Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
1 Komentarz
Czekoladowe choinki

Choinki czekoladowe zrobione z białej czekolady zabawionej barwnikiem spożywczym na zielono i paluszka stanowiącego pień. Choinki udekorowane są czekoladową posypką. Takie choinki stanowią fajną dekorację świątecznych wypieków jak na przykład babeczek, czy tortów.

Składniki na ok. 11 choinek:

  • 100 g czekolady białej
  • zielony barwnik spożywczy (użyłam w żelu Wiltona)
  • różne posypki cukrowe
  • paluszki
  • gwiazdki z cukrowego papieru jadalnego

Sposób przygotowania:

  1. Na papierze do pieczenia narysować trójkąty o wysokości równej połowie długości paluszka. Papier odwrócić na drugą stronę.
  2. Na każdym trójkącie ułożyć paluszka.

2

  1. Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać trochę barwnika spożywczego i wymieszać. Czekoladę przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka do mrożenia. Odciąć róg, robiąc małą dziurkę.

3

  1. Czekoladę wyciskać, zaczynając od szpica choinki. Wyciskać czekoladę od jednego boku trójkąta do drugiego i z powrotem.

4

  1. Od razu płynną czekoladę posypać kolorowymi posypkami i ułożyć na szpicu gwiazdkę tak, aby dotykała czekolady.
  2. Pozostawić najlepiej w chłodnym miejscu do zastygnięcia (lub ewentualnie włożyć do lodówki).

Czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 11

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Czekoladowe choinki

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 1 lat temu
    Genialne! Piękne! I proste! Właśnie takiego czegoś szukałam, by udekorować tort cytrynowy, który jest w białej bitej śmietanie. Bardzo dziękuję za ten super pomysł
    Już z wyprzedzeniem życzę spokojnych, rodzinnych i radosnych Świąt! Później nie będę miała czasu, tyle jest do upieczenia!
    Pozdrawiam serdecznie.
    Joanna

Polub nas na ...

Początek strony