Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
9 Komentarzy

Chleb pszenny pełnoziarnisty z ziarnami

Tym razem upiekłam chleb pszenny pełnoziarnisty na zakwasie Jeffreya Hamelmana znaleziony na blogu Lutza. Chleb piecze się na mące pszennej i pszennej pełnoziarnistej, na zakwasie z małą domieszką drożdży. Chleb ma chrupiącą skórkę oraz miękki, średnio porowaty miąższ zawierający zdrowe ziarna siemienia lnianego, sezamu oraz słonecznika.

Składniki:
Zaczyn pszenny:

Ziarna:

  • 63g ziaren (np. siemienia lnianego, sezamu i słonecznika)
  • 75g wody
  • 8g soli

Ciasto chlebowe:

  • Zaczyn pszenny (podany powyżej)
  • ziarna (podane powyżej)
  • 132g mąki pszennej typu 550
  • 175g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 135g wody
  • 4g świeżych drożdży
  • 10g miodu

Sposób przygotowania:

  1. 16 godzin przed pieczeniem (najlepiej wieczorem) należy przygotować zaczyn i ziarna. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 16 godzin. Ziarna wymieszać z wodą i solą i pozostawić na 3 godziny. (lepiej dłużej), a następnie wstawić do lodówki. (Ja pozostawiłam przykrytą miskę z ziarnami i wodą na noc, na blacie).
  2. Po 16 godzinach wszystkie składniki na ciasto chlebowe połączyć i zagniatać robotem kuchennym (używając haka do zagniatania ciasta) przez 5 minut na najniższych obrotach, następnie zwiększyć obroty o 1 stopień i zagniatać ciasto przez kolejne 10- 15 minut.
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W połowie, czyli po 45 minutach, złożyć raz ciasto.
  4. Koszyk do wyrastania chleba posypać mąką. Z ciasta uformować bochenek, przełożyć do koszyka złączeniem do góry, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godz. (optymalnie w temperaturze 24°C).

05

  1. Piekarnik rozgrzać do 250°C.
  2. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i naciąć w paru miejscach. (Delikatnie naciąć np. żyletką, nie naciskając na ciasto). Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 220°C i piec z parą ok. 40- 45 minut. Następnie wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Chleb pszenny pełnoziarnisty z ziarnami

Chleb pszenny z ziarnami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marcela · 1 lat temu
    Witam. Piekę od jakiegoś czasu chlebki na drożdżach w maszynie do pieczenia chleba. Chciałabym zacząć w końcu piec na zakwasie. Tyle, że nie wiem który przepis mogłabym w takiej maszynie upiec aby wyszedł ładny chlebek. Swoją maszynę mam na 1000 g, ewentualnie mogę pożyczyć od mamy na 1250 g chleba. Wiem, że to dziwne ale nie mam piekarnika. Bardzo proszę o jakieś sugestie i odp jeżeli nawet nic się tutaj dla mnie nie znajdzie. Może ktoś zna jakąś str z takimi przepisami?! Pozdrawiam serdecznie wszystkich i życzę udanych wypieków.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Olu[/b] powinien.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    OLA · 4 lat temu
    Czy początkowy proces musi trwać 16 godzin ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Żaneto[/b] drożdże możesz teoretycznie pominąć, chociaż ja jeśli jest podane w przepisie to je dodaję. W tym przepisie jest ich niedużo, więc możesz zrobić bez nich. Nie dodawałabym dodatkowo zakwasu, bo chleb może wyjść bardziej kwaśny. Najwyżej będzie dłużej wyrastał.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Żaneta · 4 lat temu
    Czy zamiast dodawać drożdży można dać po prostu więcej zakwasu? Nie lubię dodawać drożdży do chleba...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewelina · 5 lat temu
    ja mam pytanie.pierwszy raz piekłam chleb,zrobiłam zakwas według podanego przepisu.chleb piekłam w foremce..(nie wiem czy dobrze)wyszedł mi ciężki i wilgotny..coś chyba zle zrobiłam.proszę o odpowiedz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Beato[/b] moim zdaniem najlepszy jest papier do pieczenia. Radziłabym go kupić. Zastępczo możesz posmarować blachę olejem, margaryną lub masłem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 5 lat temu
    czy zamiast papieru do pieczenia można użyć foli aluminiowej lub wysmarować blachę tłuszczem ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta Mazurkiewicz · 5 lat temu
    Chlebek jest przepyszny. Upieklam wczoraj o 16 tej z potrójnej porcji dla 4 osób - dziś skończył się o 19tej . Jutro pora na chleb z ziarnami i śliwka oraz pszenno-żytni z siemieniem lnianym. W planie mam wypróbowanie wszystkich : )

Polub nas na ...

Początek strony