Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

babeczki makowo-marcepanowe

Bardzo fajnie, wilgotne, mocno makowe babeczki z delikatnym posmakiem marcepanu. W samym środku babeczki znajdziecie niespodziankę. Jest nią kulka marcepanowa z czekoladą.

Ze względu na małą zawartość mąki i wilgotność ciasta spróbowałam zrobić je również w wersji bezglutenowej. W efekcie końcowym nie można właściwie rozróżnić glutenowej od bezglutenowej babeczki. Dlatego spokojnie polecam je również wszystkim bezglutkom ;)

Babeczki pokryte są pyszną, słodką serowo- czekoladową pierzynką.

W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.

Składniki:
Ciasto:

  • 200g masy marcepanowej
  • 25g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 130g zmielonych migdałów
  • 100g zmielonego maku
  • 250ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 70g masła lub margaryny
  • 50g cukru
  • 1 jajko
  • 120g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej mąki ryżowej)
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Polewa serowo- czekoladowa:

  • 60g cukru
  • 50g białej czekolady
  • 80g masła
  • 200g serka kremowego typu Philadelphia

Sposób przygotowania:

  1. 25g czekolady podzielić na 12 części.
  2. Z połowy marcepanu uformować wałek i podzielić go na 12 części. Z każdej części uformować kulkę, rozpłaszczyć ją, położyć na środku kawałek czekolady, zlepić brzegi i uformować ponownie kulkę.

02

  1. 100g marcepanu pokroić na małe kawałki. Razem z jajkiem, cukrem i szczyptą soli ubić mikserem. Dalej miksując dodać miękkie masło.
  2. Migdały, mak, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Zmniejszyć obroty miksera i dodać je do utartej masy na przemian z jogurtem.
  3. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do połowy, na środku ułożyć kulkę marcepanową i przykryć resztą ciasta. (Ciasto nie rośnie dużo podczas pieczenia. W wersji bezglutenowej rozłożyłam całe ciasto na 12 papilotek. W wersji glutenowej zrobiłam ich 16 sztuk).

022

033

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Kolejno wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Przygotować polewę. Czekoladę posiekać drobno i roztopić w kąpieli wodnej. Cukier, miękkie masło i serek zmiksować krótko. Dodać chłodną czekoladę i jeszcze raz zmiksować. Polewę wyłożyć na babeczki. Można posypać je dla ozdoby makiem.
  3. Włożyć do lodówki, aby polewa stężała.

Smacznego.

Zmieniony przepis z gazetki: „Finessen” 5/2012

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok.12- 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Babeczki makowo-marcepanowe

Babeczki makowo-marcepanowe

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (15)

  1. Agata

Zamiast czekolady dałam nutelle. Smakują wyśmienicie

  Załączniki
 
  1. Joanna

Marltop tak.

  Załączniki
 
  1. marltop

Czy serek mascarpone będzie się nadawal do tej polewy?

  Załączniki
 
  1. anka

czy coś się stanie jeśli dam nie zmielony mak?

  Załączniki
 
  1. Agi

dziekuje naprawde za wspanialy przepis ..zrobilam w wersji bezglutenowej i wszyscy byli zaskoczeni smakiem i wygladem ..sa PYSZNEEEEEEEE..

  Załączniki
 
  1. magda

babeczki wyszły idealnie przepychota) polecam. Ja tylko dłużej trzymałam w piekarniku

  Załączniki
 
  1. Joanna

Joanno czekoladę możesz dać dowolną. Nie ma to tutaj większego znaczenia. Jeśli wolisz mleczną to ją użyj. (Ja akurat lubię gorzką ;-) ).
Babeczki im świeższe tym lepsze. Zrobiłabym je dzień wcześniej jeśli to możliwe. Z czasem będą obsychać....

Joanno czekoladę możesz dać dowolną. Nie ma to tutaj większego znaczenia. Jeśli wolisz mleczną to ją użyj. (Ja akurat lubię gorzką ;-) ).
Babeczki im świeższe tym lepsze. Zrobiłabym je dzień wcześniej jeśli to możliwe. Z czasem będą obsychać. Powinny być w lodówce, również ze względu na polewę.
Co do serka to nie musi to być Philadephia. Możesz użyć dowolnego serka kremowego.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

A ja z zapytaniami piszę.
Po pierwsze, czy poleca Pani do środka gorzką czy raczej mleczną czekoladę (nie chcę żeby były mdłe i zasładzające, ale z drugiej strony mleczna jest smaczniejsza).
I chciałam się dowiedzieć, czy można je w całości...

A ja z zapytaniami piszę.
Po pierwsze, czy poleca Pani do środka gorzką czy raczej mleczną czekoladę (nie chcę żeby były mdłe i zasładzające, ale z drugiej strony mleczna jest smaczniejsza).
I chciałam się dowiedzieć, czy można je w całości przygotować 2 dni wcześniej (łącznie z polewą)? to ma być prezent niespodzianka, więc musi być wcześniej przygotowane, ale boję się że się zeschną lub rozpapciają). Jeśli można je zrobić 2 dni wcześniej, to muszą być w lodówce, czy mogą stać w pudełku w temp. pokojowej?
I ostatnie pytanie: Jest w Polsce jakiś zamiennik serka Philadelphia, który jest powszechnie dostępny? Pytam ponieważ nie spotkałam się jeszcze z oryginalnym.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Pandora

Pyszne są. Następnym razem muszę zrobić z podwójnej porcji, bo w jedną chwilę wszystkie zniknęły

  Załączniki
 
  1. Joanna

Kalasiczko na zwykłe muffiny.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony