Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
10 Komentarzy
Babeczki makowo- marcepanowe

Bardzo fajne, wilgotne, mocno makowe babeczki z delikatnym posmakiem marcepanu. W samym środku babeczki znajdziecie niespodziankę. Jest nią kulka marcepanowa z czekoladą. Babeczki pokryte są pyszną, słodką, serowo- czekoladową pierzynką.

Ze względu na małą zawartość mąki i wilgotność ciasta spróbowałam zrobić je również w wersji bezglutenowej. W efekcie końcowym nie można właściwie rozróżnić glutenowej od bezglutenowej babeczki. Dlatego spokojnie polecam je również wszystkim bezglutkom ;)

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g masy marcepanowej
  • 25 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 130 g zmielonych migdałów
  • 100 g zmielonego, suchego maku
  • 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 70g masła (lub margaryny)
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 120 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej np: mąki ryżowej lub z ciecierzycy)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Polewa serowo- czekoladowa:

  • 60 g cukru
  • 50 g białej czekolady
  • 80 g masła
  • 200 g serka kremowego typu Philadelphia

Sposób przygotowania:

  1. 25 g czekolady podzielić na 12 części.
  2. Z połowy masy marcepanowej uformować wałek i podzielić go na 12 części. Z każdej części uformować kulkę, rozpłaszczyć ją, położyć na środku kawałek czekolady, zlepić brzegi i uformować ponownie kulkę.

2

  1. 100 g masy marcepanowej pokroić na małe kawałki. Razem z jajkiem, cukrem i szczyptą soli ubić mikserem. Dalej miksując, dodać miękkie masło.
  2. Migdały, mak, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Zmniejszyć obroty miksera i dodać do utartej masy na przemian z jogurtem.
  3. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do połowy, na środku ułożyć kulkę marcepanową i przykryć resztą ciasta. (Ciasto nie rośnie dużo podczas pieczenia. W wersji bezglutenowej rozłożyłam całe ciasto na 12 papilotek. W wersji glutenowej zrobiłam ich 16 sztuk).

3

4

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Następnie wyciągnąć babeczki na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Przygotować polewę. Czekoladę posiekać drobno i roztopić w kąpieli wodnej. Cukier, miękkie masło i serek zmiksować krótko. Dodać chłodną czekoladę i jeszcze raz zmiksować. Polewę wyłożyć na babeczki. Można posypać je dla ozdoby makiem.
  3. Włożyć do lodówki, aby polewa stężała.

Uwaga:

  • W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.

Źródło: Zmieniony przepis z gazetki: "Finessen", 5/2012.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Babeczki makowo- marcepanowe Babeczki makowo- marcepanowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 4 lat temu
    Zamiast czekolady dałam nutelle. Smakują wyśmienicie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marltop · 5 lat temu
    Czy serek mascarpone będzie się nadawal do tej polewy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agi · 5 lat temu
    dziekuje naprawde za wspanialy przepis ..zrobilam w wersji bezglutenowej i wszyscy byli zaskoczeni smakiem i wygladem ..sa PYSZNEEEEEEEE..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    magda · 5 lat temu
    babeczki wyszły idealnie:D przepychota:) polecam. Ja tylko dłużej trzymałam w piekarniku:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    A ja z zapytaniami piszę.
    Po pierwsze, czy poleca Pani do środka gorzką czy raczej mleczną czekoladę (nie chcę żeby były mdłe i zasładzające, ale z drugiej strony mleczna jest smaczniejsza).
    I chciałam się dowiedzieć, czy można je w całości przygotować 2 dni wcześniej (łącznie z polewą)? to ma być prezent niespodzianka, więc musi być wcześniej przygotowane, ale boję się że się zeschną lub rozpapciają). Jeśli można je zrobić 2 dni wcześniej, to muszą być w lodówce, czy mogą stać w pudełku w temp. pokojowej?
    I ostatnie pytanie: Jest w Polsce jakiś zamiennik serka Philadelphia, który jest powszechnie dostępny? Pytam ponieważ nie spotkałam się jeszcze z oryginalnym.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 10 miesięcy temu
      Joanno, czekoladę możesz dać dowolną. Nie ma to tutaj większego znaczenia. Jeśli wolisz mleczną to ją użyj. (Ja akurat lubię gorzką ).
      Babeczki im świeższe tym lepsze. Zrobiłabym je dzień wcześniej jeśli to możliwe. Z czasem będą obsychać. Powinny być w lodówce ze względu na polewę.
      Co do serka to nie musi to być Philadephia. Możesz użyć dowolnego serka kremowego. Może być również mascarpone.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Pandora · 6 lat temu
    Pyszne są. Następnym razem muszę zrobić z podwójnej porcji, bo w jedną chwilę wszystkie zniknęły
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dzikowiec · 6 lat temu
    Prześlicznie wyglądają! Przepis zapisuję, do absolutnie natychmiastowego wykonania. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 6 lat temu
    Piękne babeczki, napewno zrobię oczywiście w wersji bezglutenowej. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasandraa6 · 6 lat temu
    śliczne - po prostu jak z bajki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 6 lat temu
    Robiłam bardzo podobne i są pyszne! Pozdrawiam!

Polub nas na ...

Początek strony