Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Wilgotne ciasto czekoladowe z jabłkami

Czekoladowe ciasto z kawałkami jabłek. Ciasto jest mocno wilgotne i soczyste, intensywnie czekoladowe. Jabłka są wyraźnie wyczuwalne. Bardzo smaczne. Zamiast jabłek można użyć również pigw.

Ciasto pieczone jest bez dodatku proszku do pieczenia.

Składniki:

  • 800g jabłek
  • 220g cukru (oryginał: 290g)
  • 60g czekolady gorzkiej
  • 140g mąki pszennej + trochę do obtoczenia jabłek (dałam 2,5 łyżki)
  • 40g posiekanych na kawałki migdałów bez skórek
  • 6 jajek (rozmiar M)
  • 160g masła
  • 50g kakao
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka oleju np. rzepakowego

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową o długości 30cm wysmarować masłem i posypać mąką. Odstawić na bok.
  2. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę mniej więcej o wielkości 2x 2cm.
  3. Jabłka przełożyć do garnka, dodać 50g cukru i zalać wodą tak, aby woda prawie przykryła jabłka. Gotować przez ok. 20 minut. (Jabłka powinny być miękkie, ale nie rozgotowane i powinny zachować swój kształt). Następnie przecedzić jabłka przez sitko i pozostawić na sitku, aby dobrze ociekły i wystygły. (Odlany kompot wypić ;))

2

  1. Zimne kawałki jabłek wymieszać z mąką, aby podczas pieczenia nie opadły całkiem na dno. (Dodałam 2,5 łyżki mąki).
  2. Czekoladę posiekać drobno. Wymieszać z mąką, kawałkami migdałów i kakao. Odstawić na bok.
  3. Oddzielić żółtka od białek.
  4. Miękkie masło zmiksować z 60g cukru na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po kolei po jednym żółtku. Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo 110g cukru. Ubite białka wmieszać delikatnie szpatułką do masy żółtkowo- maślanej. Następnie wmieszać szpatułką przygotowaną mieszankę z mąki, kakao, czekolady i migdałów.
  5. Na końcu wmieszać delikatnie kawałki jabłek.
  6. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. (Ciasta jest dużo, ale podczas pieczenia nie wypłynie poza formę).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190°C na grzałce góra- dół (termoobieg jest niezalecany) przez około 60 minut, do suchego patyczka. (Oryginał podaje 40 minut, ale u mnie ciasto było w środku po tym czasie nieupieczone i piekłam dokładnie 65minut). Po upieczeniu ciasto można pozostawić w formie do ostygnięcia.
  8. Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Gotową polewę wylać na wierzch ciasta.

Smacznego.

Żródło: Zmieniony przepis z książki: „Unser bayerisches Backbuch” autor: Martin Rößler.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 45 minut + 20 minut gotowanie jabłek
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 60 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Wilgotne ciasto czekoladowe z jabłkami

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (13)

  1. Majka

Upiekłam :-) ,dość mocno pękło na grzbiecie,faktycznie piekłam ponad 65 min,mimo obaw co do ilości cukru i czekolady wcale nie jest takie słodkie..pyszne

  Załączniki
 
  1. Monika8507

Bardzo dobre ciasto, naprawdę warte polecenia. Piekłam na termoobiegu ( funkcja góra- dół u mnie nie działa) tak ok 55 minut. Ciasto zniknęło dosłownie w sekundę, smakowało wszystkim

  Załączniki
 
  1. Karolina P.

Dlaczego trzeba dać tyle jajek? Czy można dać mniej, np. 3-4? Ponadto, czy to możliwe, że nie ma w przepisie proszku do pieczenia? Chciałabym wypróbować ten przepis, ale nurtują mnie powyższe kwestie.

  Załączniki
 
  1. Anna

...dziękuję, dziękuję, dziękuję ile się naszukałam tego przepisu. Dostałam go kiedyś od koleżanki, ale koleżanka wyjechała, kartka gdzieś się zapodziała i pozostały marzenia o tym cieście... Pamiętam, że jabłka w nim były surowe i tarte, ale w...

...dziękuję, dziękuję, dziękuję ile się naszukałam tego przepisu. Dostałam go kiedyś od koleżanki, ale koleżanka wyjechała, kartka gdzieś się zapodziała i pozostały marzenia o tym cieście... Pamiętam, że jabłka w nim były surowe i tarte, ale w Pani wersji smakuje identycznie do tamtego, także jeszcze nie raz i nie dwa będzie gościć na moim stole Pozdrawiam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Magda

Witam
Czy szara reneta nie będzie zbyt suchym jabłkiem do tego ciasta?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Magda

Myślę, że jest odpowiednia

  Załączniki
 
  1. Karolina

A nasze wyszło idealne i bardzo dobre. Narzeczony pierwszy raz piekł ciasto i jest bardzo z siebie dumny, że mu wyszło. Dzięki za przepisik

  Załączniki
 
  1. Angie

Upiekłam to ciasto.W smaku jest ok ale nie wyszło mi wilgotne.Nie wiem czemu? Nie piekłam za długo bo tak jak w przepisie.Jak sprawdzałam 5 min.wcześniej to było jeszcze nie dopieczone.

  Załączniki
 
  1. aga

Ale 20 minut gotowania jabłek? Przecież wyjdzie z tego papka.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    aga

Czas jest podany orientacyjnie. Zależy od rodzaju jabłek. Proszę trzymać się wkazówki: jabłka powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.

  Załączniki
 
  1. Marta

Wygląda cudownie! *.*
To ciasto musi smakować fantastycznie!

  Załączniki
 
  1. Gosia

W jakim celu gotować te jabłka? Czemu nie mogę dodać surowych? Jak w przypadku innych ciast np. jabłkowo orzechowych.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Gosia

Dobre pytanie. Tak myślę i właściwie nie potrafię odpowiedzieć. Oryginalny przepis był z pigwą, ale jabłka też są twarde. Właściwie owoce powinny zmięknąć podczas pieczenia, ale może dla pewności? Nie wiem. Może ktoś odważy się upiec z surowymi...

Dobre pytanie. Tak myślę i właściwie nie potrafię odpowiedzieć. Oryginalny przepis był z pigwą, ale jabłka też są twarde. Właściwie owoce powinny zmięknąć podczas pieczenia, ale może dla pewności? Nie wiem. Może ktoś odważy się upiec z surowymi jabłkami i jak wyjdzie dobrze, to będzie znaczyło, że można tą czynność pominąć.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony