Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
7 Komentarzy

babeczki buraczane

Mocno czekoladowe babeczki z dodatkiem buraków i dwukolorowym, czekoladowo- serowym kremem.

Przy przygotowywaniu tych babeczek skorzystałam z przepisu, który niedawno pojawił się na stronie na Czekoladowe ciasto z burakami.

Składniki:

Ciasto:

  • 140g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 190g ugotowanych i obranych buraków
  • 150ml oleju np. rzepakowego
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 1,5 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia
  • 50g kakao
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Krem:

  • 200g serka kremowego typu Philadelphia
  • 200g masła
  • 30g cukru pudru
  • 100g białej czekolady
  • 100g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Ugotowane i obrane buraki pokroić na mniejsze kawałki i razem z olejem zmiksować dokładnie blenderem na gładką masę.
  2. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Odstawić na bok.
  3. Do masy buraczanej dodawać stopniowo po jednym jajku, miksując mikserem na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty miksera i dodać w 2 porcjach suche składniki z miski. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Przygotować krem. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo serek. Masę podzielić na pół.
  2. Czekolady posiekać drobno i oddzielnie roztopić w kąpieli wodnej.
  3. Chłodną czekoladę gorzką wymieszać z połową kremu, a chłodną białą czekoladę z drugą połową kremu.
  4. Biały i ciemny krem przełożyć do dwóch jednorazowych rękawów cukierniczych (lub ułożyć na dwóch kawałkach folii spożywczej i zwinąć je w rulon).

Krem w jednorazowych rękawach cukierniczych:

3Krem w folii spożywczej:

4

  1. W rękawach cukierniczych odciąć końcówki (niedużo tak, aby dwie końcówki zmieściły się do jednej tylki).
  2. Kremy w rękawach (lub folii) włożyć do rękawa cukierniczego z tylką np. w kształcie gwiazdki.

5

  1. Na ostudzone babeczki wyciskać krem, robiąc ruchy okrężne.
  2. Babeczki przechowywać w lodówce.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 1 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

babeczki buraczane

babeczki buraczane

babeczki buraczane

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 1 lat temu
    Pomysły bardzo fajny. Uwielbiam buraki. Niestety pierwsza partia wyszła oklapnieta - myślę że za malo mąki dodane. W piekarniku siedzi druga partia zobaczymy jak wyjdą. Dla mnie też za dużo cukru. Następnym razem dodam połowę mniej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Staska · 4 lat temu
    Z ciastem buraczanym nosiłam się już od pewnego czasu i dziś w końcu powstały babeczki Przepis na ciasno świetny, babeczki wychodzą idealnie wilgotne, uwielbiam takie ciasto. Zastanawiam się nad użyciem miodu zamiast cukru waniliowego, żeby nadać im specyficzny aromat. Może następnym razem wypróbuję. Niestety z kremem muszę poczekać, bo dziecko moje nie toleruje mleka krowiego, dlatego użyłam lukru plastycznego do dekoracji. I też wyszły nieźle.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 4 lat temu
    witam czy muffinki po upieczeniu i wystudzeniu, bez kremu można mrozić, jak się potem je odmraża dziękuje za odp.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda C. · 5 lat temu
    Cudownie babeczki! Z buraczkami jeszcze nigdy nie robiłam, muszę spróbować
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ooomnomnomnom · 5 lat temu
    śliczne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna Dydyk · 5 lat temu
    Nie jestem przekonana co do połączenia buraków z czekoladą. Ale babeczki wyglądają ślicznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gin · 5 lat temu
    Sprytny sposób z tym kremem

Polub nas na ...

Początek strony