Babeczki makowo- marcepanowe


Bardzo fajne, wilgotne, mocno makowe babeczki z delikatnym posmakiem marcepanu. W samym środku babeczki znajdziecie niespodziankę. Jest nią kulka marcepanowa z czekoladą. Babeczki pokryte są pyszną, słodką, serowo- czekoladową pierzynką.
Ze względu na małą zawartość mąki i wilgotność ciasta spróbowałam zrobić je również w wersji bezglutenowej. W efekcie końcowym nie można właściwie rozróżnić glutenowej od bezglutenowej babeczki. Dlatego spokojnie polecam je również wszystkim bezglutkom ;)
Składniki:
Ciasto:
- 200 g masy marcepanowej
- 25 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 130 g zmielonych migdałów
- 100 g zmielonego, suchego maku
- 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 70g masła (lub margaryny)
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 120 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej np: mąki ryżowej lub z ciecierzycy)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Polewa serowo- czekoladowa:
- 60 g cukru
- 50 g białej czekolady
- 80 g masła
- 200 g serka kremowego typu Philadelphia
Sposób przygotowania:
- 25 g czekolady podzielić na 12 części.
- Z połowy masy marcepanowej uformować wałek i podzielić go na 12 części. Z każdej części uformować kulkę, rozpłaszczyć ją, położyć na środku kawałek czekolady, zlepić brzegi i uformować ponownie kulkę.
- 100 g masy marcepanowej pokroić na małe kawałki. Razem z jajkiem, cukrem i szczyptą soli ubić mikserem. Dalej miksując, dodać miękkie masło.
- Migdały, mak, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Zmniejszyć obroty miksera i dodać do utartej masy na przemian z jogurtem.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do połowy, na środku ułożyć kulkę marcepanową i przykryć resztą ciasta. (Ciasto nie rośnie dużo podczas pieczenia. W wersji bezglutenowej rozłożyłam całe ciasto na 12 papilotek. W wersji glutenowej zrobiłam ich 16 sztuk).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Następnie wyciągnąć babeczki na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować polewę. Czekoladę posiekać drobno i roztopić w kąpieli wodnej. Cukier, miękkie masło i serek zmiksować krótko. Dodać chłodną czekoladę i jeszcze raz zmiksować. Polewę wyłożyć na babeczki. Można posypać je dla ozdoby makiem.
- Włożyć do lodówki, aby polewa stężała.
Uwaga:
- W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.
Źródło: Zmieniony przepis z gazetki: "Finessen", 5/2012.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12- 16 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.