Lubisz ten przepis? Udostępnij na
9 Komentarzy

Tym razem upiekłam chleb pszenny pełnoziarnisty na zakwasie Jeffreya Hamelmana znaleziony na blogu Lutza. Chleb piecze się na mące pszennej i pszennej pełnoziarnistej, na zakwasie z małą domieszką drożdży. Chleb ma chrupiącą skórkę oraz miękki, średnio porowaty miąższ zawierający zdrowe ziarna siemienia lnianego, sezamu oraz słonecznika.
Składniki:
Zaczyn pszenny:
Ziarna:
- 63g ziaren (np. siemienia lnianego, sezamu i słonecznika)
- 75g wody
- 8g soli
Ciasto chlebowe:
- Zaczyn pszenny (podany powyżej)
- ziarna (podane powyżej)
- 132g mąki pszennej typu 550
- 175g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 135g wody
- 4g świeżych drożdży
- 10g miodu
Sposób przygotowania:
- 16 godzin przed pieczeniem (najlepiej wieczorem) należy przygotować zaczyn i ziarna. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 16 godzin. Ziarna wymieszać z wodą i solą i pozostawić na 3 godziny. (lepiej dłużej), a następnie wstawić do lodówki. (Ja pozostawiłam przykrytą miskę z ziarnami i wodą na noc, na blacie).
- Po 16 godzinach wszystkie składniki na ciasto chlebowe połączyć i zagniatać robotem kuchennym (używając haka do zagniatania ciasta) przez 5 minut na najniższych obrotach, następnie zwiększyć obroty o 1 stopień i zagniatać ciasto przez kolejne 10- 15 minut.
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W połowie, czyli po 45 minutach, złożyć raz ciasto.
- Koszyk do wyrastania chleba posypać mąką. Z ciasta uformować bochenek, przełożyć do koszyka złączeniem do góry, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godz. (optymalnie w temperaturze 24°C).

- Piekarnik rozgrzać do 250°C.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i naciąć w paru miejscach. (Delikatnie naciąć np. żyletką, nie naciskając na ciasto). Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 220°C i piec z parą ok. 40- 45 minut. Następnie wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego.


Lubisz ten przepis? Udostępnij na
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie
Polityka prywatności.
Najczęściej komentowane