Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
7 Komentarzy

Piernik z jabłkami

Miękki, mocno puszysty i wilgotny piernik z kawałkami jabłek. Konsystencją nie przypomina klasycznego piernika, a jedynie smakiem. Jest delikatny, lekki, a dzięki jabłkom zachowuje długo świeżość.

Polecam ten wypiek szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

1 szklanka= 250ml

Składniki:

  • 4 jajka
  • ¼ szklanki miodu
  • 120g cukru
  • 150ml oleju np. rzepakowego
  • 300g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 60g orzechów (½ szklanki)
  • 60g rodzynek (½ szklanki)
  • 1 kg jabłek

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika. Odstawić na bok.
  2. Orzechy posiekać i wymieszać z rodzynkami. Odstawić na bok.
  3. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Odstawić na bok.
  4. Całe jajka ubić z cukrem i miodem na puszystą, kremową masę. (Miksować na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut). Dalej miksując dodawać stopniowo olej. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodać mieszankę z mąką. Miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników. Wyłączyć mikser i wmieszać orzechy z rodzynkami szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu wmieszać kawałki jabłek. (Jabłek jest dużo w stosunki do ciasta ;)).
  5. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Piernik z jabłkami

Piernik z jabłkami

Piernik z jabłkami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Renia · 1 lat temu
    Właśnie się piecze,pachnie w całym domu.Dzięki za przepis.:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edyta · 2 lat temu
    Ciasto wyszło pyszne !
    Wilgotne, puszyste, aromatyczne... wszystkim bardzo smakowało dziękuję za pomysł
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 2 lat temu
    Witam świątecznie
    ja mam pytanie odnośnie średnicy blaszki, jakiej mozna używac, mam okrągłą ale koło 20 cm, czy ciasto nie wypłynie oraz czy mozna dodać np konfitury z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych a dać mniejszą ilośc jabłek? jeśli chodzi o dodatki, dam tylko trochę włoskich orzechów. dziękuję za pomoc i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 2 lat temu
    łatwy i przepyszny placek. Dziękuję za ten przepis. W domu pachnie piernikiem, upiekłam go dla mężusia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 2 lat temu
    Mam jedno [pytanie, czy do tego ciasta można dodać różne składniki? Np. słonecznik, pestki dyni itp?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Agato zamiast orzechów możesz dać dowolne pestki. Jeśli dodatkowo to myślę, że jeśli trochę dodasz to ciastu nie zaszkodzi.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 2 lat temu
    Szukałam właśnie takiego przepisu! Dziękuję i pozdrawiam Na pewno pojawi się u mnie na święta :))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 2 lat temu
    Uwielbiam takie ciasta!!! To przypomina mi bardzo ciasto salceson, tyle, że ja nie dodaję bakalii i orzechów. Muszę spróbować i taką wersję.

Polub nas na ...

Początek strony