wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąki z proszkiem, mieszając tylko do połączenia składników.
  3. Ciasto wyłożyć na największą blachę z piekarnika, wysmarowaną margaryną i posypaną mąką. (Blacha powinna mieć wymiar co najmniej 42x 30cm lub większa).
  4. Na cieście rozłożyć połówki jabłek, układając wypukłą stroną do góry. Całość posypać gęsto kruszonką.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut (u mnie 60 minut) w temperaturze 175°C (termoobieg 150°C).
Smacznego.

Uwagi:

  1. Te największe blachy z piekarnika różną się czasami trochę wielkością. W zależności od wielkości tej blachy, ciasto może wyjść trochę niższe lub wyższe. Może pozostać również trochę niewykorzystanych jabłek i kruszonki.
  2. Piekłam 60min. z termoobiegiem. Ważne, aby ciasto pod jabłkami było upieczone. Może być lekko wilgotne od owoców, ale nie surowe.

Przepis pochodzi z magazynu: „Unsere gute Heimatküche”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 2 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40- 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

Ciasto jablkowo-marcepanowe

Ciasto jablkowo-Marcepanowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angie · 2 lat temu
    Ciasto przepysze.Trzeba uważać,żeby za długo nie trzymać w piekarniku.W smaku jest rewelacyjne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Edyto[/b] masa marcepanowa. Można nią obłożyć tort lub zrobić z niej dekoracje. "Słodycz" masz na myśli marcepan w czekoladzie? To taki się nie nadaje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edyta · 3 lat temu
    Witam. Proszę mi powiedzieć o jaką formę masy marcepanowej chodzi czy to ma być taka jaką się używa do np. dekoracji tortów czy może taki zwykly slodycz marcepan?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Izabelo[/b] masz rację. W przepisie nie ma migdałów. Nie wiem o czym myślałam pisząc wstęp. Może o płatkach migdałowych zamioast owsianych?? Zaraz to poprawię, a składniki i przepis są jak najbardziej poprawne :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Izabela · 3 lat temu
    Mam pytanko odnośnie kruszonki. W opisie ciasta napisała Pani, że jest czekoladowo-migdałowa, jednak przy wykazie składników i wykonaniu nic nie ma o migdałach. Czy tak ma być, czy czegoś brakuje?
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    blueberry112 · 4 lat temu
    Genialny przepis brzmi pysznie!!! :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 4 lat temu
    Ciasto przepyszne !!
    Nie wiem tylko czemu kruszonka wpadla do srodka a ciasto typlynelo ale i tak polecam!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Weronika · 4 lat temu
    Witam.
    Dzisiaj upiekłam to ciasto i muszę stwierdzić ze jest PRZEPYSZNE :lol: Kruszonka chrupiąca i pachnąca czekoladą, wilgotne wnętrze pysznego upieczonego jabłuszka a na spodzie mięciutkie ciasto z delikatną nuta marcepanu. Mhh.... pycha !Polecam wypróbować przepis - jest łatwy do zrobienia. Nawet totalnemu laikowi na pewno sie uda - jak i mnie :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kuchenne fascynacje · 5 lat temu
    Zrobiłam jest wyśmienite
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    nikola · 5 lat temu
    eeee ja mam drosze ciasta od tych naprzykład cycki murzynki hehe
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    klaudynas · 6 lat temu
    zrobiam ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu i przepyszne !!!
    wszyscy byli zachwyceni
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lila · 6 lat temu
    Fantastycznie wyglada, uwielbiam ciasta z jablkami i caly czas szukam nowych przepisow na jableczniki. Ten napewno zrobie juz wkrotce, wydaje mi sie ze jest latwy i szybki do zrobienia a mimo to niebanalny dzieki tej kruszonce. Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Małgosiu[/b] nad drukowaniem pomyślę ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgosia · 6 lat temu
    wygląda wyśmienicie więc wędruje na jutrzejszą listę zadań;-}
    P.S. Czy jest jakakolwiek możliwość wydruków "oszczędnościowych"(print frendly)? było by superancko
    pozdrawiam Małgosia;-}

Polub nas na ...

Początek strony