Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Piernik z jabłkami

Miękki, mocno puszysty i wilgotny piernik z kawałkami jabłek. Konsystencją nie przypomina klasycznego piernika, a jedynie smakiem. Jest delikatny, lekki, a dzięki jabłkom zachowuje długo świeżość.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

1 szklanka= 250ml

Składniki:

  • 4 jajka
  • ¼ szklanki miodu
  • 120g cukru
  • 150ml oleju np. rzepakowego
  • 300g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 60g orzechów (½ szklanki)
  • 60g rodzynek (½ szklanki)
  • 1 kg jabłek

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika. Odstawić na bok.
  2. Orzechy posiekać i wymieszać z rodzynkami. Odstawić na bok.
  3. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Odstawić na bok.
  4. Całe jajka ubić z cukrem i miodem na puszystą, kremową masę. (Miksować na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut). Dalej miksując dodawać stopniowo olej. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodać mieszankę z mąką. Miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników. Wyłączyć mikser i wmieszać orzechy z rodzynkami szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu wmieszać kawałki jabłek. (Jabłek jest dużo w stosunki do ciasta ;)).
  5. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Piernik z jabłkami

Piernik z jabłkami

Piernik z jabłkami

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (8)

  1. Renia

Właśnie się piecze,pachnie w całym domu.Dzięki za przepis.

  Załączniki
 
  1. Edyta

Ciasto wyszło pyszne !
Wilgotne, puszyste, aromatyczne... wszystkim bardzo smakowało dziękuję za pomysł

  Załączniki
 
  1. Gosia

Witam świątecznie

ja mam pytanie odnośnie średnicy blaszki, jakiej mozna używac, mam okrągłą ale koło 20 cm, czy ciasto nie wypłynie oraz czy mozna dodać np konfitury z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych a dać mniejszą ilośc jabłek? jeśli...

Witam świątecznie

ja mam pytanie odnośnie średnicy blaszki, jakiej mozna używac, mam okrągłą ale koło 20 cm, czy ciasto nie wypłynie oraz czy mozna dodać np konfitury z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych a dać mniejszą ilośc jabłek? jeśli chodzi o dodatki, dam tylko trochę włoskich orzechów. dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Iwona

łatwy i przepyszny placek. Dziękuję za ten przepis. W domu pachnie piernikiem, upiekłam go dla mężusia

  Załączniki
 
  1. Agata

Mam jedno [pytanie, czy do tego ciasta można dodać różne składniki? Np. słonecznik, pestki dyni itp?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Agata

Agato zamiast orzechów możesz dać dowolne pestki. Jeśli dodatkowo to myślę, że jeśli trochę dodasz to ciastu nie zaszkodzi.

  Załączniki
 
  1. Agata

Szukałam właśnie takiego przepisu! Dziękuję i pozdrawiam Na pewno pojawi się u mnie na święta )

  Załączniki
 
  1. Ania

Uwielbiam takie ciasta!!! To przypomina mi bardzo ciasto salceson, tyle, że ja nie dodaję bakalii i orzechów. Muszę spróbować i taką wersję.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony