Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
1 Komentarz
Bezowe choinki

Zielone bezy w kształcie choinek ozdobione kolorową, cukrową posypką. Bezy są dość duże i całe chrupiące. Dzieci będą zachwycone.

Pieczesz bezy po raz pierwszy, przeczytaj najpierw poradnik: "Jak zrobić bezy?"

Składniki na ok. 10 sztuk:

  • 3 białka
  • 150g cukru
  • szczypta soli
  • zielony barwnik spożywczy
  • posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier.
  2. Gdy piana będzie sztywna, lśniąca i cukier się rozpuści, dalej miksując dodać trochę zielonego barwnika spożywczego. Miksować, aż piana równomiernie się zabarwi.
  3. Przełożyć pianę do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie otwartej gwiazdy.
  4. Wyciskać bezy okrężnym ruchem o średnicy ok. 6cm i wysokości ok. 7cm na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między bezami.

2

  1. Bezy posypać posypką cukrową.

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 100°C (termoobieg lub grzałka góra- dół) przez 3 godziny, aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do ostygnięcia.
  2. Przechowywać w suchym, szczelnym pojemniku lub puszce.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 10

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Bezowe choinki Bezowe choinki Bezowe choinki

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony