Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Chleb pszenny pełnoziarnisty z ziarnami

Tym razem upiekłam chleb pszenny pełnoziarnisty na zakwasie Jeffreya Hamelmana znaleziony na blogu Lutza. Chleb piecze się na mące pszennej i pszennej pełnoziarnistej, na zakwasie z małą domieszką drożdży. Chleb ma chrupiącą skórkę oraz miękki, średnio porowaty miąższ zawierający zdrowe ziarna siemienia lnianego, sezamu oraz słonecznika.

Składniki:
Zaczyn pszenny:

Ziarna:

  • 63g ziaren (np. siemienia lnianego, sezamu i słonecznika)
  • 75g wody
  • 8g soli

Ciasto chlebowe:

  • Zaczyn pszenny (podany powyżej)
  • ziarna (podane powyżej)
  • 132g mąki pszennej typu 550
  • 175g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 135g wody
  • 4g świeżych drożdży
  • 10g miodu

Sposób przygotowania:

  1. 16 godzin przed pieczeniem (najlepiej wieczorem) należy przygotować zaczyn i ziarna. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 16 godzin. Ziarna wymieszać z wodą i solą i pozostawić na 3 godziny. (lepiej dłużej), a następnie wstawić do lodówki. (Ja pozostawiłam przykrytą miskę z ziarnami i wodą na noc, na blacie).
  2. Po 16 godzinach wszystkie składniki na ciasto chlebowe połączyć i zagniatać robotem kuchennym (używając haka do zagniatania ciasta) przez 5 minut na najniższych obrotach, następnie zwiększyć obroty o 1 stopień i zagniatać ciasto przez kolejne 10- 15 minut.
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W połowie, czyli po 45 minutach, złożyć raz ciasto.
  4. Koszyk do wyrastania chleba posypać mąką. Z ciasta uformować bochenek, przełożyć do koszyka złączeniem do góry, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godz. (optymalnie w temperaturze 24°C).

05

  1. Piekarnik rozgrzać do 250°C.
  2. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i naciąć w paru miejscach. (Delikatnie naciąć np. żyletką, nie naciskając na ciasto). Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 220°C i piec z parą ok. 40- 45 minut. Następnie wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Chleb pszenny pełnoziarnisty z ziarnami

Chleb pszenny z ziarnami

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (9)

  1. Marcela

Witam. Piekę od jakiegoś czasu chlebki na drożdżach w maszynie do pieczenia chleba. Chciałabym zacząć w końcu piec na zakwasie. Tyle, że nie wiem który przepis mogłabym w takiej maszynie upiec aby wyszedł ładny chlebek. Swoją maszynę mam na 1000...

Witam. Piekę od jakiegoś czasu chlebki na drożdżach w maszynie do pieczenia chleba. Chciałabym zacząć w końcu piec na zakwasie. Tyle, że nie wiem który przepis mogłabym w takiej maszynie upiec aby wyszedł ładny chlebek. Swoją maszynę mam na 1000 g, ewentualnie mogę pożyczyć od mamy na 1250 g chleba. Wiem, że to dziwne ale nie mam piekarnika. Bardzo proszę o jakieś sugestie i odp jeżeli nawet nic się tutaj dla mnie nie znajdzie. Może ktoś zna jakąś str z takimi przepisami?! Pozdrawiam serdecznie wszystkich i życzę udanych wypieków.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Olu powinien.

  Załączniki
 
  1. OLA

Czy początkowy proces musi trwać 16 godzin ?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Żaneto drożdże możesz teoretycznie pominąć, chociaż ja jeśli jest podane w przepisie to je dodaję. W tym przepisie jest ich niedużo, więc możesz zrobić bez nich. Nie dodawałabym dodatkowo zakwasu, bo chleb może wyjść bardziej kwaśny. Najwyżej...

Żaneto drożdże możesz teoretycznie pominąć, chociaż ja jeśli jest podane w przepisie to je dodaję. W tym przepisie jest ich niedużo, więc możesz zrobić bez nich. Nie dodawałabym dodatkowo zakwasu, bo chleb może wyjść bardziej kwaśny. Najwyżej będzie dłużej wyrastał.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Żaneta

Czy zamiast dodawać drożdży można dać po prostu więcej zakwasu? Nie lubię dodawać drożdży do chleba...

  Załączniki
 
  1. ewelina

ja mam pytanie.pierwszy raz piekłam chleb,zrobiłam zakwas według podanego przepisu.chleb piekłam w foremce..(nie wiem czy dobrze)wyszedł mi ciężki i wilgotny..coś chyba zle zrobiłam.proszę o odpowiedz.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Beato moim zdaniem najlepszy jest papier do pieczenia. Radziłabym go kupić. Zastępczo możesz posmarować blachę olejem, margaryną lub masłem.

  Załączniki
 
  1. Beata

czy zamiast papieru do pieczenia można użyć foli aluminiowej lub wysmarować blachę tłuszczem ?

  Załączniki
 
  1. Marta Mazurkiewicz

Chlebek jest przepyszny. Upieklam wczoraj o 16 tej z potrójnej porcji dla 4 osób - dziś skończył się o 19tej . Jutro pora na chleb z ziarnami i śliwka oraz pszenno-żytni z siemieniem lnianym. W planie mam wypróbowanie wszystkich : )

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony