Babeczki buraczane

Mocno czekoladowe babeczki z dodatkiem buraków i dwukolorowym, czekoladowo- serowym kremem.
Przy przygotowywaniu tych babeczek skorzystałam z przepisu, który niedawno pojawił się na stronie na Czekoladowe ciasto z burakami.
Składniki:
Ciasto:
- 140g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
- 190g ugotowanych i obranych buraków
- 150ml oleju np. rzepakowego
- 3 jajka (rozmiar M)
- 1,5 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia
- 50g kakao
- 150g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
Krem:
- 200g serka kremowego typu Philadelphia
- 200g masła
- 30g cukru pudru
- 100g białej czekolady
- 100g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Ugotowane i obrane buraki pokroić na mniejsze kawałki i razem z olejem zmiksować dokładnie blenderem na gładką masę.
- W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Odstawić na bok.
- Do masy buraczanej dodawać stopniowo po jednym jajku, miksując mikserem na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty miksera i dodać w 2 porcjach suche składniki z miski. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku około 25 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować krem. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo serek. Masę podzielić na pół.
- Czekolady posiekać drobno i oddzielnie roztopić w kąpieli wodnej.
- Chłodną czekoladę gorzką wymieszać z połową kremu, a chłodną białą czekoladę z drugą połową kremu.
- Biały i ciemny krem przełożyć do dwóch jednorazowych rękawów cukierniczych (lub ułożyć na dwóch kawałkach folii spożywczej i zwinąć je w rulon).
Krem w jednorazowych rękawach cukierniczych:
Krem w folii spożywczej:
- W rękawach cukierniczych odciąć końcówki (niedużo tak, aby dwie końcówki zmieściły się do jednej tylki).
- Kremy w rękawach (lub folii) włożyć do rękawa cukierniczego z tylką np. w kształcie gwiazdki.
- Na ostudzone babeczki wyciskać krem, robiąc ruchy okrężne.
- Babeczki przechowywać w lodówce.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 1 godz. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 25 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | wysoki |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.