Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Chleb na zakwasie z ziarnami

Pyszny chleb Jeffreya Hamelmana na zakwasie z ziarnami. Chleb ma miękki miąższ z dużą ilością ziaren słonecznika, sezamu i siemienia lnianego oraz chrupiącą skórkę. Dzięki uprażonym ziarnom słonecznika i sezamu chleb uzyskuje lekko orzechowy smak. Siemię lniane wzbogaca smak chleba i nadaje mu kolor i dodatkowe wartości odżywcze. Długo utrzymuje świeżość. Przepis pochodzi z książki „Chleb”.

Składniki na 2 bochenki:
Zaczyn:

Namoczone ziarno:

  • 60g siemienia lnianego
  • 190g wody

Ciasto chlebowe:

  • 690g mąki chlebowej pszennej
  • 70g mąki żytniej razowej
  • 110g prażonego ziarna słonecznika *
  • 50g prażonego ziarna sezamu *
  • 320g wody
  • 20g soli
  • namoczone ziarno (całość 250g, podane powyżej)
  • 310g zaczynu (podane powyżej)

Sposób przygotowania:

  1. 12- 16 godz. przed pieczeniem należy przygotować zaczyn i namoczyć ziarno. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać i pozostawić w misce przykrytej ściereczką na 12- 16 godz. w temperaturze 21°C. Siemię lniane wymieszać z zimną wodą, przykryć folią spożywczą i również odstawić na 12- 16 godz.
  2. Po 12- 16 godz. połączyć wszystkie składniki na ciasto chlebowe. Zagniatać 3 minuty robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta, na najniższej prędkości. Następnie zagniatać kolejne 3 minuty na drugiej prędkości. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 2,5 godz. w temperaturze 24,5°C. (Podczas wyrastania ciasto należy złożyć po 75min. lub jeśli ciasto wymaga wzmocnienia, dwukrotnie w odstępie 50min. Osobiście stosuję drugi sposób i składam ciasto co 50min.).
  3. Dwa koszyki do wyrastania chleba posypać mąką. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, podzielić na 2 części i uformować 2 bochenki. Przełożyć do koszyków złączeniem do góry, przykryć ściereczką i wstawić na noc do lodówki. (Pozostawić ciasto do 8 godz. w temperaturze 10°C lub do 18 godz. w temperaturze 6°C). Chleby można piec również w foremkach. (W tym przypadku chleby powinny wyrastać przez noc w foremkach. Przed pieczeniem należy wyciągnąć je wcześniej z lodówki i poczekać, aż ogrzeją się one do temperatury pokojowej, zanim zostaną włożone do pieca. Zimne, metalowe foremki mogą spowolnić wyrastanie chleba w piecu).
  4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 240°C.
  5. Chleb przełożyć ostrożnie z koszyka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć (np. żyletką) i szybko wsunąć do piekarnika. (Ja piekłam jeden chleb po drugim). Piec z parą przez ok. 40- 45 minut. Kolejno wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

* Ziarna słonecznika i sezamu wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażyć ok. 5-6 min. w piekarniku w temperaturze 195°C. Pozostawić do ostygnięcia. (Można również ziarna podprażyć na suchej patelni).

Chleb na zakwasie z ziarnami

Chleb na zakwasie z ziarnami

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (13)

  1. deejay444

Wszystko pięknie, poza jednym szczegółem: papier do pieczenia jest pokryty silikonem, dla którego temperatura 200'C to temperatura graniczna. Na opakowaniu każdego wyrobu z silikonem, przeznaczonego do użytkowania w wysokiej temperaturze jest...

Wszystko pięknie, poza jednym szczegółem: papier do pieczenia jest pokryty silikonem, dla którego temperatura 200'C to temperatura graniczna. Na opakowaniu każdego wyrobu z silikonem, przeznaczonego do użytkowania w wysokiej temperaturze jest wyraźne ostrzeżenie ,,NIE PRZEKRACZAĆ 200'C !". Pozdrawiam.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Dorota

Bardzo często robię ten chleb i zawsze się udaje.Zakwasu dodaje trochę więcej, bo około 100 gram.Zakwas zawsze trzymam w lodowce i kiedy potrzebuję go użyć, wyciągam ,czekam godzinę ,aż złapie temperaturę pokojową, potem dodaję mąkę żytnią np....

Bardzo często robię ten chleb i zawsze się udaje.Zakwasu dodaje trochę więcej, bo około 100 gram.Zakwas zawsze trzymam w lodowce i kiedy potrzebuję go użyć, wyciągam ,czekam godzinę ,aż złapie temperaturę pokojową, potem dodaję mąkę żytnią np. 1/2 szklanki i tyle samo wody.Po trzech godzinach zakwas cudownie pracuje i jest gotowy do użycia.Chleb jest przepyszny!!!
Pozdrawiam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Inna

Z tym zaczynem mam najwiekszy problem. Po czym Pani poznaje.. ze jest on juz gotowy? Probowalam z mala iloscia drozdzy(asekuracyjnie) ale to juz nie ten sam chleb. Moja rodzinka go uwielbia. Ale robie go zawsze z malym strachem wlasnie przez ten...

Z tym zaczynem mam najwiekszy problem. Po czym Pani poznaje.. ze jest on juz gotowy? Probowalam z mala iloscia drozdzy(asekuracyjnie) ale to juz nie ten sam chleb. Moja rodzinka go uwielbia. Ale robie go zawsze z malym strachem wlasnie przez ten zaczyn,,

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. ola

Można użyć jakiejś innej mąki ?

