Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
17 Komentarzy

chleb wiejski

Wspaniały chleb, najsmaczniejszy chleb na zakwasie, jaki do tej pory upiekłam. Jest pracochłonny, ale warto poświęcić mu czas. Ma chrupiącą skórkę i „soczysty”, miękki miąższ. Po prostu idealny. Z podanego przepisu otrzymamy dwa średnie bochenki chleba lub jeden olbrzymi. (Polecam zrobić dwa. Wychodzą dość spore).

Przepis pochodzi z blogu Zorry.

Składniki:
Biga:

  • 85g mąki pszennej typu 550
  • 20g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 60g wody
  • 0,2g świeżych drożdży*
  • 0,2g soli

Poolish:

  • 105g mąki pszennej typu 550
  • 115g wody
  • 0,2g świeżych drożdży
  • 0,2g soli

Zaczyn:

  • 170g mąki pszennej typu 550
  • 40g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 115g wody
  • 105g aktywnego, gęstego zakwasu żytniego**

Ciasto chlebowe:

  • 540g mąki pszennej typu 550
  • 40g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 320g wody
  • 5g świeżych drożdży
  • 22g soli
  • Biga, Poolish i zaczyn (podane powyżej)

Sposób przygotowania:

  1. Wieczorem przed pieczeniem przygotować Bigę, Poolish i zaczyn. (W 3 miskach wymieszać i ewentualnie zagnieść składniki na wszystkie 3 zaczyny). Wszystkie 3 miski przykryć ściereczką i pozostawić na 10- 12 godz. w temperaturze ok. 25°C.
  2. Następnego dnia należy przygotować ciasto chlebowe. Drożdże rozpuścić w 20g wody. Mąki, rozpuszczone drożdże, 230g wody i Poolish umieścić w misie miksera i używając haka do zagniatania ciasta wyrobić jednolite ciasto. (Wyrabiać 3- 4 minuty). Miskę przykryć ściereczką i pozostawić na 30 min.
  3. Następnie dodać Bigę, zaczyn, sól, resztę wody i zagniatać przez 5 min. Ciasto powinno być miękkie i lekko klejące. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godz, przy czym po 20 i 40min. ciasto zagnieść (odgazować).
  4. 2 koszyki do wyrastania chleba posypać mąką. Ciasto podzielić na 2 części i uformować 2 bochenki. Przełożyć do koszyków złączeniem do góry, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5godz. w temperaturze ok. 25°C.
  5. Piekarnik (razem z blachą) rozgrzać do temperatury 240°C.
  6. Chleb przełożyć ostrożnie z koszyka na blachę, naciąć i szybko wsunąć do piekarnika. (Ja piekłam jeden chleb po drugim. Na czas pieczenia pierwszego chleba, drugi razem z koszykiem włożyłam do lodówki).
  7. Piec 20 min. Po tym czasie zredukować temperaturę do 200°C, uchylić na parę sekund drzwiczki piekarnika, aby wypuścić parę i piec kolejne 10min.
  8. Chleb wyciągnąć z piekarnika. Temperaturę zwiększyć do 230°C. Po ok. 5min., gdy piekarnik osiągnie temperaturę 230°C, włożyć chleb ponownie do piekarnika i piec (obserwując go) ok. 10min. (Piekłam 5 min.). Chleb wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Uwagi:
* Aby otrzymać 0,2g drożdży najłatwiej jest odważyć 1g i podzielić go na 5 części.
** Potrzebujemy gęsty zakwas o 60% hydracji. Hydracja to procentowa ilość  wody w cieście w stosunku do ilości mąki. Aby uzyskać taki zakwas należy podczas odświeżania zakwasu wziąć 3 łyżki starego zakwasu i dodać 60g wody i 100g mąki.
Wodę do przygotowania chleba daję lekko ciepłą.

