Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
3 Komentarzy

Babeczki renifery

Ulubione babeczki lub muffinki w kształcie reniferów. Babeczki pokryte są polewą czekoladową, rogi to połówki precelków, nos to okrągłe biszkopty z przyklejonymi drażami, a oczy zrobione są z masy cukrowej i rozpuszczonej czekolady. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:
Ciasto:

  • 210g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 120g masła
  • 200g cukru
  • 1 jajko
  • 150ml mleka
  • 70g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)

Ganache:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 140ml płynnej, śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • duże precelki
  • biała masa cukrowa/ masa marcepanowa lub białe pastylki
  • drażetki m&m's
  • parę kostek czekolady gorzkiej
  • biszkopty okrągłe

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Czekoladę posiekać. Odstawić na bok.
  2. W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i przyprawą do piernika. Odstawić na bok.
  3. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian i stopniowo suche składniki z miski i mleko. Miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać szpatułką lub łyżką drewnianą posiekaną czekoladę.
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy mniej więcej do 2/3 wysokości papilotki. (Wychodzi ok. 14 sztuk).

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować ganache. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. Odstawić na bok lub w chłodne miejsce, aż polewa lekko zgęstnieje i będzie utrzymywać się na babeczkach.
  3. Na babeczkach rozsmarować ganache. (Polewy pozostanie). Ułożyć biszkopty i połamane (lub przecięte na pół nożem) precelki. Z masy cukrowej uformować kulki, spłaszczyć je i ułożyć na polewie.
  4. Troszkę czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę przełożyć do worka do mrożenia i odciąć jeden koniec, robiąc malutką dziurkę. Z czekolady zrobić źrenice, przykleić m&m do biszkopta i namalować buzię.

Smacznego.

Babeczki renifery

Babeczki renifery

Babeczki renifery

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jola · 1 lat temu
    Nasze renifery:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marianna · 1 lat temu
    Czy można przygotować ganache dzień wcześniej i przechowywać w lodówce ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Basia · 1 lat temu
    A czym zastąpić można polewa czekoladowa? Dla tych, którzy czekolady nie lubią (tak, tak.. są tacy ;))
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      To zrób jakąś masę np. z tego przepisu: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciastka-male-wypieki/693-babeczki-kwiatki"]Babeczki kwiatki[/url] dodając kakao dla kokolru

Polub nas na ...

Początek strony