Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Chleb na zakwasie z ziarnami

Pyszny chleb Jeffreya Hamelmana na zakwasie z ziarnami. Chleb ma miękki miąższ z dużą ilością ziaren słonecznika, sezamu i siemienia lnianego oraz chrupiącą skórkę. Dzięki uprażonym ziarnom słonecznika i sezamu chleb uzyskuje lekko orzechowy smak. Siemię lniane wzbogaca smak chleba i nadaje mu kolor i dodatkowe wartości odżywcze. Długo utrzymuje świeżość. Przepis pochodzi z książki „Chleb”.

Składniki na 2 bochenki:
Zaczyn:

Namoczone ziarno:

  • 60g siemienia lnianego
  • 190g wody

Ciasto chlebowe:

  • 690g mąki chlebowej pszennej
  • 70g mąki żytniej razowej
  • 110g prażonego ziarna słonecznika *
  • 50g prażonego ziarna sezamu *
  • 320g wody
  • 20g soli
  • namoczone ziarno (całość 250g, podane powyżej)
  • 310g zaczynu (podane powyżej)

Sposób przygotowania:

  1. 12- 16 godz. przed pieczeniem należy przygotować zaczyn i namoczyć ziarno. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać i pozostawić w misce przykrytej ściereczką na 12- 16 godz. w temperaturze 21°C. Siemię lniane wymieszać z zimną wodą, przykryć folią spożywczą i również odstawić na 12- 16 godz.
  2. Po 12- 16 godz. połączyć wszystkie składniki na ciasto chlebowe. Zagniatać 3 minuty robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta, na najniższej prędkości. Następnie zagniatać kolejne 3 minuty na drugiej prędkości. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 2,5 godz. w temperaturze 24,5°C. (Podczas wyrastania ciasto należy złożyć po 75min. lub jeśli ciasto wymaga wzmocnienia, dwukrotnie w odstępie 50min. Osobiście stosuję drugi sposób i składam ciasto co 50min.).
  3. Dwa koszyki do wyrastania chleba posypać mąką. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, podzielić na 2 części i uformować 2 bochenki. Przełożyć do koszyków złączeniem do góry, przykryć ściereczką i wstawić na noc do lodówki. (Pozostawić ciasto do 8 godz. w temperaturze 10°C lub do 18 godz. w temperaturze 6°C). Chleby można piec również w foremkach. (W tym przypadku chleby powinny wyrastać przez noc w foremkach. Przed pieczeniem należy wyciągnąć je wcześniej z lodówki i poczekać, aż ogrzeją się one do temperatury pokojowej, zanim zostaną włożone do pieca. Zimne, metalowe foremki mogą spowolnić wyrastanie chleba w piecu).
  4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 240°C.
  5. Chleb przełożyć ostrożnie z koszyka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć (np. żyletką) i szybko wsunąć do piekarnika. (Ja piekłam jeden chleb po drugim). Piec z parą przez ok. 40- 45 minut. Kolejno wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

* Ziarna słonecznika i sezamu wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażyć ok. 5-6 min. w piekarniku w temperaturze 195°C. Pozostawić do ostygnięcia. (Można również ziarna podprażyć na suchej patelni).

Chleb na zakwasie z ziarnami

Chleb na zakwasie z ziarnami

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Dorota

    Bardzo często robię ten chleb i zawsze się udaje.Zakwasu dodaje trochę więcej, bo około 100 gram.Zakwas zawsze trzymam w lodowce i kiedy potrzebuję go użyć, wyciągam ,czekam godzinę ,aż złapie temperaturę pokojową, potem dodaję mąkę żytnią np. 1/2 szklanki i tyle samo wody.Po trzech godzinach zakwas cudownie pracuje i jest gotowy do użycia.Chleb jest przepyszny!!!
    Pozdrawiam

  • Inna

    Z tym zaczynem mam najwiekszy problem. Po czym Pani poznaje.. ze jest on juz gotowy? Probowalam z mala iloscia drozdzy(asekuracyjnie) ale to juz nie ten sam chleb. Moja rodzinka go uwielbia. Ale robie go zawsze z malym strachem wlasnie przez ten zaczyn,,

  • ola

    Można użyć jakiejś innej mąki ?

  • Tomy

    Witam.
    Wydaje mi sie ze wkladanie ciasta do Lodowki zatrzymuje proces , wic nie wiem w jakim celu wykonujemy ta czynnosc. Beds wdzieczny za odpowiedz.
    Pozdr

  • malwina

    Proszę o informację czy wyrobione i wyrosniete ciasto chlebowe należy trzymać przez noc w lodówce czy można już od razu piec chlebek? Czekam na wiadomość. Z gory dziękuję za odpowiedź.

  • angelika

    Myślę,że stwierdzenie w 1 punkcie -12-16 godz przed pieczeniem nalezy zrobić zaczyn, a potem w 2 punkcie jest mowa o przygotowaniu ciasta ktore znowu musi swoje odlezec...wprowadza w błąd. Bo wlasnie zrobilam zaczyn obliczajac ze upieke po 16 godz. A jednak czeka mnie niespodzianka bo musze doliczyc dodatkowo prawie dobę na kolejne procesy. Najwyzej bede piekla go w nocy...

  • Joanna

    Jolka ciasto najwygodniej jest złożyć w misce. Ręce najlepiej zamoczyć uprzednio w wodzie, aby nie przykleiło się do nich ciasto. Wkładamy obie ręce do miski, sięgamy do dołu miski i podnosimy ciasto wysoko i składamy na pozostałą część ciasta. Powtarzamy czynność po drugiej stronie miski. Robimy to samo z pozostałymi porcjami ciasta, aż złożymi wszystkie cztery jego boki.

  • JOlka

    Witam co znaczy określenie ciasto trzeba złożyć?

  • Joanna

    Astheartzgadza się. Tylko, nie ma potrzeby przerabiana całego zakwasu żytniego na pszenny. Lepiej zachowaj sobie żytni do dalszego przechowywania, a tylko z 30g przygotować zaczyn.

  • Astheart

    A wlasnie w przepisie jest podane, ze trzeba zakwas dokarmic maka pszenna, i to wlasnie przerobi zakwas na pszenny. Ja mysle, ze to ma znaczenie, bo zwieksza sie tak procent zawartosci maki pszennej i jak by zrobic tylko na zakwasie zytnim (tzn. dokarmic maka zytnia), to zmienila by sie struktura ciasta i chlebek by napewno tak dobrze nie wyrosl. Duze "dziury" w chlebku, to zasluga wlasnie maki pszennej. Im wiecej maki zytniej, tym wiecej trzeba wody i tym wolniej ciasto rosnie. :)

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Zależy jakie duże bezy zrobisz. Mnie wyszło 12 sztuk i zmieściłam je na jednej b...
Można upiec np. ciasteczka z lemon curd, czy tartę, ale najczęściej uzywa sie go...
Tak, tylko zmniejsz ilość cukru.
Mmmhhmm niebo w gębie, starłam tylko żółtą skórkę i wyszło takie pycha, że łyżka...
Dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście ścierałam również trochę białej ops: Dzisiaj...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
Początek strony