  Załączniki
 
  1. Tomy

Witam.
Wydaje mi sie ze wkladanie ciasta do Lodowki zatrzymuje proces , wic nie wiem w jakim celu wykonujemy ta czynnosc. Beds wdzieczny za odpowiedz.
Pozdr

  Załączniki
 
  1. malwina

Proszę o informację czy wyrobione i wyrosniete ciasto chlebowe należy trzymać przez noc w lodówce czy można już od razu piec chlebek? Czekam na wiadomość. Z gory dziękuję za odpowiedź.

  Załączniki
 
  1. angelika

Myślę,że stwierdzenie w 1 punkcie -12-16 godz przed pieczeniem nalezy zrobić zaczyn, a potem w 2 punkcie jest mowa o przygotowaniu ciasta ktore znowu musi swoje odlezec...wprowadza w błąd. Bo wlasnie zrobilam zaczyn obliczajac ze upieke po 16...

Myślę,że stwierdzenie w 1 punkcie -12-16 godz przed pieczeniem nalezy zrobić zaczyn, a potem w 2 punkcie jest mowa o przygotowaniu ciasta ktore znowu musi swoje odlezec...wprowadza w błąd. Bo wlasnie zrobilam zaczyn obliczajac ze upieke po 16 godz. A jednak czeka mnie niespodzianka bo musze doliczyc dodatkowo prawie dobę na kolejne procesy. Najwyzej bede piekla go w nocy...

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. JOlka

Witam co znaczy określenie ciasto trzeba złożyć?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    JOlka

Ciasto najwygodniej jest złożyć w misce. Ręce najlepiej zamoczyć uprzednio w wodzie, aby nie przykleiło się do nich ciasto. Wkładamy obie ręce do miski, sięgamy do dołu miski i podnosimy ciasto wysoko i składamy na pozostałą część ciasta....

Ciasto najwygodniej jest złożyć w misce. Ręce najlepiej zamoczyć uprzednio w wodzie, aby nie przykleiło się do nich ciasto. Wkładamy obie ręce do miski, sięgamy do dołu miski i podnosimy ciasto wysoko i składamy na pozostałą część ciasta. Powtarzamy czynność po drugiej stronie miski. Robimy to samo z pozostałymi porcjami ciasta, aż złożymi wszystkie cztery jego boki.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Astheart

A wlasnie w przepisie jest podane, ze trzeba zakwas dokarmic maka pszenna, i to wlasnie przerobi zakwas na pszenny. Ja mysle, ze to ma znaczenie, bo zwieksza sie tak procent zawartosci maki pszennej i jak by zrobic tylko na zakwasie zytnim (tzn....

A wlasnie w przepisie jest podane, ze trzeba zakwas dokarmic maka pszenna, i to wlasnie przerobi zakwas na pszenny. Ja mysle, ze to ma znaczenie, bo zwieksza sie tak procent zawartosci maki pszennej i jak by zrobic tylko na zakwasie zytnim (tzn. dokarmic maka zytnia), to zmienila by sie struktura ciasta i chlebek by napewno tak dobrze nie wyrosl. Duze "dziury" w chlebku, to zasluga wlasnie maki pszennej. Im wiecej maki zytniej, tym wiecej trzeba wody i tym wolniej ciasto rosnie.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Astheart

Zgadza się. Tylko, nie ma potrzeby przerabiana całego zakwasu żytniego na pszenny. Lepiej zachowaj sobie żytni do dalszego przechowywania, a tylko z 30g przygotować zaczyn.

  Załączniki
 
  1. Astheart

Bardzo mi sie podoba ten chlebek! Ja wole chleb bez dodatkow ziaren, to chciala bym tak sprobowac. Troche mam klopot z iloscia wody, bo nie wiem, czy siemionka lnu pochlaniaja cala wode, kiedy sie mocza. Ja wiem, ze trzeba je zamoczyc, bo inaczej...

Bardzo mi sie podoba ten chlebek! Ja wole chleb bez dodatkow ziaren, to chciala bym tak sprobowac. Troche mam klopot z iloscia wody, bo nie wiem, czy siemionka lnu pochlaniaja cala wode, kiedy sie mocza. Ja wiem, ze trzeba je zamoczyc, bo inaczej odebraly by one wode z ciasta i chleb by byl za suchy. Nie wiem, jak przeliczyc. I tak bez tych siemionek wydaje mi sie ilosc wody za duza, jak przelicze na procent w stosunku do maki. Zakwas zytni mam i moge go "nakarmic" maka pszenna, to nie problem, bo juz tak robilam, choc pszenny zakwas trudniej utrzymac. Prosze o rade, jak przeliczyc wode, bym nie musiala dodawac ziaren.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Astheart

Astheart, a nie łatwiej Ci wybrać przepis, który nie zawiera dodatku ziaren? Będzie wtedy sprawdzony. Jeśli pieczesz sama chleby i masz doświadczenie to możesz eksperymentować. Nie jestem w stanie, tak na oko, podać Ci dokładnej ilości wody....

Astheart, a nie łatwiej Ci wybrać przepis, który nie zawiera dodatku ziaren? Będzie wtedy sprawdzony. Jeśli pieczesz sama chleby i masz doświadczenie to możesz eksperymentować. Nie jestem w stanie, tak na oko, podać Ci dokładnej ilości wody. Dodaj część wody i dolewaj resztę, do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Ciasto powinno być średnio luźne. ("Powinno mieć średnio wykształconą siatkę glutenową").
A i jeśli masz zakwas żytni to dobrze. Nie ma potrzeby przekształcać go na pszenny.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony