Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
10 Komentarzy

Wilgotne ciasto czekoladowe z jabłkami

Czekoladowe ciasto z kawałkami jabłek. Ciasto jest mocno wilgotne i soczyste, intensywnie czekoladowe. Jabłka są wyraźnie wyczuwalne. Bardzo smaczne. Zamiast jabłek można użyć również pigw.

Ciasto pieczone jest bez dodatku proszku do pieczenia.

Składniki:

  • 800g jabłek
  • 220g cukru (oryginał: 290g)
  • 60g czekolady gorzkiej
  • 140g mąki pszennej + trochę do obtoczenia jabłek (dałam 2,5 łyżki)
  • 40g posiekanych na kawałki migdałów bez skórek
  • 6 jajek (rozmiar M)
  • 160g masła
  • 50g kakao
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka oleju np. rzepakowego

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową o długości 30cm wysmarować masłem i posypać mąką. Odstawić na bok.
  2. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę mniej więcej o wielkości 2x 2cm.
  3. Jabłka przełożyć do garnka, dodać 50g cukru i zalać wodą tak, aby woda prawie przykryła jabłka. Gotować przez ok. 20 minut. (Jabłka powinny być miękkie, ale nie rozgotowane i powinny zachować swój kształt). Następnie przecedzić jabłka przez sitko i pozostawić na sitku, aby dobrze ociekły i wystygły. (Odlany kompot wypić ;))

2

  1. Zimne kawałki jabłek wymieszać z mąką, aby podczas pieczenia nie opadły całkiem na dno. (Dodałam 2,5 łyżki mąki).
  2. Czekoladę posiekać drobno. Wymieszać z mąką, kawałkami migdałów i kakao. Odstawić na bok.
  3. Oddzielić żółtka od białek.
  4. Miękkie masło zmiksować z 60g cukru na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po kolei po jednym żółtku. Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo 110g cukru. Ubite białka wmieszać delikatnie szpatułką do masy żółtkowo- maślanej. Następnie wmieszać szpatułką przygotowaną mieszankę z mąki, kakao, czekolady i migdałów.
  5. Na końcu wmieszać delikatnie kawałki jabłek.
  6. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. (Ciasta jest dużo, ale podczas pieczenia nie wypłynie poza formę).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190°C na grzałce góra- dół (termoobieg jest niezalecany) przez około 60 minut, do suchego patyczka. (Oryginał podaje 40 minut, ale u mnie ciasto było w środku po tym czasie nieupieczone i piekłam dokładnie 65minut). Po upieczeniu ciasto można pozostawić w formie do ostygnięcia.
  8. Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Gotową polewę wylać na wierzch ciasta.

Smacznego.

Żródło: Zmieniony przepis z książki: „Unser bayerisches Backbuch” autor: Martin Rößler.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 45 minut + 20 minut gotowanie jabłek
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 60 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Wilgotne ciasto czekoladowe z jabłkami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majka · 2 lat temu
    Upiekłam :-) ,dość mocno pękło na grzbiecie,faktycznie piekłam ponad 65 min,mimo obaw co do ilości cukru i czekolady wcale nie jest takie słodkie..pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 2 lat temu
    Bardzo dobre ciasto, naprawdę warte polecenia. Piekłam na termoobiegu ( funkcja góra- dół u mnie nie działa) tak ok 55 minut. Ciasto zniknęło dosłownie w sekundę, smakowało wszystkim
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina P. · 2 lat temu
    Dlaczego trzeba dać tyle jajek? Czy można dać mniej, np. 3-4? Ponadto, czy to możliwe, że nie ma w przepisie proszku do pieczenia? Chciałabym wypróbować ten przepis, ale nurtują mnie powyższe kwestie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 2 lat temu
    ...dziękuję, dziękuję, dziękuję ile się naszukałam tego przepisu. Dostałam go kiedyś od koleżanki, ale koleżanka wyjechała, kartka gdzieś się zapodziała i pozostały marzenia o tym cieście... Pamiętam, że jabłka w nim były surowe i tarte, ale w Pani wersji smakuje identycznie do tamtego, także jeszcze nie raz i nie dwa będzie gościć na moim stole Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 2 lat temu
    Witam
    Czy szara reneta nie będzie zbyt suchym jabłkiem do tego ciasta?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 2 lat temu
    A nasze wyszło idealne i bardzo dobre. Narzeczony pierwszy raz piekł ciasto i jest bardzo z siebie dumny, że mu wyszło. Dzięki za przepisik
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angie · 2 lat temu
    Upiekłam to ciasto.W smaku jest ok ale nie wyszło mi wilgotne.Nie wiem czemu? Nie piekłam za długo bo tak jak w przepisie.Jak sprawdzałam 5 min.wcześniej to było jeszcze nie dopieczone.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aga · 2 lat temu
    Ale 20 minut gotowania jabłek? Przecież wyjdzie z tego papka.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Czas jest podany orientacyjnie. Zależy od rodzaju jabłek. Proszę trzymać się wkazówki: jabłka powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 2 lat temu
    Wygląda cudownie! *.*
    To ciasto musi smakować fantastycznie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 2 lat temu
    W jakim celu gotować te jabłka? Czemu nie mogę dodać surowych? Jak w przypadku innych ciast np. jabłkowo orzechowych.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Dobre pytanie. Tak myślę i właściwie nie potrafię odpowiedzieć. Oryginalny przepis był z pigwą, ale jabłka też są twarde. Właściwie owoce powinny zmięknąć podczas pieczenia, ale może dla pewności? Nie wiem. Może ktoś odważy się upiec z surowymi jabłkami i jak wyjdzie dobrze, to będzie znaczyło, że można tą czynność pominąć.

Polub nas na ...

Początek strony