Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Muffinki z czekoladowymi choinkami

Klasyczne, waniliowe muffinki z kawałkami czekolady pokryte lekkim kremem serowym, obsypanym wiórkami kokosowymi, mającymi przypominać śnieg. W środku włożona jest choinka czekoladowa zrobiona z białej czekolady i paluszka.

Składniki na ok. 12 sztuk:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 150 ml gazowanej wody mineralnej
  • 100 ml oleju np. rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g posiekanej czekolady (nie za drobno) lub groszku czekoladowego

Krem serowy:

  • 100 g serka kremowego typu Philadelphia lub serka mascarpone
  • 100 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru

Dekoracja:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować czekoladowe choinki.
  2. Przygotować muffinki. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszać trzepaczką gazowaną wodę mineralną, olej i jajka.
  3. Następnie wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką kawałki czekolady.
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nałożyć do papilotek.
  5. Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Studzić przez parę minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Przygotować krem serowy. Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić razem przez chwilę na gęsty krem. (Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec ubijania dodać cukier pudrem. Krem rozłożyć na muffinkach.
  7. Krem obsypać wiórkami kokosowymi.(Najłatwiej jest włożyć muffinka, kremem do dołu, do miski z wiórkami kokosowymi i poruszając muffinką, obtoczyć cały krem w wiórkach).

2

  1. Patyczek do szaszłyków wbić do dołu w środek muffinka i poruszając patyczkiem na boki, powiększyć troszkę otwór tak, aby pasował na choinkę.

3

  1. Choinki powkładać w muffinki.

Uwaga:

  • Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Muffinki z czekoladowymi choinkami Muffinki z czekoladowymi choinkami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony