Pyszny chleb na zakwasie z dodatkiem podsmażonych płatków owsianych. Chleb ma cienką, chrupiącą skórkę oraz miękki, elastyczny i ładnie porowaty miąższ. Smakuje wyśmienicie. Zachowuje długo świeżość. Jedyną jego wadą jest kilkakrotne składanie ciasta podczas procesu wyrastania. Nie jest to pracochłonne, zajmuje dosłownie chwilkę, ale jednak musimy czynność tą powtarzać trzykrokrotnie co 30- 45 minut.
Wieczór przed pieczeniem należy przygotować zaczyn i płatki owsiane. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, przykryć i pozostawić na 8- 10 godz. (najlepiej w temperaturze 22-25°C. Ja wstawiam do piekarnika z włączoną żarówką). Płatki owsiane podsmażyć na patelni bez tłuszczu, aż się lekko zarumienią. Przełożyć do miski, zalać wrzątkiem i przykryć. Pozostawić tak, jak zaczyn, na 8- 10 godzin.
Rano wymieszać drożdże z wodą. Dodać zaczyn, płatki owsiane i sól wymieszaną z mąką. Wszystko wymieszać łyżką drewnianą, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30- 45 minut.
Po tym czasie ręce dobrze namoczyć i złożyć ciasto w misce. Przykryć i pozostawić na 30- 45 minut.
Kolejno złożyć ciasto i pozostawić na 30- 45 minut.
Trzeci raz złożyć ciasto, przykryć i pozostawić tym razem na ok. 1 godz.
Koszyk do wyrastania chleba posypać mąką pszenną i płatkami owsianymi.
Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką. Ciasto rozłożyć na kwadrat ok. 30x 30cm. Wszystkie 4 końce chwycić i złączyć pośrodku (tworząc jakby paczuszkę. Napinamy w ten sposób spodnią część ciasta). Ciasto przełożyć do koszyka złączeniem do góry, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Po 1 godz. należy sprawdzić, czy ciasto jest odpowiednio wyrośnięte. Jeśli po naciśnięciu palcem ciasto od razu wraca do pierwotnego kształtu, musi jeszcze podrosnąć. Jeśli potrzebuje na to czasu, jest gotowe.
Chleb piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 240°C.
Smacznego.
Uwaga: W zimie, ciasto do wyrastania wstawiam do piekarnika z włączoną żarówką. Przepis pochodzi z tego blogu.
Moj ulubiony chlebek! Niestety przez koniecznosc skladania w trakcie wyrastania moge go upiec tylko w dzien wolny od pracy Kiedys pominelam skladanie i wylozylam ciasto do keksowki-w smaku swietny ale struktura miazszu zupelnie inna :/ Dziekuje...
Moj ulubiony chlebek! Niestety przez koniecznosc skladania w trakcie wyrastania moge go upiec tylko w dzien wolny od pracy Kiedys pominelam skladanie i wylozylam ciasto do keksowki-w smaku swietny ale struktura miazszu zupelnie inna :/ Dziekuje bardzo za fantastyczny przepis!!!
Ps. Pierwsze podejscie to byl "bochen" z 1 i 1/2 porcji!!!
A teraz rosna 2 normalnej wielkosci.
Ok, dziękuje tu właśnie miałem wątpliwości, ale chlebek wyszedł znakomity.
Ostatnio troszkę poeksperymentowałem i dodałem słonecznik, otręby, łyżeczkę słodu, a ilość płynu pół na pół woda i maślanka.
Jak do tej pory to najlepszy chlebek jaki...
Ok, dziękuje tu właśnie miałem wątpliwości, ale chlebek wyszedł znakomity.
Ostatnio troszkę poeksperymentowałem i dodałem słonecznik, otręby, łyżeczkę słodu, a ilość płynu pół na pół woda i maślanka.
Jak do tej pory to najlepszy chlebek jaki robiłem, skórka cieniutka, środek lekko wilgotny (jak należy).
Lucjanie ciasto wyrasta w misce i w misce można je złożyć. Nie trzeba wyciągać na blat. Ciasto składam w misce od zewnętrznej strony do środka.
Witam, mam pytanie dotyczące treści przepisu, a mianowicie:
Punkt 2 kończy się "Miskę przykryć ściereczką i pozostawić.... "
a w punkt 3 mówi "....i złożyć ciasto w misce."
Co znaczy złożyć ciasto w misce ??
Ja je składam kilka krotnie na...
Witam, mam pytanie dotyczące treści przepisu, a mianowicie:
Punkt 2 kończy się "Miskę przykryć ściereczką i pozostawić.... "
a w punkt 3 mówi "....i złożyć ciasto w misce."
Co znaczy złożyć ciasto w misce ??
Ja je składam kilka krotnie na stolnicy.
Proszę mi wytłumaczyć.
Komentarze (14)