chleb wiejski

chleb wiejski

chleb wiejski

chleb wiejski

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola K · 21 dni temu
    Jaka jest konkretnie funkcja ostatniego wkładania chleba? Chodzi o przypieczenie wierzchu? Nie wiem pod jakim kątem obserwować chleb. Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 21 dni temu
      Myślę, żeby go jeszcze dobrze przypiec. Należy go obserować, żeby za bardzo nie ściemniał. Jak postukasz od dołu i wyda taki głuchy, pusty dźwięk to jest gotowy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maciej · 4 miesięcy temu
    A czy dajemy jakaś wodę do piekarnika?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Robert · 1 lat temu
    A po co takie kombinacje z tą temperaturą, czy na prawdę ma to sens? Ja bym piekł na 40min w temperaturze 220 i ciekawe czy efekt był by taki sam. Podobnie te trzy różne porcje nie prościej zrobić jedną, pozostawić do wyrośnięcia i upiec? Po co to wszystko?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Cancer · 2 lat temu
    Ile ma być tej wody w cieście 230g czy 320g?
    W spisie co innego i w opisie co innego.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Cancer wszystko jest dobrze. Proszę przeczytać dokładnie opis. Punkt 3: dodajemy 20g wody do drożdży i 230g, a w następnym punkcie jest napisane: "resztę wody". Zużywamy łącznie 320g wody, ale nie całą naraz tylko tak, jak jest podane w przepisie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jarek · 2 lat temu
    Zrobiłem go kiedyś i był pyszny, ale wytrzymał kilkanaście minut od ostygnięcia, bo został zjedzony. Pracy mnóstwo, ale rzeczywiście chleb świetny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 2 lat temu
    Witam, mam pytanie jak prawidlowo przechowywac taki cudnie upieczony chlebek.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Sylwio, w lnianym woreczku lub owinięty ściereczką w chlebaku lub owinięty ściereczką w woreczku foliowym.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Sylwia · 1 lat temu
        Właśnie wyciagnelam chlebki z piekarnika jak na pierwszy raz uwazam, ze wyszly super, a smak coz jednego juz nie ma rozkrojony w locie! PYSZNE! Po prostu delicje!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Conrad · 3 lat temu
    Joanno, chcialbym upiec ten chleb ale poza granicami Polski takich rzeczy jak zakwasy czy zaczyny sie nie dostanie; jak je przygotowac, drugie pytanie odnosnie jezyka bo wyswietla mi slowo Poolish i Biga. Jestem angielsko jezyczny ale takich slow nie znam. Prosze o odpowiedz.
    Serdecznie pozdrawiam, Conrad.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Conradzie, zakwas i zaczyn należy przygotować samodzielnie. Zakwas należy najpierw wyhodować. To nie takie proste zrobić taki chleb. Artykuł na temat zakwasu znajdziesz tutaj: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/pieczywo/chleby/431-zakwas-chlebowy"]Zakwas chlebowy[/url]. Zaczyn należy przygotować według powyższego przepisu. Biga i poolish to również zaczyny. Zaczyny przygotowujesz mieszając ze sobą podane składniki, a następnie pozostawiasz je na 10- 12 godzin.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 3 lat temu
    Witam,
    czy musi być to mąka pszenna 550 czy moze być 650?
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 3 lat temu
    Witam serdecznie,
    Przepis jest super. Piekę ten chlebek od pół roku - razy w tygodniu - za każdym razem wychodzi bardzo smaczny (ja piekę jeden duży). Dostałam teraz gliniane naczynie po mojej babci (bez pokrywy). Chciałabym w nim upec ten chlebek ale zupełnie nie wiem jak długo powinien się piec (bo rozumiem że należy takie naczynie wstawić do zimnego piekarnika) i czy tutaj również stosować zmniejszanie temperatury a potem ponowne zwiększanie. Bardzo proszę o podpowiedź.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Forrest Gump · 1 lat temu
      Garnek i pokrywkę (jeśli jest) moczymy do połowy w wodzie przez 20 min . Ta woda wyparuje podczas pieczenia. I nie trzeba zaparowywać piekarnika bo to zrobi garnek. Ostatnie wyrastanie ciasta może odbyć się w garnku. Pieczemy całe ciasto 80 minut. 60 m pod przykryciem, 20 m bez przykrycia. Temperatura może być 240°C. Ostatnie 20m zmniejszamy temp do 220. Uchylamy na chwilkę drzwiczki piekarnika aby wyszła reszta pary.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maciej · 4 lat temu
    Witam.
    Ile czasu piec ten chleb w garnku rzymskim wraz z tymi wszystkimi procedurami dotyczącymi garnka. Ja piekę 80 min wstawiając do zimnego piekarnika i bez zmian temperatury. Po 60 min zdejmuję pokrywę i wypuszczam parę.
    Acha, i piekę jeden duży chleb.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maciej · 4 lat temu
    Witam.
    Ja stosuję zamiast mąki pszennej razowej zamiennie mąkę orkiszową 2000 lub graham 1850. A ciasto chlebowe to 400 g m.psz.550 i 180 g pozostałej i dodaję nie 320 wody a 400. Reszta tak samo. Pycha.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    joanna · 4 lat temu
    Witam czy mozna seize drozdze zastapic suchymi,jesli talk to czy mam zachowac the same proporcje
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 4 lat temu
    Dzień dobry,
    wróciłam do pieczenia na zakwasie po 1/2 roku( zakwas dostałam w piekarni, pierwszy robiłam sama, teraz na łatwizne poszłam )
    Upiekłam ten chlebek - rewelacja, pomimo
    2 gram drożdży w pierwszych fazach (bez okularów czytałam :lol: )
    bez drożdży w cisście właściwym
    i - za mało wody w cieście właściwym, bo dałam tylko tyle ile opisane w punkcie 2, czyli 250g ( i niewiem ile powinno być - 320 czy 250 ?)
    Jeden chleb upiekłam wieczorem, drugi wsadziłam do lodówki i właśnie kończy się piec - o 8 minut więcej,
    ciekawa jestem różnicy w smaku
    czy można dodać słonecznik lub siemię do środka ? nie będzie za ciężkie ?
    pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Milena · 4 lat temu
    Witam serdecznie, upieklam chlebek z Pani przepisu, wyszedl swietny, zwlaszcza ze jest to 2 chleb w moim zyciu w niektorych miejscach w srodku jest jednak nieco bardziej zbity, od czego moze to zalezec? I jesli chcialabym upiec jeden bardzo duzy chleb z w/w. skladnikow to jle czasu powinnam go piec? Z gory dziekuje i zycze wiecej wspanialych wypiekow
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Trudno mi powiedzieć. Może za mało wyrobione ciasto, albo za mało wyrośnięte. Przy chlebach to kwestia wprawy. Zauważysz, że im więcej chlebów upieczesz tym będziesz z ich struktury bardziej zadowolona Duży chleb piecz według przepisu. Czas pieczenia w przepisie jest podany dla jednego bochenka, ale ja piekąc dwa postępowałam tak samo, jedynie ostatnie 5 min skróciłam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 4 lat temu
    chleb wlasnie stygnie..-:). Pachnie i wyglada.Mam pytanie co do ilosci drozdzy, chodzi fajtycznie o gramy a nie o dekagramy? (standardowa ma paczuszka ma 50 gr, 1/250 z tego to byloby bardzo niewiele.. Bardzo dziekuje za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sonia · 4 lat temu
    Piekłam ten chlebuś i naprawdę przepyszny. Szkoda że tyle z tym roboty ale naprawdę godny wypróbowania :-) Kupiłam sobie te koszyki do wyrastania chleba bo bez tego chleb wychodzi bardziej płaski. W środku pełno dziur a skórka chrupiąca. Miałam problem z ponacinaniem surowego chleba. Nie wiem może trzeba użyć jakiegoś specjalnego noża??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Soniu, ja używam żyletki i nacinam pewnym ruchem, dość głęboko i staram się za dużo nie naciskać na chleb.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    margot · 5 lat temu
    oooo tak , tak to świetny chleb , ja go dawno temu już wstawiłam na blog i ,,sprzedałam" przepis wszystkim znajomym co pieką ,a nawet mam dzięki niemu 2 osoby piekące nowe, jak upiekły chleb pieką regularnie.

Polub nas na ...

Początek strony