Babeczki makowo- marcepanowe

Bardzo fajne, wilgotne, mocno makowe babeczki z delikatnym posmakiem marcepanu. W samym środku babeczki znajdziecie niespodziankę. Jest nią kulka marcepanowa z czekoladą. Babeczki pokryte są pyszną, słodką, serowo- czekoladową pierzynką.

Ze względu na małą zawartość mąki i wilgotność ciasta spróbowałam zrobić je również w wersji bezglutenowej. W efekcie końcowym nie można właściwie rozróżnić glutenowej od bezglutenowej babeczki. Dlatego spokojnie polecam je również wszystkim bezglutkom ;)

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g masy marcepanowej
  • 25 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 130 g zmielonych migdałów
  • 100 g zmielonego, suchego maku
  • 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 70g masła (lub margaryny)
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 120 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej np: mąki ryżowej lub z ciecierzycy)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Polewa serowo- czekoladowa:

  • 60 g cukru
  • 50 g białej czekolady
  • 80 g masła
  • 200 g serka kremowego typu Philadelphia

Sposób przygotowania:

  1. 25 g czekolady podzielić na 12 części.
  2. Z połowy masy marcepanowej uformować wałek i podzielić go na 12 części. Z każdej części uformować kulkę, rozpłaszczyć ją, położyć na środku kawałek czekolady, zlepić brzegi i uformować ponownie kulkę.

2

  1. 100 g masy marcepanowej pokroić na małe kawałki. Razem z jajkiem, cukrem i szczyptą soli ubić mikserem. Dalej miksując, dodać miękkie masło.
  2. Migdały, mak, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Zmniejszyć obroty miksera i dodać do utartej masy na przemian z jogurtem.
  3. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do połowy, na środku ułożyć kulkę marcepanową i przykryć resztą ciasta. (Ciasto nie rośnie dużo podczas pieczenia. W wersji bezglutenowej rozłożyłam całe ciasto na 12 papilotek. W wersji glutenowej zrobiłam ich 16 sztuk).

3

4

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Następnie wyciągnąć babeczki na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Przygotować polewę. Czekoladę posiekać drobno i roztopić w kąpieli wodnej. Cukier, miękkie masło i serek zmiksować krótko. Dodać chłodną czekoladę i jeszcze raz zmiksować. Polewę wyłożyć na babeczki. Można posypać je dla ozdoby makiem.
  3. Włożyć do lodówki, aby polewa stężała.

Uwaga:

  • W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.

Źródło: Zmieniony przepis z gazetki: "Finessen", 5/2012.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Babeczki makowo- marcepanowe Babeczki makowo- marcepanowe