Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
3 Komentarzy
Chleb z jogurtem na zakwasie

Chleb pszenno- żytni na zakwasie z dodatkiem jogurtu naturalnego. Chleb ma bardzo miękki, delikatny, sprężysty i wilgotny miąższ. Skórka jest cienka i chrupiąca. Bardzo smaczny chleb. Szczególnie polubią go dzieci, które (przynajmniej moje ;)) preferują jasne, pszenne chleby.

Przeciwnikom chleba na zakwasie z dodatkiem drożdży powiem, że w tym przepisie można upiec tak samo pyszny chleb z pominięciem drożdży. Przetestowałam i chleb wyszedł idealny. Jedynie wyrastał długo. Ciasto na pierwsze wyrastanie w misce pozostawiłam na godzinę, a w koszyku na 4 godziny, aż prawie wypełniło koszyk.

Składniki na 1 bochenek:

Zaczyn:

Ciasto chlebowe:

  • 12 g świeżych drożdży (lub 6 g drożdży instant)
  • 200 g lekko ciepłej wody
  • 175 g mąki pszennej typu 550
  • 175 g mąki pszennej typu 1050
  • 50g mąki żytniej typu 997
  • 12 g soli
  • 85 g jogurtu naturalnego 1,5% (u mnie grecki 10%)
  • 15 ml oleju roślinnego
  • zaczyn (podany powyżej)

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać w misce, przykryć ściereczką i pozostawić na 16 godzin w temperaturze pokojowej. (Zaczyn jest bardzo gęsty).
  2. Po 16 godzinach przygotować ciasto chlebowe. Drożdże rozpuścić w lekko ciepłej wodzie. Dodać pozostałe składniki, łącznie z zaczynem. Ciasto zagnieść robotem ręcznym z hakami lub robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta. Zagniatać ciasto najpierw 8 minut na niskich obrotach, a następnie 5 minut na średnich obrotach. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
  3. Następnie ciasto chwilę zagnieść ręką. (Podsypałam blat mąką żytnią 997, zagniotłam ciasto i uformowałam chleb. Ciasto jest klejące). Okrągły koszyk do wyrastania chleba posypać mąką (lub miskę wyłożyć lnianą ściereczką i posypać mąką). Uformować okrągły bochenek i przełożyć go do koszyka (lub miski) złączeniem do góry, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. (Ciasto powinno wypełnić koszyk).
  4. Na dolnej szynie piekarnika ustawić jedną blachę. Piekarnik razem z blachą rozgrzać do temperatury 240°C (grzałka góra- dół).
  5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na drugą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i naciąć w dwóch miejscach na głębokość ok. 1 cm (na krzyż lub tak, jak na zdjęciach).
  6. Blachę z ciastem wsunąć szybko do piekarnika na poziom wyżej niż dolna blacha. Od razu zredukować temperaturę do 200°C, a do dolnej, rozgrzanej blachy wlać szklankę wody (uwaga na parę). Woda zapewni odpowiednią wilgoć w piekarniku, która sprawi, że chleb mniej pęknie.
  7. Po 3 minutach pieczenia uchylić lekko drzwiczki piekarnika, wkładając między drzwiczki, a piec łyżkę drewnianą. Tak pozostawić na 1- 2 minuty, aby para mogła wyparować. Następnie zamknąć piekarnik i piec chleb ok. 45 minut (u mnie 55 minut), aż chleb będzie mocno zarumieniony na kolor orzecha laskowego.
  8. Chleb studzić na kratce kuchennej.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: „Das große Buch vom Brot“ A. Simon, M.T. Simon, A. Schmidt

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Chleb z jogurtem na zakwasie Chleb z jogurtem na zakwasie Chleb z jogurtem na zakwasie

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maja · 2 miesięcy temu
    Dziękuję za szybką odpowiedź,takie właśnie koszyki mam ,może poprostu za luźne ciasto w przepisach mam.Muszę spróbować upiec chlebusie z ani przepisów.I wtedy dam znać co i jak mi wyszło.Ogólnie najlepiej lubię pięć chleby foremkowe,mniej zachodu i ciężkich chlebów nie trzeba składać ? dlatego mniej pracy,ale wcześniej czy później i za takie chleby muszę s wziąć ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maja · 2 miesięcy temu
    Witam,mam takie pytanko jakiej wielkości używa pani koszów do rozrostu chleba,bo widzę że są pięknie uformowane,ja jak zostawiam ciasto w koszu to potem po upieczeniu owszem chleby mają kształt kosza ale są bardziej takie rozklapione niż pani:/dlatego pytam jakie kosze dobierać(mam kosze 1kg,0,6kg i 0,8kg,zakupiłam na sprzedajemy pl hurtownia koszyków bo dużo niższa cena niż na allegro
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 miesięcy temu
      Podam tylko wymiary, bo nie mam już do nich ulotki Okrągły koszyk ma średnicę prawie 20 cm, a podłużny prawie 30 cm. Jako typ podam, ze chleb z koszyka należy szybkim ruchem przełożyć na blachę, szybko naciąć i wsunąć do piekarnika, ponieważ im dłużej to trwa tym bardziej się chleb rozjedzie na boki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maika · 1 lat temu
    Upiekłam już wiele chlebów i uważam, że ten jest bardzo dobry, dodatek jogurtu "robi" smak. Polecam.
    Aha, nie miałam takich typów mąki jak w przepisie, pokombinowałam z tymi, których zazwyczaj używam i jest super chleb.

Polub nas na ...

Początek strony