Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
4 Komentarzy

Babeczki choinki

Babeczki w kształcie choinek. Złożone są z czekoladowych babeczek stanowiących podstawę choinki i wafelków do lodów odwróconych szpicem do góry i udekorowanych masą budyniową. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.

Porada: Jeśli będziecie mieli, tak jak ja problem z kupieniem prostych u góry wafelków do lodów to możecie kupić także nierówne, zanurzyć wystającą część w wodzie, a gdy zmięknie obciąć ją nożyczkami. Następnie należy pozostawić wafelki na parę godzin do wyschnięcia.

Składniki:

  • ulubione babeczki czekoladowe (u mnie "babeczki buraczane")
  • wafelki do lodów
  • perełki cukrowe
  • ewentualnie gwiazdki z cukrowego papieru jadalnego

Masa budyniowa (masy wystarczyło mi na 11 choinek):

  • 3 żółtka
  • 375g masła
  • 1,5 szklanki mleka (375ml)
  • ¾ szklanki cukru (150g)
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 kopiatej łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 30g)
  • zielony barwnik spożywczy w żelu

Sposób przygotowania:

  1. Upiec babeczki z dowolnego przepisu lub według tego: „Babeczki buraczane”.
  2. Przygotować masę budyniową. Szklankę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Babeczki posmarować masą. Resztę masy wymieszać z zielonym barwnikiem spożywczym. (Barwnika dodać według uznania, do otrzymania pożądanego koloru).
  4. Wafelki posmarować cienką warstwą masy budyniowej. Wafelki ułożyć na babeczkach szpicem do góry. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać małe kleksy jeden koło drugiego, od dołu do wierzchołka.

23

  1. Choinki udekorować perełkami cukrowymi.
  2. Wstawić do lodówki, aby masa stwardniała.

Smacznego.

Inspiracja zdjęciami z tej strony.

Babeczki choinki

Babeczki choinki

Babeczki choinki

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marianna · 7 miesięcy temu
    Sliczne sa te babeczki, będę probwac je zrobić.Napisze jak wyszly.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 2 lat temu
    Witam,
    z przepisow Pani Joanny korzystam bardzo czesto i nigdy mnie nie zawiodly, tak jest tez i tym razem, choineczki wyszly przesliczne, cudowna dekoracja stolu, upieklam rowniez piernik z jablkami przepis perfekcyjny PYCHOTA!
    Dziekuje Pani Joanno :-)
    Pozdrawiam Sylwia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 2 lat temu
    Są cudowne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aga · 2 lat temu
    witam,

    chciałm zrobić podobne babeczki do syna do szkoły. czy zamiast wafla mozna zrobić gestszą masę np dodajać mascarpone, i wtedy mniejsze choinki tylkko z masy czy to wytrwa kilka godz bez lodówki
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Aga nie musisz nic dodawać do masy. Ona jest stabilna. Możesz ją użyć i zrobić choinki bez wafli. Wytrzymają kilka godzin poza lodówką.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Aga · 1 lat temu
        ok. potrzebuje ich zrobić około 30 więc i tak albo muszę cos dodać albo z dwóch porcji. lepiej dodać to mascarpone czy lepiej z dwóch porcji?
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
          Joanna Moderator · 1 lat temu
          Z podwójnej porcji i wyciskaj normalne spirale np. ja te: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciastka-male-wypieki/589-babeczki-buraczane"]Babeczki buraczane[/url]

Polub nas na ...

Początek strony