Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Chleb słońce

Chleb mieszany na zakwasie w kształcie słonecznika z dużą ilością ziaren sezamu, słonecznika i siemienia lnianego. Bardzo nam odpowiada, choć preferencje u nas w domu co do chleba są różne. Dzieci wolą jasne chleby, ja ciemne, a mąż mieszane, ziarniste. Ten smakuje każdemu. Jest na tyle jasny, że dzieci go chętnie jedzą, a mi odpowiada ta duża ilość ziaren w środku i na zewnątrz ;). Chleb jest duży, ma ok. 26 cm średnicy.

Składniki na 1 okrągły bochenek o śr. ok. 26 cm:

Zaczyn:

Namoczone ziarna:

  • 60 g ziaren słonecznika
  • 40 g sezamu (łuskanego)
  • 40 g siemienia lnianego
  • 140 g gorącej wody

Ciasto chlebowe:

  • zaczyn (podane powyżej)
  • namoczone ziarna (podane powyżej)
  • 40 g mąki żytniej typu 1150
  • 250 g mąki pszennej T 65 lub typu 550
  • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 260 g wody
  • 13 g świeżych drożdży
  • 12 g soli
  • 1 łyżeczka płynnego miodu

Dodatkowo:

  • ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego do obtoczenia

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać w misce. Miskę przykryć folią spożywczą i pozostawić na 16 godzin w temperaturze pokojowej (lub optymalnie w temperaturze 26°C).
  2. Przygotować namoczone ziarna. Ziarna słonecznika i sezamu podprażyć chwilę na suchej patelni, aż zaczną pachnieć. Wszystkie ziarna zalać gorącą wodą i pozostawić na 1- 2 godzin.
  3. Po 16 godzinach przygotować ciasto chlebowe. Wszystkie składniki na ciasto chlebowe zagnieść 7 minut robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Ręcznie czas zagniatania powinien wynosić co najmniej 12 minut). Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
  4. Okrągły koszyk do wyrastania chleba posypać mąką. Z ciasta uformować okrągły bochenek, zwilżyć go wodą i obtoczyć w mieszance ziaren słonecznika, sezamu i siemienia. (Ja ciasta nie zwilżałam. Jest wystarczająco klejące i ziarna same się do niego przyklejają). Przełożyć do koszyka złączeniem do góry i przykryć folią spożywczą. Pozostawić w ciepłym miejscu (ok. 30- 32°C) do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. (Ciasto powinno wypełnić koszyk).
  5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C, grzałka góra- dół.
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i szybko naciąć boki (jak na zdjęciach). Blachę wsunąć na drugą szynę od dołu, spryskać z góry wodą i piec najpierw 15 minut. Po 15 minutach uchylić na parę sekund drzwiczki piekarnika, aby wypuścić parę. Temperaturę zmniejszyć do 180°C i piec chleb kolejne 45 minut. (U mnie wystarczyło 35 minut. Sprawdzić, czy chleb jest upieczony, ostukując go od spodu. Powinien wydać głuchy dźwięk).
  7. Gotowy chleb wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: „Rustikale Brote aus deutschen Landen”, Gerhard Keller.

Chleb słońce Chleb słońce Chleb słońce

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony