Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Renifery z pianek marshmallows

Renifery na patyku przygotowane z pianek marshmallows, obtoczonych w czekoladzie. To małe świąteczne słodkości, które z pewnością ucieszą najmłodszych. Idealny deser na święta Bożego Narodzenia i w okresie zimowym.

Składniki na ok. 15 sztuk:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka oleju np. rzepakowego
  • ok. 15 pianek marshmallows
  • małe, solone precelki
  • ok. 15 czerwonych drażetek m&m's (bez orzechów)
  • lukier lub biała czekolada
  • perełki cukrowe ciemnobrązowe lub czarne
  • patyczki do cake pops lub lizaków

Sposób przygotowania:

  1. Patyczki wcisnąć/ wkręcić w mniej więcej ¼ długości pianki.

2

  1. Precelki połamać lub przeciąć nożem na pół. (Precelki bardzo się łamią nie w tych miejscach co powinny. Bardzo dużo będzie odpadów. Trzeba mieć tutaj dużo cierpliwości ;)).
  2. Przecięte precelki ułożyć na desce wyłożonej papierem do pieczenia, układając rogi.
  3. Czekoladę posiekać i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej.
  4. Trzymając za patyczek zanurzać pojedynczo pianki w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie z powrotem do miski i ułożyć na precelkach. (Czekolada sklei się z precelkami, gdy stwardnieje).

3

  1. Ułożyć czerwoną drażetkę, robiąc nos. Pozostawić w chłodnym miejscu lub włożyć do lodówki, aby czekolada stwardniała.

4

  1. Z lukru lub roztopionej białej czekolady zrobić małe kropeczki na oczy i od razu ułożyć perełki cukrowe, jako źrenice. Pozostawić do zastygnięcia.

Uwaga:

  • W wersji bezglutenowej proszę wybrać precelki bezglutenowe np. Salinis firmy Schär i upewnić się, że pozostałe składniki są bezglutenowe.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 15

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Renifery z pianek marshmallows Renifery z pianek marshmallows

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony