Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Babeczki makowo- marcepanowe

Bardzo fajne, wilgotne, mocno makowe babeczki z delikatnym posmakiem marcepanu. W samym środku babeczki znajdziecie niespodziankę. Jest nią kulka marcepanowa z czekoladą. Babeczki pokryte są pyszną, słodką, serowo- czekoladową pierzynką.

Ze względu na małą zawartość mąki i wilgotność ciasta spróbowałam zrobić je również w wersji bezglutenowej. W efekcie końcowym nie można właściwie rozróżnić glutenowej od bezglutenowej babeczki. Dlatego spokojnie polecam je również wszystkim bezglutkom ;)

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g masy marcepanowej
  • 25 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 130 g zmielonych migdałów
  • 100 g zmielonego, suchego maku
  • 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 70g masła (lub margaryny)
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 120 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej np: mąki ryżowej lub z ciecierzycy)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Polewa serowo- czekoladowa:

  • 60 g cukru
  • 50 g białej czekolady
  • 80 g masła
  • 200 g serka kremowego typu Philadelphia

Sposób przygotowania:

  1. 25 g czekolady podzielić na 12 części.
  2. Z połowy masy marcepanowej uformować wałek i podzielić go na 12 części. Z każdej części uformować kulkę, rozpłaszczyć ją, położyć na środku kawałek czekolady, zlepić brzegi i uformować ponownie kulkę.

2

  1. 100 g masy marcepanowej pokroić na małe kawałki. Razem z jajkiem, cukrem i szczyptą soli ubić mikserem. Dalej miksując, dodać miękkie masło.
  2. Migdały, mak, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Zmniejszyć obroty miksera i dodać do utartej masy na przemian z jogurtem.
  3. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do połowy, na środku ułożyć kulkę marcepanową i przykryć resztą ciasta. (Ciasto nie rośnie dużo podczas pieczenia. W wersji bezglutenowej rozłożyłam całe ciasto na 12 papilotek. W wersji glutenowej zrobiłam ich 16 sztuk).

3

4

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Następnie wyciągnąć babeczki na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Przygotować polewę. Czekoladę posiekać drobno i roztopić w kąpieli wodnej. Cukier, miękkie masło i serek zmiksować krótko. Dodać chłodną czekoladę i jeszcze raz zmiksować. Polewę wyłożyć na babeczki. Można posypać je dla ozdoby makiem.
  3. Włożyć do lodówki, aby polewa stężała.

Uwaga:

  • W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.

Źródło: Zmieniony przepis z gazetki: "Finessen", 5/2012.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Babeczki makowo- marcepanowe Babeczki makowo- marcepanowe

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (12)

  1. Agata

Zamiast czekolady dałam nutelle. Smakują wyśmienicie

  Załączniki
 
  1. marltop

Czy serek mascarpone będzie się nadawal do tej polewy?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    marltop

Tak.

  Załączniki
 
  1. Agi

dziekuje naprawde za wspanialy przepis ..zrobilam w wersji bezglutenowej i wszyscy byli zaskoczeni smakiem i wygladem ..sa PYSZNEEEEEEEE..

  Załączniki
 
  1. magda

babeczki wyszły idealnie przepychota polecam. Ja tylko dłużej trzymałam w piekarniku

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 3 tygodnie temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Joanna

A ja z zapytaniami piszę.
Po pierwsze, czy poleca Pani do środka gorzką czy raczej mleczną czekoladę (nie chcę żeby były mdłe i zasładzające, ale z drugiej strony mleczna jest smaczniejsza).
I chciałam się dowiedzieć, czy można je w całości...

A ja z zapytaniami piszę.
Po pierwsze, czy poleca Pani do środka gorzką czy raczej mleczną czekoladę (nie chcę żeby były mdłe i zasładzające, ale z drugiej strony mleczna jest smaczniejsza).
I chciałam się dowiedzieć, czy można je w całości przygotować 2 dni wcześniej (łącznie z polewą)? to ma być prezent niespodzianka, więc musi być wcześniej przygotowane, ale boję się że się zeschną lub rozpapciają). Jeśli można je zrobić 2 dni wcześniej, to muszą być w lodówce, czy mogą stać w pudełku w temp. pokojowej?
I ostatnie pytanie: Jest w Polsce jakiś zamiennik serka Philadelphia, który jest powszechnie dostępny? Pytam ponieważ nie spotkałam się jeszcze z oryginalnym.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Joanna

Joanno, czekoladę możesz dać dowolną. Nie ma to tutaj większego znaczenia. Jeśli wolisz mleczną to ją użyj. (Ja akurat lubię gorzką ).
Babeczki im świeższe tym lepsze. Zrobiłabym je dzień wcześniej jeśli to możliwe. Z czasem będą obsychać....

Joanno, czekoladę możesz dać dowolną. Nie ma to tutaj większego znaczenia. Jeśli wolisz mleczną to ją użyj. (Ja akurat lubię gorzką ).
Babeczki im świeższe tym lepsze. Zrobiłabym je dzień wcześniej jeśli to możliwe. Z czasem będą obsychać. Powinny być w lodówce ze względu na polewę.
Co do serka to nie musi to być Philadephia. Możesz użyć dowolnego serka kremowego. Może być również mascarpone.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Pandora

Pyszne są. Następnym razem muszę zrobić z podwójnej porcji, bo w jedną chwilę wszystkie zniknęły

  Załączniki
 
  1. Dzikowiec

Prześlicznie wyglądają! Przepis zapisuję, do absolutnie natychmiastowego wykonania. Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Justyna

Piękne babeczki, napewno zrobię oczywiście w wersji bezglutenowej. Pozdrawiam

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 3 tygodnie temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. kasandraa6

śliczne - po prostu jak z bajki

  Załączniki
 
  1. Anna

Robiłam bardzo podobne i są pyszne! Pozdrawiam!

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Polub nas na ...

Początek strony